"Mavi Hat" operasyonunda 7 kişiye daha dava

Güncelleme Tarihi:

Mavi Hat operasyonunda 7 kişiye daha dava
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2008 16:14

BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine düzenlenen “Mavi Hat Operasyonu” kapsamında, bazı işadamları ve kamu görevlilerinin de içinde bulunduğu 7 kişiye daha dava açıldı.

“Suç örgütüne üye oldukları ve ihaleye fesat karıştırdıkları” iddia edilen sanıkların yargılanmasına başlandı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın duruşmasına tutuksuz sanıklar Niyazi Tekyar Esenbil ve Hakan Erzurumluoğlu ile sanık avukatları katıldı.

Sanık Esenbil, savunmasında, BOTAŞ Mühendislik ve Sözleşmeler Dairesi Başkan Yardımcılığına 2006'da vekalet ettiğini bildirdi.

“Nazilli-İzmir” olarak tanımlanan ihalenin komisyonuna 3. toplantıdan itibaren katıldığını anlatan Esenbil, 9 Haziran 2006'da, komisyonun, ihalenin sonuçlandırılmasını yönetim kuruluna bırakma kararı aldığını kaydetti.

Esenbil, “komisyon başkanı” sıfatıyla imzaladığı kararın, yönetim kuruluna sunulmak üzere gönderildiğini ifade etti.

Kanunlara ve mevzuata uygun biçimde görevini yerine getirdiğini dile getiren Esenbil, herhangi bir suç örgütüne üye olmadığını, ihalelere de fesat karıştırmadığını söyledi.

“Tuz Gölü müşavirlik” ihalesine fesat karıştırdığı ve suç örgütüne üye olduğu iddia edilen sanık Erzurumluoğlu ise bir doğal gaz şirketinin 5 ortağından biri olduğunu belirtti.

Var olduğu ileri sürülen suç örgütünden “kimseyi tanımadığını, hiç kimseyle telefonda bile konuşmadığını” kaydeden Erzurumluoğlu, “Tuz Gölü müşavirlik” ihalesinin hiçbir aşamasında görev almadığını söyledi.

İhaleyle şirketin diğer ortaklarından ikisinin ilgilendiğini anlatan Erzurumluoğlu, aynı dönemde kendisinin, bir başka ortağıyla, birçok ilde doğal gaz dönüşüm işleriyle ilgilendiğini ifade etti. Erzurumluoğlu, suçlamaları reddetti.

CUMHURİYET SAVCISI BİRLEŞTİRME TALEBİNDE BULUNDU

Cumhuriyet Savcısı, savunması alınmayan sanıkların savunmalarının alınmasını ve dosyanın, aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunması nedeniyle, yine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen “Mavi Hat” davasıyla birleştirilmesini talep etti.

Esenbil ve Erzurumluoğlu'nun avukatları ise müvekkillerinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.

Mahkeme Heyeti, savunması alınmayan sanıkların savunmalarının alınmasına, Esenbil ve Erzurumluoğlu'nun duruşmalardan vareste tutulmasına ve birleştirme talebinin, dosyadaki eksiklikler giderildikten sonra değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Esenbil ve Erzurumluoğlu ile birlikte İbrahim Yalçın Çevikel, Ali Vedat İrdelp, Yalçın Selçuk, Atıf Akçıl ve Gürsel Karakuş'un “çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak ve ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!