Marmara'da aktif faya rastlanmadı

Güncelleme Tarihi:

Marmarada aktif faya rastlanmadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Marmara Denizi'nde İtalyan gemisinin yaptığı araştırmanın ilk sonuçlarına göre aktif faya rastlanmadı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, düzenlediği basın toplantısında, TÜBİTAK'ın koordinasyonunda İtalya CNR, Columbia Üniversitesi ve NATO'nun katkılarıyla Odin Finder araştırma gemisiyle yapılan 8 günlük çalışmanın ön sonuçlarını açıkladı.

Görür, İstanbul'a yakın kıta sahanlığı alanlarında deprem oluşturacak muhtemel fayları belirlemek, fayların geometrilerini, güneyde Çınarcık Çukurluğu'ndan geçen ana fayla ilişkilerini ve geçmişten günümüze deprem aktivitelerini araştırmak amacıyla başlatılan çalışmanın, veri değerlendirmesiyle birlikte en az 1 yıl daha süreceğini söyledi.

Çalışmanın, daha kapsamlı bir araştırmanın ilk aşamasını oluşturduğunu ifade eden Görür, "Çalışmanın ön sonuçlarına göre, Büyük Çekmece-Bakıköy güneyi, İstanbul Boğazı güneyi ve Adalar-Tuzla Burnu güneyinde 100 metre su derinliğinden daha sığ kıta sahanlıklarında aktif olabilecek önemli bir faya rastlanmamıştır" dedi.

Eski depremler de araştırılıyor

İzmit Körfezi'ndeki Hersek Deltası ile Darıca arasındaki Kuzey Anadolu fayının ayrıntılı olarak incelendiğini belirten Görür, şöyle konuştu:

"Bu çalışmada deniz tabanını oluşturan çökellerin yaklaşık 10 metre kalınlığındaki üst kesimin tomografisi alınmıştır. Fay üzerinden alınan çökel karotlarındaki gözlemler, karotların paleosismoloji çalışmalarında kullanılarak, geçmişte olmuş depremlerin tarihlendirilmesinde ve deprem sıklığının tespitinde kullanılabileceğini göstermiştir. Elde edilen verilerin birkaç ay içinde incelenerek, eski depremlerle ilgili bilgilerin elde edilmesi amaçlanmaktadır.

İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne açılan kesimi üzerinde tespit edilen kanal yapıları ve çökelme biçimlerinin, son 20 bin yılda Karadeniz ve Akdeniz arasında Marmara Denizi yoluyla olmuşsa bağlantıları ve kesilmeleri konusundaki bilgilerimize önemli katkıları olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu çalışmayla kuzey kıta sahanlığı üzerinde bulunan muhtemel eski kumul tepeleri, Marmara Denizi'nin son 20 bin yıldaki sedimanter evrimi hakkında önemli ipuçları vermektedir."

Gözlem istasyonu oluşturulacak

Çalışmada elde edilen verilerin işlenip değerlendirilmesinin ardından, 2001 yılının ilkbahar aylarında İtalyan CNR Urania araştırma gemisiyle 30 gün sürecek bir deniz araştırmasının daha yapılacağını kaydeden Görür, bu çalışmada elde edilecek verilerle İstanbul çevresindeki deniz alanının paleosismolojisinin daha ayrıntılı olarak inceleneceği ve bu verilerin fayların gelecekteki davranışları hakkında bilgi vereceğini bildirdi.

Basın toplantısının bitiminde, Fransa'nın işbirliğiyle Marmara Denizi'nde derin sismolojik gözlem istasyonu oluşturulmasının planlandığını ifade eden Görür, İstanbul'da kaynak sularının ısınması ve azalması gibi belirtilerin de inceleneceğini bildirdi.

Görür Avcılar'da da bir araştırma yapıldığını, bu araştırmanın sonuçlarının daha sonra açıklanacağını belirterek, Denizli'de TÜBİTAK MAM tarafından sürdürülen çalışmaların 1-2 yıl daha süreceğini kaydetti.

Odin Finder araştırma gemisiyle 27 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaya, Türkiye'den Prof. Dr. Namık Çağatay'ın (İTÜ) başkanlığında Dr. Ömler Emre (MTA), Dr. Hülya Kurt (İTÜ) ve Dr. Naşide Özer (İÜ) katıldı. Yabancı çalışma ekibini ise Bolonya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Enrico Bonatti, Dr. Alina Polonia, Dr. Giovanni Bertoluzzi, Dr. Paola Fabretti, Daniel Penienti, Alesandro Blasi, Columbia Üniversitesi'nden Dr. Milene Cormier ve Dr. Leonardo Seeber oluşturdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!