Mars'tan sürpriz fotoğraflar

Güncelleme Tarihi:

Marstan sürpriz fotoğraflar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mars çıkarmasının 18'inci gününde uzay aracı Pathfinder kızıl gezegenin panoramik fotoğraflarını geçmeye başladı. Bir süre önce Pathfinder ile kopan bağlantıyı yeniden kuran NASA'daki bilimadamları, uzay aracının bilgisayarına yeni bir yazılım yüklemeyi de başardılar.

Pathfinder'ın Mars yüzeyinden geçtiği çok net fotograflar Mars seyahatinin kontrol edildiği Pasadena'daki NASA üssünde tanıtıldı. Fotoğraflarda milyonlarca yıl önce şiddetli sellerle açılan Ares Vallis ovası görülüyor.

Arizona Üniversitesi'nden Peter Smith, ‘‘Mars cipi Sojourner'ın analizlerinden elde ettiğimiz bilgilere göre, köşeli taşlar volkan patlamaları nedeniyle ortaya çıkmış, ancak taşların büyük bir bölümü sellerin aşındırması sonucu yuvarlak. Gezegenin yüksek ve uzak yerlerinden sürüklenerek buraya yığılmışlar’’ dedi.

NASA yetkilileri, uzay aracından bir ayda bekledikleri performansı 18 günde aldıklarını da beliterek, Pathfinder'ın bilgisayarının aşırı bilgi yüklenmesi nedeniyle üç defa devrelerini kapatıp açtığını vurguladılar. Bilimadamları, bu nedenle bir hafta boyunca mesaj alışverişlerinde kopmalar yaşandığına da dikkat çekerek, yeni yazılım sayesinde haberleşmenin kesilmeyeceğini kaydettiler. Seyahatin sorumlusu Richard Cook ise, Mars cipi Sojourner'ın kazdığı toprak konusunda da bilgiler geçtiğini söyledi. Cook, önümüzdeki günlerde toprak analizi konusunda açıklama yapacağını da sözlerine ekledi.

DİSNEYLAND

Pasadena'daki basın toplantısında, bilimadamları Mars'ın çocuklar için dev bir oyun alanı olabileceğini de söylediler. Bilimadamları esprili bir giriş yapmak isteseler de basın mensupları ciddi bir şekilde Mars'a gitmeleri halinde çocukların nasıl oynayabileceğini sordular. Peter Smith bu soruyu şöyle cevaplandırdı:

‘‘Mars'a gitme şansını elde edecek çocukların özel bir elbise ve oksijen maskesi takması gerekiyor. Mars'daki yer çekimi dünyanın üçde biri kadar. Çocuklar bir metre boyundaki kayaların üzerinden bile çok rahat atlayabilecek. Ayrıca ayakları ile yuvarlaklar çizerek küçük bir toz fırtınası da oluşturabilirler. Ama bu anne ve babaları kızdırabilir. Çünkü yüzeydeki kırmızı toz, çıkarılması neredeyse imkansız bir leke yapacaktır. Ne giyerseniz giyin kırmızı olacaktır. Çocuklar kırmızı elbise giyerse belki bu sorun çözülebilir. Çocukların güneşlenmesi söz konusu değil, Çünkü Pathfinder Mars'ın tropikal bir iklime sahip denilebilecek bir noktasına indi ve buradaki ısı ise şu anda eksi 15 derece.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!