Marmara, Akdeniz ve Ege sular altında

Güncelleme Tarihi:

Marmara, Akdeniz ve Ege sular altında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 00:00

Kardan sonra bu kez de yağmur ve fırtına hayatı etkiliyor. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sağanak yağmur nedeniyle eğitime ara verildi. Karayolları ulaşıma kapandı, ev ve arazileri su bastı, köprüler çöktü. Çanakkale, Balıkesir ve İzmir’de güvenlik gerekçesiyle barajların kapakları açıldı.

SAĞANAK yağış, Marmara, Ege ve Akdeniz’i etkisi altına aldı. Edirne’de önceki akşam başlayan ve sabaha kadar süren sağanak sonrası Oğulpaşa Deresi taştı. Taşkın yüzünden Edirne- Kırklareli yolu sekiz saat süreyle trafiğe kapatıldı. Yağış sonrası Tunca Nehri taştı. Sular, Sarayiçi ile Balkan Şehitliği’ni bastı. Kanuni, Yalnızgöz ve Sarayiçi köprüleri trafiğe kapatılırken, Tekirdağ’daki Çene Deresi de taştı.

Köyceğiz’de heyelan

Muğla’da dün sabaha karşı başlayan sağanak yağmur nedeniyle Milas’ın üç köyünde toplam 200 hektar tarım arazisi su altında kalırken, 40’a yakın ev ve işyerine su bastı. Bodrum-İzmir Karayolu’nun 12 kilometrelik bölümü sular altında kalınca, trafik tek şeritten verilmeye başlandı. Mumcular Barajı’nın kapaklarının açılması sonucu bazı çiftçilerin arazileri ve ahırları sular altında kaldı. Sekiz köyün ilçe merkeziyle bağlantısı kesildi. Hamzabey Çayı üzerindeki geçici köprü sel sularına kapıldı. Bodrumlular mahsur kalırken, sahil şeridindeki bazı küçük balıkçı kayıkları battı. Fethiye’nin Karaova ve Kumluca beldelerindeki seralar zarar gördü. Köyceğiz İlçesi’nde heyelan meydana geldi; Kavaklıdere İlçesi’nde yol çöktü.

Noel Baba’yı su bastı

Bursa’daki yağışlar nedeniyle meydana gelen heyelanda biri kullanılmayan iki evin üzerine kaya ve toprak yığını düştü. Kullanılmayan ev yerle bir olurken, Emine Üstüntaş’a ait 5 kişinin yaşadığı evde hasar meydana geldi. Antalya’da ise üç köye ulaşımı sağlayan Demre Çayı üzerindeki Köşkerler Köprüsü çöktü. Noel Baba Müzesi’ni su bastı. Kısa süre yağan dolu ve hızı zaman zaman 90 kilometreye varan fırtına ise portakal bahçelerine ve seralara zarar verdi. Valilik ve Belediye kriz masası oluşturdu. Gece yarısından sonra havanın normale dönmesi bekleniyor.

Balıkesir’de sel

Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’ne bağlı Altınova Beldesinde, doluluk seviyesi yüzde yüze yaklaşınca Madra Barajı’nın iki kapağı açıldı. Sağanak ve baraj suları birleşince, cadde ve sokakları sel bastı; elektrik direkleri devrildi. Çanakkale’nin Ezine İlçesi’nde de Bahçeli Köyü Göleti’nin kapakları açıldı. Bu nedenle Akçin Çayı taştı, Ezine Hükümet Konağı’nın bahçesi ve önünden geçen cadde sular altında kaldı. Bayramiç Barajı’nda biriken fazla sular, tahliye edilince, Menderes Çayı taştı. Bir hayvan pazarı su altında kaldı.

Anne ve 3 çocuğu kurtarıldı

Muğla’da Karabağlar Yaylası’nda 24 saatir evlerinde sel sularında mahsur kalan Arzu Karakuş, çocukları Arkın (4), Kamuran (3) ve Ali Karakuş (8) ile aileye ait 10 koyun ve 5 kuzu zodyak botla eve ulaşan Muğla Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma ekiplerince kurtarıldı.

Bandırma susuz okullar tatil

Balıkesir’in Bandırma İlçesi’ne Gönen Barajı’ndan su sağlayan ishale hattı yağışlar sonrası arızalandı. Bandırma’da sular kesildi. Susuzluk nedeniyle Bandırma Hıfzıssıhha Kurulu, ilçedeki ilk ve orta dereceli okulların 15 Şubat pazartesi gününe kadar tatil edilmesine karar verdi. Hastalık tehlikesine karşı okulların tatil edildiğini belirten Sağlık Grup Başkanı Zafer Yılmaz ilçedeki eğitim kurumlarının bir çoğunda su deposunun bulunmadığını söyledi.

Kuşadası’nda Site kaydı

Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde yağışlarla birlikte 50 daireli Tuntaş Marina Apart Sitesi’nde, akşam saatlerinde kayma başladı. Sitesinin önünden geçen yolda yer yer 2 metrelik çökmeler meydana geldi. Sitenin 10’ar daireli iki bloğu yumuşayan zemine 1.5 metre battı. Binaların zemin katları toprağa gömüldü. Site havuzunun etrafında büyük yarıklar ve kaymalar oluştu. Polis ve belediye zabıtası binalarda oturanları tahliye ederek siteyi güvenlik çemberine aldı. Bölgedeki endişeli bekleyişin sürdüğü bildirildi.

İzmir’de son 72 yılın yağış rekoru

1938’den bu yana alınan ortalamalara göre İzmir Şubat’ta 99 kilogram yağmur alıyordu. Oysa dün kente 137 kilogram yağış düştü. Alionbaşı Deresi ile Seferihisar Barajı taştı. Seferihisar İlçesi’nde zemin katlarda oturanlar evlerinde mahsur kaldı. DSİ, Balçova, Ürkmez ve Güzelhisar barajlarından su bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!