Mars görevinde kritik aşama

Güncelleme Tarihi:

Mars görevinde kritik aşama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 00:00

NASA’nın iki tonluk Mars Reconnaissance Orbiter uzay aracı, 12 Ağustos’ta başlayan 498 milyon kilometrelik yolculuğunun sonuna yaklaştı. Mars gezegenine gönderilen en gelişkin uzay aracı olma özelliği taşıyan Mars Reconnaissance Orbiter, kısa bir süre içerisinde yolculuğunun en kritik aşamasına girecek.

Haberin Devamı

7 aylık yolculuğunun sonuna yaklaşan NASA’nın Mars’a gönderdiği en gelişkin uzay aracı olan Mars Reconnaissance Orbiter, yolculuğunun en kritik safhasına hazırlanıyor. 720 milyon dolarlık proje dahilinde Mars’a gönderilen uzay aracı, 10 Mart’ta motor ateşlemesiyle yavaşlayarak kızıl gezegenin yörüngesine girecek. 27 dakika sürecek ateşlemede eğer bir hata oluşursa, uzay aracı kızıl gezegeni es geçerek Güneş’e doğru yönelecek ve yüksek bütçeli proje suya düşecek.

 

Mars Reconnaissance Orbiter uzay aracı yavaşlama esnasında hızını saatte 3500 kilometreye düşürecek. Uzay aracı, Mars çevresinde kontrolünü sağladıktan sonra 7 ay sürecek bir aşama ile atmosfere dalıp çıkarak yavaşlayacak. Yavaşlama işlemi tamamlandıktan sonra, uzay aracı, yüzeyden 320 kilometre yukarıda yörüngesine yerleşerek çalışmalarına başlayacak. Uzay aracının tüm fonksiyonları, ideal yörüngesine oturmasını sağlayan ve “aerofrenleme” olarak adlandırılan bu süreçte ‘uyku’ durumuna girecek

 

Haberin Devamı

Mars Reconnaissance Orbiter uzay aracı son baharda çalışmalarına başlayacak. Uzay aracının sahip olduğu gelişkin teknoloji, NASA bilim adamlarına Mars araştırmalarında büyük fayda sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!