Marmaris'te açık plaj eylemine devam

Güncelleme Tarihi:

Marmariste açık plaj eylemine devam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2014 13:17

MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde, 46 yaşındaki akademisyen Necmi Buğdaycı’nın sahildeki bir işletmenin önünde ücret ödemeden güneşlenip, denize girmek istediği için dövülmesi üzerine başlatılan ’Kıyılar bizimdir’ kampanyası giderek yaygınlaşıyor. Kampanya kapsamında İçmeler Mahallesi Halk Plajı’nda protesto gösterisi yapıldı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 20 kişilik grup, kanun gereği, kıyıların kullanımının herkese eşit ve serbest olduğuna, plajlarda çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamayacağına, işletmelerin ’ayakbastı’ parası alamayacağına dikkat çekmek amacıyla, İçmeler Mahallesi’ndeki Halk Plajı’nda protesto gösterisi yaptı. Plajı’nda buluşan grup daha sonra yanlarında getirdikleri İngilizce ve Türkçe ’Kıyılar bizim, işgale son! Havlunu kap gel!’ yazılı pankartlar açarak, bölgedeki otel, restoran ve kafelerin önündeki plajlarda yürüdü. İşletme yetkililerinin müdahale etmediği gruba bazı vatandaşlar alkışlarla destek verdi. Bir otelin plajının çevresine çit oluşturacak şekilde konulmuş bahçe bitkilerinin üzerinden geçerken zorlanan grup, yaklaşık 500 metrelik bir yürüyüşün ardından basın açıklaması yapmak için durdu. Açıklamayı iki hafta önce yine İçmelerde bulunan bir işletmenin önünden ücret ödemeden güneşlenip, denize girmek istemesi üzerine darp edildiğini iddia eden Necmi Buğdaycı yaptı. Buğdaycı, açıklamasında şunları söyledi:

"Kıyılarımız ve sahillerimiz ne yazık ki, işgal altındadır. Vatandaş istediği yerden denize girememektedir. Hatta bazı işletmeler benim de başıma geldiği gibi, yasalara aykırı olarak ’ayakbastı’ ücreti bile isteme cüretinde bulunmaktadır. Oysa Anayasanın 43’üncü maddesi çok açıktır. ’Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yaralanmasına açıktır, kıyı ve sahil şeritlerinden yaralanmada öncelikle kamu yararı gözetilir’ denmektedir. Oysa turistik tesis, işletme ve sitelerin uygulamaları, kamu yararı gözetmek bir yana tamamen yurttaşların denize girme deniz kenarında oturma, dinlenme, eğlenme ve spor yapma hakkını engelleyen hatta gasp eden bir nitelik kazanmıştır. Biz yurttaşlar olarak öncelikle tesis ve işletmeler anayasa ve yasalara uygun olarak kıyı şeridi ve sahillerin işgaline derhal son vermelidir. İşletmeciler de plajlar için ’ecrimisil’ adı altında ücret ödediklerini belirterek, şezlong koymadıkları halde büyük zarara edeceklerini söylüyorlar. O halde ilgili yetkili kurumlar kimseyi mağdur etmeyecek bir çare bulmalıdır, zorundadır. Belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlar halkın önceliklerini gözeterek ücretsiz, temiz ve kaliteli hizmeti hataya geçirmelidir. Kanunlara uymayan tesislere gerekli cezalar verilmelidir."

"Plaja ayak basarız, kimseye para vermeyiz" diyen protestocular devamının geleceğini belirttikleri eylemlerini, bir süre daha devam ettirdikten sonra dağıldı.

Marmaris İçmeler Mahallesi’nde, geçen 23 Ağustos’ta sahilde bulunan bir işletmenin önünde 20 liralık ücreti ödemeden güneşlenip, denize girmek isteyen Necmi Buğdaycı, bodyguarlar tarafından darp edilmişti. Savcılığa suç duyurusunda bulunan Buğdacı’ya 30 kişilik bir grup eylem yaparak destek vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!