Manning 2.0

Güncelleme Tarihi:

Manning 2.0
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2013 00:00

WikiLeaks köstebeği Manning’in ardından “taşeron casus” Edward Snowden ABD’nin hedefinde. ABD istihbaratının dünyayı izlediğini ortaya çıkaran Snowden, Hong Kong’dan İzlanda’ya kaçabilecek mi?

Haberin Devamı

EDWARD Snowden, modern bir casus. Liseyi dışarıdan bitiren 29 yaşındaki Snowden, dijital güvenlik sistemleri üzerinde uzmanlaşınca Hawaii’deki Booz Allen Hamilton firmasında iş bulmuş. Firmanın özelliği, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA)  için “taşeron casusluk” yapması.

RAHAT HAYATI BIRAKTI

Snowden, bulduğu bu iş sayesinde ABD’nin gizli belgelerine de erişim hakkı elde etti. NSA’nın, PRISM adlı program kapsamıdna tüm dünyada milyonlarca kişinin internet ve telefon kayıtlarını izlediğini öğrenince “kamu yararı” için bu bilgiyi medyaya sızdırdı. Bu süreçle ilgili yeni bilgiler dün ortaya çıktı: 1 Mayıs’ta Hawaii’de kız arkadaşıyla kaldığı evi boşaltan Snowden, 20 Mayıs’tan beri Çin’e bağlı özerk bir yönetime sahip olan Hong Kong’da kalıyor. Buradaki bir otel odasında The Guardian muhabirine konuşan Snowden yılda 200 bin dolarlık maaşından, Hawaii’deki rahat hayatından, ailesi ve sevgilisinden neden vazgeçtiğini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

VİCDANIMI DİNLEDİM

“Tüm bunları feda etmeye hazırım çünkü vicdanım ABD yönetiminin gizlice oluşturduğu bu devasa takip makinesiyle dünyada özel hayatı, internet özgürlüğünü ve en temel özgürlükleri yok etmesine izin vermezdi. Tüm belgeleri tek tek taradım. Kişilerin güvenliğini tehlikeye atacak belgeleri ayıklayıp sadece kamu yararı olanları sızdırdım. Biliyorum ki hükümet beni düşman ilan edecek ama ben yanlış bir şey yapmadım. ABD yönetiminin yanlış olan bir şeyi açığa çıkardığı için halkını tehdit etmesi kamu yararına aykırıdır.”

HONG KONG’DAN RET

Yakalanmamak için odasından neredeyse hiç dışarı çıkmayan genç adam, CIA’in kendisini zorla uçağa bindirip ABD’ye kaçırmasından ya da ABD hükümeti adına çalışan Çin mafyası Triad’ın kendisini öldürmesinden endişelendiğini söyledi.  Çin’deki internet sansürüne karşı tavrıyla bilinen Hong Kong’u özellikle tercih ettiğini anlatan Snowden, Hong Kong yönetiminin ABD’nin iade baskısına direnebileceğini düşündüğünü söyledi. Ancak Hong Kong’lu milletvekili Regina Ip, ABD ile 1996’da imzalanan sınır dışı anlaşmasını hatırlatıp “En iyisi gitmesi olur” dedi. Siyasi sığınma arayışındaki Snowden’ın gidebileceği ülkeler arasında adı geçen İzlanda’daki Göçmen Müdürlüğü ise, Snowden’ın ülkeye gelip resmi başvuru yapması halinde sığınma hakkı alabileceği açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Yakalanırsa müebbet alır

HAKKINDA soruşturma açılan Snowden’ı bazı sivil toplum örgütleri kahraman ilan etti. Cumhuriyetçi Senatör Peter King ise “Hemen iade edilsin ve yargılansın. ABD’nin istihbarat faaliyetlerine büyük zarar verdi” dedi. Snowden, casusluktan ömür boyu hapse mahkûm olabilir. Irak’ta istihbarat analisti olarak görev yaparken ABD Dışişleri’nin kriptolarını WikiLeaks’e sızdıran Er Bradley Manning, müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Liseyi dışarıdan bitirdiği halde bu belgelere ulaşabilen Snowden’ın yarattığı kriz, “istihbaratın taşeronlaşması” olgusunu da tartışmaya açtı.

ABD medyası sustu İngilizler yazdı

Skandalı İngiliz Guardian gazetesinin duyurması, ABD basınıyla ilgili eleştirilere de yol açtı. Guardian’ın ABD Büro Şefi Janine Gibson, “ABD’de ulusal güvenlik hizmetlerinin sorgulanması vatan hainliği olarak algılanıyor olabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!