Maliye raporuna göre para böyle buharlaştı

Güncelleme Tarihi:

Maliye raporuna göre para böyle buharlaştı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Emlak Kontrolörü Mahmut Doğa, Başhesap Uzmanı İbrahim Kara ve Maliye Başmüfettişi Ala Atay'dan oluşan Maliye denetçilerinin raporunda, RP hesaplarındaki trilyonun naylon fatura ve gerçek dışı belgelerle nasıl buharlaştığı örneklerle gösterildi. Denetçilerin, ekinde 770 belge ve ifade tutanağı bulunan 62 sayfalık raporundaki yolsuzluk örnekleri şöyle sıralandı:

MAKBUZ VAR, PARA YOK

RP hesaplarında 3'er milyar lira ödenmiş gibi gösterilen Şırnak İl Başkanı Abdülmuttalip Tatar ile Hakkari İl Başkanı Ahmet Özdemir, kendilerine makbuz imzalatılmasına karşın, para verilmediğini açıkladı. Tatar, ‘‘Makbuzlara, yapılacak muhtemel bir seçim için ihtiyaç duyulan para miktarının yazılmasının ve mühürlenmesinin istendiğini, 79 il başkanına da aynı işlemin yaptırıldığını, bütün işlemler tamamlandıktan sonra makbuzların toplandığını’’ söyledi.

DEFTERİ KAYBETTİLER

2 milyar almış görünen Kilis İl Başkanı Mehmet Taşçı, paranın parti ihtiyaçları için kullanıldığını, ancak defterin taşıma sırasında kaybolduğunu söyledi.

KAYIT YOK

Kars İl Başkanı Halil Musaoğlu, 3 milyar lira aldığını söylerken, parti defterinde bu paranın kaydına rastlanmadı. Musaoğlu, paranın nerede harcandığını açıklarken ise RP'nin kapatılıp, tüzel kişliğinin aylar önce sona erdiği Mayıs 1998 tarihine ait akaryakıt faturaları gösterdi. 3 milyar yardım almış görünen Batman İl Başkanı Mehmet Fırat ise RP'nin tüzel kişiliğinin sona erdiği Mart 1998 tarihine ait bir uçak biletini gösterdi. Başsavcı Savaş ise kapatma kararından sonra parti adına kimsenin ödeme yapma yetkisinin kalmadığını belirterek, ‘‘Yapılan harcamalar geçersizdir. Başka bir deyişle bu harcamalar Hazine'nin parasını zimmete geçirme mahiyetindedir’’ dedi.

HAYALİ TAKSİ FATURASI

Erzurum İl Başkanı Mustafa Bilgen, Rıza Ulucak'tan 15 milyar aldığını, ancak bu parayı ve harcama belgelerini parti defterine işletmek üzere muhasebeciye vermeyi unuttuğunu söyledi. Bilgen, harcama belgesi olarak ise RP'nin kapatıldığı tarihten sonraya ait 40 adet taksi ücreti ödendiğine ilişkin 5 milyar 15 milyon liralık tutanak gösterdi. Ancak denetçilerin incelemesi sonucunda, tutanakta isim ve plakaları geçen 27 taksici RP'lilere böyle bir hizmet vermediklerini açıklarken, 9 taksicinin ise tutanak tarihinden önce işi bırakmış oldukları saptandı.

2 MİLYARLIK YEMEK

Trabzon İl Muhasibi Zekai Aksu, harcama belgesi olarak 2 milyar 5 milyon liralık 11 adet yemek faturası gösterdi. Ancak denetçilerin faturaları kesen işlerlerindeki kayıtlar üzerinde yaptıkları incelemelerde, faturaların gerçek değerinin sadece 92 milyon lira olduğu belirlendi.

SAHTE FATURA

4 milyar lira almış görünen Isparta İl Başkanlığı'nın 2 milyar 76 milyon 505 bin liralık harcama faturasının sahte olduğu saptandı. Fatura kesmiş gösterilen 16 kişinin, RP'ye herhangi bir mal ve hizmet sunmadıkları gibi, bu parti adına herhangi bir fatura ve gider pusulası düzenlemedikleri ortaya çıktı.

YOLSUZLUĞUN BÖYLESİ

30 milyar almış görünen Kocaeli İl Başkanlığı ise harcama belgesi olarak 8 milyar 970 milyon 933 bin 375 liralık alüminyum panel, kat kaloriferi malzemeleri, PVC doğrama, inşaat ve boya malzemeleri, alüminyum pencere-kapı, çift cam, kiremit, tuğla, çimento alımlarını gösterdi. Ancak yapılan incelemede, bu malzemelerin İl Başkanı Alaattin Köksal'a ait binanın kat ilavesi ve onarım işlerinde kullanıldığı belirlendi.

943 BİN DOLAR NEREDE?

Başsavcı Savaş'ın suç duyurusunda, RP Genel Merkezi'nin Balgat Yapı Kredi Bankası şubesindeki 3-001955 numaralı döviz hesabında bulunan 943 bin doların izine ise ne defter kayıtlarında, ne de diğer banka hesaplarında rastlanmadığı belirtildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!