'Markalı' can erik döviz getirecek

Güncelleme Tarihi:

Markalı can erik döviz getirecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 10:07

Yurt genelinde erik üretiminin 5'te birinin karşılandığı Mersin'in Silifke ilçesinde üreticiler, Türkiye'deki ilk “Erik Üreticileri Birliğini” kurduklarını bildirdiler. Birlik, sembolik miktarda kalan erik ihracatını “Göksu Vadisi” ya da “Değirmendere” markası altında artırmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 50 üye ile kurdukları birliğin kısa sürede üye sayısını 75'e ulaştırdığını kaydetti.

Ülke çapında yıllık 15 bin tona yakın erik rekoltesi elde edildiğini, bunun 3 bine yakının ise Silifke'den karşılandığına dikkati çeken Göktaş, yurt dışı pazarlarda özellikle eski doğu bloku ülkelerde çok fazla tanınmayan can eriğin tanıtımı için kolları sıvadıklarını bildirdi.

Göktaş, şu an için Antalya aracılığıyla yurt dışına giden yaklaşık 200 tonluk Silifke eriğini, özel ambalajlara aldıklarını, markalaşmada isim arayışı içinde olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Yurt dışında tutunabilmek için lezzetin yanında görsellik ve marka olmak da büyük önem taşıyor. Şu an için üreticilerle birlikte 'Göksu Vadisi' veya 'Değirmendere' adlarından birini marka yapma yolunda karar aşamasındayız. Marka olduktan sonra gelecek yıl itibariyle üretimimizin üçte birini ihraç etmeyi planlıyoruz. Bunu da başaracağımıza kesin gözüyle bakıyoruz. Çünkü çilek ihracatında büyük deneyimimiz var.”

Haberin Devamı

Bu kapsamda ihracatçılarla görüşmeler yaptıklarını ve numuneler göndermeye başladıklarını anlatan Göktaş, şöyle devam etti:
“Mersin'de düzenlenen fuar başta olmak üzere çeşitli fuarlara katılarak, ilçemizi ve ürünümüzü tanıtmaya çalışıyoruz. Fuarlara katılan yabancı misafirlerle tanışarak, iddialı olduğumuzu anlatıyoruz. Bu bağlamda elimize geçen bütün fırsatları değerlendiriyoruz.”

SİLİFKE CAN ERİĞİ

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Cücelioğlu ise yörede yetişen ürünlerin Türkiye'deki diğer can eriklerinden daha kaliteli olduğunu iddia etti.

Silifke'de ve Göksu deltasında üretilen ürünlerin kalite oranının yüksek olduğunu ve bu kapsamda araştırmalar yaptıklarını anlatan Cücelioğlu, şunları kaydetti:  “Bölgemizde üretilen özellikle can eriği, başka yerlerde üretilen ürünlere göre daha sulu ve ekşimsi tadı yok. Yani erik yediğimiz zaman ağzımızda oluşan acıya varan ekşi tat yerine, mayhoş bir tat geliyor. Ayrıca, eriği yedikten sonra dişlerde oluşan liflerin yapısı da diğerlerine göre farklı ve dişlerde kalıp rahatsız edici durum yaratmıyor. Tüketicilere, kendi üretimimizle başka bir yerin üretimi olan eriği sunduğumuz zaman fark hissediliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!