Marmomacc 2007 Fuarı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Marmomacc 2007 Fuarı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 15:42

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, Marmomacc 2007 Mermer, Doğal Taş ve Makineleri Fuarı'nda Türkiye'nin iyi bir şekilde temsil edildiğini dile getirerek, “Türk mermer sektörüyle iftihar ettim” dedi.

Haberin Devamı

 Dünyanın en büyük mermer, doğal taş ve makineleri fuarı olarak gösterilen Marmomacc 2007 Fuarı, İtalya'nın Verona kentinde kapılarını açtı. Fuarın açılış kurdelesini 2007 İtalya güzeli Silvia Battisti kesti.

Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kurulan standları inceleme fırsatı bulduğunu belirtti. Türk firmaların açtığı standların dikkat çekici olduğunu kaydeden Yiğenoğlu, şöyle dedi:
“Bu Türk mermer sektörünün gücünü gösteriyor. Sektör, ihracat yanında istihdama da büyük katkı sağlıyor. Mermer ve doğal taş üretimi yapılan bir ilin valisi olarak, sektörün çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgili olarak üzerimize düşen tüm görevleri yerine getiriyoruz. Milletvekillerimiz de sektörün sıkıntılarını Meclis'e taşıyacaktır. Bu sorunlara rağmen her yıl büyüyen bu mermer sektörüyle iftihar ediyoruz.”

ERDİNÇ: “KUR POLİTİKASI BÖYLE DEVAM EDERSE İŞİMİZ ZOR”

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, fuara 180 kişilik bir heyetle geldiklerini belirtti. Heyette vali ve milletvekillerinin yer aldığını kaydeden Erdinç, firmaların yöneticiler yanında üretim müdürleri ve usta başlarıyla temsil edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dünya doğal taş modasının Verona'da belirlendiğini kaydeden Erdinç, “Sektör teknolojiyi ve modayı buradan takip ediyor. Dünyanın her yerinden alıcılar geliyor. Biz de gelişen teknolojiyi yerinde görmek, dünya pazarını koklamak için buradayız” dedi.

Sektörün yüzde 100 yerli girdi ile çalıştığını, diğer sektörlere kıyasla çok daha fazla istihdam yarattığını kaydeden Erdinç, bu istihdamın kırsal alanda gerçekleşmesinin de göç olgusunun önüne geçtiğini ifade etti.

Erdinç, sektörün beklediği desteklerle ilgili bir rapor hazırladıklarını ve milletvekillerine bu raporu ulaştıracaklarını kaydederek, şöyle konuştu:
“Sektör son 10 yılda jet hızıyla yükseldi ve dünyada özellikle kalite açısından çok iyi bir yere geldi. İtalya, bu sektörün profesörü niteliğinde bir ülkedir ama boynuz kulağı geçer. Örneğin ABD'ye yapılan ihracatta İtalya'yı geçmiş durumdayız ama yüksek faiz ve düşük kur politikası bizi perişan ediyor. Binlerce kişi işten çıkarılıyor. 2007 yılı için 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefi önümüze koymuştuk. Kur düzenlemesi sağlanırsa bu hedef tutar. Hatta birkaç yıl içinde 5 milyar dolarlık rakamları telaffuz eder hale geliriz. Ancak kur politikası böyle sürerse işimiz çok zor.”

Haberin Devamı

İZFAŞ

İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ertan Koyuncu ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Fuara 1998 yılından bu yana milli katılım organizasyonu düzenlediklerini bildirdi.

Marmomacc Fuarı'nın dünyanın mermer ve doğal taş sektöründe en büyük fuar olduğunu kaydeden Koyuncu, “Doğal taş ve mermer sektörü Türkiye için çok önemli. Bu konuda İtalya bizden ileride. Biz milli katılım organizasyonuyla 1998'den bu yana fuara katılıyoruz. 10 yıl önce 13 firmayla başlamıştık. Firmalarımız ürünlerini açık alandaki bir çadırda sergiliyorlardı. Bu gün Türk firmalar 2 bin metre karenin üzerinde bir alanda ürünlerini sergiliyor” dedi.

Marmomacc'dan sonra mermercilik ve doğal taş sektöründe dünyanın en büyük ikinci fuarını İZFAŞ olarak İzmir'de düzenlediklerini kaydeden Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fakat katılımcı ülke ve ürün çeşitliliği açısından Verona bizim önümüzde. Ancak Marmomacc Fuarı geçilemeyecek bir organizasyon değil. Her fuarın bir ömrü vardır. Bu tür organizasyonlar zamanla ömrünü tamamlıyor. 11 Eylül'den sonra ABD'lilerin Verona'ya ilgisi her her geçen yıl azaldı ama İzmir'deki fuar her geçen yıl büyümesini sürdürüyor. Yeni Fuar alanını oluşturabilirsek 5-10 yıl içinde Verona ile durumumuzu eşitler, daha sonra da geçebiliriz. Ancak bu sektörün Türkiye?deki mevcut ivmesini sürdürmesiyle mümkün olabilir.”

MARMOMACC 2007 FUARI

Verona'da 1966 yılından bu yana düzenlenen fuara, 62 ülkeden yaklaşık bin 400 firma katılıyor. Milli katılım organizasyonu ve bireysel katılımlarla Türkiye fuarda, 100'ün üzerinde firmayla temsil ediliyor. Bu rakamla Türkiye, Çin'den sonra en fazla firma katılımını gerçekleştiren 2. büyük yabancı ülke durumunda.

Haberin Devamı

Firmalar yaklaşık 80 bin metre karelik alanda bulunan 12 holde ve açık alanda ürünlerini sergiliyor. İZFAŞ'ın milli katılım organizasyonuyla fuara katılan Türk firmalar, 9 No'lu holde yaklaşık bin 500 metre karelik alanda stand açtı. 3 numaralı holde ve açık alanda da bireysel katılım gerçekleştiren Türk firmalarının standları yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!