Manavgat Şelalesi'nde taşkın tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Manavgat Şelalesinde taşkın tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2008 16:41

MANAVGAT ve çevresinde 3 gündür etkili olan yağışlar günlük hayatı felç etti. Naras Çayı'nın getirdiği yağmur suları nedeniyle Manavgat Irmağı'nda su seviyesi yükseldi. Manavgat Şelalesi'nde taşkın tehlikesi başgösterdi.

Son yıllarda kuraklık ve aşırı su çekilmesi nedeniyle özellikle bahar ve yaz aylarında susuz kalan Manavgat Şelalesi, taşma noktasına geldi. Manavgat ve çevresinde etkili olan yağış bir taraftan Oymapınar ve Manavgat Barajı'ndaki su seviyesinin yükselmesine neden olurken, Manavgat Irmağı'nı besleyen Naras Çayı'nın getirdiği sel suları Manavgat Şelalesi'ndeki su seviyesinin yükselmesine neden oldu.

Manavgat Şelalesi çevresindeki tesisler, sular altında kalma tehlikesi nedeniyle önlem olarak boşaltılıyor. Suyun yükselmesi nedeniyle dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi'nin alt ve üst kısımlarının seviyesi birbirine yaklaştı ve çağlayan neredeyse görünmez hale geldi. Şelaleyi görmeye gelen yerli ve yabancı turistler, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkına dönüyor.

‘SU SEVİYESİ NORMAL’

Manavgat DSİ Müdürü Erol Tekin ise su seviyesinin normal seyirlerde olduğunu söyledi. Yağışlardan önce Oymapınar Barajı'na saniyede 24 metreküp su girdiğini belirten Tekin, yağışlardan sonra bu rakamın 240 metreküpe çıktığını, ancak bunun korkulacak bir durum olmadığını söyledi. Tekin,“Yağışlardan önce Oymapınar Barajı'na giren su çok alt seviyelerde idi. Yağışlarla birlikte baraja giren su seviyesi yükseldi. Bu normal bir seviyedir. Şu anda baraja saniyede 240 metreküp su girmektedir. Barajdaki kotalar çok düşüktü, şu anda işletme kotasında minimum seviyeye ulaştı. Manavgat Barajı’nda da su seviyesi normal seviyededir. Manavgat Irmağına saniyede 120 metreküp su salıyoruz. Bu da Manavgat Irmağı için tehlike arz etmiyor” dedi.

YAĞIŞ SÜRERSE TAŞKIN OLABİLİR

Yağışların devam etmesi halinde taşkın meydana gelebileceğini belirten Tekin, “Oymapınar Barajı'nın beslendiği Naras Irmağı’ndan gelebilecek yüklü miktarda su baraj kotalarını yükseltebilir. Bu durumda baraj daha fazla su salacaktır. Bu da taşkına sebep olabilir. Ama şu anda böyle birşey söz konusu değil. Böyle bir durum meydana gelirse, kaymakamlık vasıtasıyla anons geçilerek Manavgat halkı uyarılır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!