Mardin'de kan davalı aşiretler barıştı

Güncelleme Tarihi:

Mardinde kan davalı aşiretler barıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 12:42

Mardin'de Derik İlçesi Atlı Köyü Kızlar Mezrası’nda Adal ve Özen aşiretleri arasında çıkan silahlı kavgada, 3 kişinin ölümü 4 kişinin yaralanmasının ardından başlayan ve 1.5 yıldır süren kan davası barış yemeğiyle son buldu. Kan davası yüzünden 5’inci sınıftan sonra okula gidemeyen 52 öğrenci de yeniden okula başlayacak.

Haberin Devamı

Derik’in Atlı Köyü’nün 47 hane yaklaşık 500 nüfuslu kızlar Mezrası’nda yaşayan Adal ve Özel aşiretleri arasında 1.5 yıl önce çıkan silahlı kavgada Abdurrahim Özen, Şahide Adal ile Mehmet Yavuz hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralandı. Olayın ardından iki aşiret arasında başlayan kan davasını sonlandırmak için Metinan aşiretinin önde gelen isimlerinden Şerif Temelli devreye girdi.

BARIŞ YEMEĞİ İÇİN 100 KOYUN KESİLDİ

Kızlar Mezrası’nda 8 çadır kurularak verilen barış yemeği için 100 koyun kesilip, 1.5 ton pirinç kullanıldı. Ailelerin barışması için çaba gösteren Şerif Temelli, "İslamiyet’te ve başka diğer dinlerde insan kanı dökmek günah sayılır. Hiç kimsenin, başka bir insanın canına, malına ve namusuna kastetmeye hakkı yoktur. Her iki aşiretin arasında aracı olan bazı kötü niyetli insanları gördüğüm için devreye girdim. Şimdi barıştıkları için her iki aile de çok mutlu" dedi. Barış yemeğinde yan yana gelen Adal aşiretinin önde gelen ismi İdan Adal ve Özmen aşiretinin lideri Piro Otay el sıkışıp, elleri havaya kaldırarak kan davasını sona erdirdi. İki aşiretin üyeleri de el sıkışarak ve kucaklaşarak, bundan sonra barış içerisinde kardeşçe yaşamak için yemin etti.

52 ÖĞRENCİ OKULA GİDECEK

Kızlar Mezrası’nda 5’inci sınıfa kadar okuduktan sonra 10 kilometre mesafede bulunan Gündoğdu Köyü İlköğretim Okulu’na giderken kan davası nedeniyle okuldan alınan 27’si kız 52 öğrencinin yeniden okula gönderileceği açıklandı. İki aşiretin çocukları da bu kararı büyük sevinçle karşılarken, kendilerine servis verilmesini istediler.

Mezranın fahri imamı Mehmet Mihdi Aktaş, "Kan davası nedeniyle çoğu öğrenci okularını bırakmak zorunda kaldı. Şimde yeniden 6, 7 ve 8’inci sınıflara devam edecek öğrencilerin okula gitmesi için servis istiyoruz" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!