Martı sesiyle sanat

Güncelleme Tarihi:

Martı sesiyle sanat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kadıköy Rıhtım Caddesi üzerinde meydanın tam ortasında bulunan eski binada çevredeki araba kornası, satıcı sesleri, vapur sireni ve motor gürültüleri rahatlıkla işitilebiliyor!

Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan ve bir zamanlar hal ve itfaiye binası olarak kullanılan Kadıköy Haldun Taner Tiyatro binasının caddeye bakan tarafı 1986'dan bu yana konservatuar, denize bakan tarafı ise 1989'dan beri tiyatro olarak kullanılıyor.

Tiyatro İdare Amiri Ertan Akın en ufak bir sesin sahnenin içinde duyulduğunu söylüyor: ‘‘Duvarların yalıtımı çok kötü. Elektrik kesildiğinde jeneratörün sesi bile sahnede. Bırakın bunu biraz sesimizi yükseltsek ses fuayeden sahneye geçiyor. Simitçinin bağırtısı, taraftarların davullarla bağıra bağıra tezahüratları neden geçmesin?’’

Vapur sesiyle müzik

Sanatçılar bu durumdan hoşnut değil ama tepkisizler. ‘‘Barış’’ adlı oyunun yönetmeni Kemal Kocatürk oyun sırasında dışarıdan ezan sesinin dahi geldiğini söylüyor: ‘‘Vapur sesi, simitçi sesi, martı sesine artık alıştık. Zaman zaman ezan sesi dahi geliyor.’’

Binanın duvarlarında ses yalıtımı olmadığı gibi penceresi de bol. Her ne kadar çift cam takılmış olsa da bu dışarıdaki gürültüyü engellemeye yetmiyor.

Binanın diğer kiracısı İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı da gürültüden rahatsız. Konservatuarın Müdür Yardımcısı Mine Mucur vapur sesine artık alıştıklarını söylüyor: ‘‘Burada şan, tiyatro, müzik ve bale bölümleri var. Zaman zaman çok gürültüye maruz kalıyoruz. Yılbaşı ve bayram öncesinde kart ve kaset satıcıları, şehir otobüslerinin gürültülerinden ders yapamaz hale geliyoruz.’’

Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla geçen yıl binanın konservatuar bölümünün duvarlarına yalıtım yaptırılmış ama hala ses geçiyor.

Ama konservatuar bölümünden de şikayet edenler var. Vurmalı çalgılar yüzünden zaman zaman oyun sahnelenemiyor. Vurmalı sazlar bölümü tiyatro ile aynı havalandırma bölümüne açılıyor. Bu yüzden çarşamba ders yapılması yasak. Gündüz ve gece oyun var çünkü.

Binanın iç gürültüsü yakında azalacak. Üniversite rektörlüğü Ataşehir'de 20 dönümlük araziye konservatuar yapmayı düşünüyor. Bina bittiğinde hem konservatuar öğrencileri konser ve proje salonlarına ve ses geçirmez odalarına kavuşacak hem de Kadıköy Haldun Taner Tiyatro binasının gürültüsü biraz azalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!