Marmara Volganeft'ten nihayet kurtuluyor

Güncelleme Tarihi:

Marmara Volganeftten nihayet kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yeşilköy Avcılar sahilinde çevre faciasına yol açan tankerin sualtında kalan 60 metrelik bölümü ikiye bölünerek çıkartılıyor.

ŞİDDETLİ lodos yüzünden 29 Aralık 1999 tarihinde Florya açıklarında ikiye ayrılan ve denize akıttığı petrol yüzünden Yeşilköy- Avcılar arasındaki sahili kirliliğe boğan Volganeft 248 adlı Rus bandıralı tankerin Marmara Denizi'ne batan 60 metrelik kısmını çıkarma çalışmaları devam ediyor. Volganeft 248'in kurtarma işlerini yapan Omur Denizcilik tarafından bir ay önce başlatılan batık çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra çıkan parçalar römorkörlerle Aliağa'ya gönderilecek.

Sualtında ikiye ayrıldı

Omur Gemi Kurtarma firmasının kurtarma kaptanı Saffet Ayabakan, Volganeft'tin denize batan ön kısmından 1880 ton yakıt boşalttıklarını ve 34 metre derinde bulunan 60 metrelik ön kısmın 12 ve 48 metrelik iki kısma ayrıldığını söyledi. Ayabakan, 500 tonluk büyük kısmın ve 135 tonluk küçük kısmın Kocayusuf vinç gemisinin çelik halatlarına bağlandığını, dalgıçların yapacakları kontrol sonrası gemi parçasını çıkartmaya başlacaklarını belirtti.

Kurtarma ve temizlik çalışmalarını denetleyen Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Hücum Tulgar, önceki gün bir grup basın mensubu ile birlikte Florya açıklarında yapılan kurtarma çalışmalarını yerinde denetledi. Tulgar, Volganeft 258'in batan kısmının deniz trafiğine etki etmediğini, ancak çevreye duydukları duyarlılık nedeniyle çıkarılmasına destek verdiklerini söyledi. Kurtarma ve temizlik çalışmaları sırasında uluslararası denizcilik çevrelerinden de maddi manevi yardım aldıklarını belirten Tulgar, 10 Mart 2000 tarihine kadar kıyıda yapılan temizlik sırasından 8 bin 864 iş saati süresince 4 bin 556 ton artık toplandığını, kıyı boyunca kalan 100 ton yağlı atığın da hazirana kadar temizleneceğini söyledi.

Öte yandan kaza sonrası petrolün getirdiği pislikle kaplanan Florya sahillerindeki çay bahçeleri temizlik çalışmaları sonrası yeniden açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!