Malatya Bent Köyü karantinaya alındı

Güncelleme Tarihi:

Malatya Bent Köyü karantinaya alındı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2006 17:40

Yurt genelinde kuş gribine karşı çeşitli önlemler alınıyor.

Malatya'nın Kale İlçesi'ne bağlı Bent Köyü'nde ölen 2 tavuktan incelenmek üzere Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderilen numunelerden birinde kuş gribi virüsü tespit edildi. Bent Köyü karantinaya alındı.

Karantinaya alınan köydeki kanatlı hayvanların itlaf edilmesi için Tarım İl Müdürlüğü'nden ekip gönderildi.
Birinde kuş gribi virüsü tespit edilen ölü tavukların sahibi olan 8 kişilik aile, sağlık kontrolleri yapılmak üzere Malatya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Virüs tespit edilen ölü tavuğun, tekrar incelenmek üzere İzmir Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiği kaydedildi.

Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Bent Köyü'nde görülen kuş gribinin, baraj kenarına gelen göçmen kuşlardan bulaştığını tahmin ettiklerini söyledi.

Bent Köyü'nde yaşanan vakanın, Malatya'daki ilk kuş gribi vakası olduğunu ifade eden Güldal, “Bu köy baraj kenarında bulunuyor. Göçmen kuşlar ve su kuşları yoğun olarak buraya uğruyor. Kuş gribinin, baraj kenarına gelen göçmen kuşlardan bulaştığını tahmin ediyoruz. Buradaki kuş gribi vakasının dışında kentte başka bir vaka yok” diye konuştu.

VAN

Van merkez ve ilçelerinde sürdürülen çalışmalarda, 259 bin 261 kanatlı hayvanın itlaf edildiği belirtildi.
Valilik kriz merkezinden alınan bilgiye göre, itlaf çalışmaları kapsamında, ekipler kar nedeniyle yolu ulaşıma kapalı olan 29 köye ulaşamadı, 220 köyde ise çalışmalar devam ediyor.

87 ekiple sürdürülen çalışmalarda şimdiye kadar 259 bin 261 kanatlı hayvanın itlaf edildiği kaydedildi.

“YERLİ TAVUK, KAZ, ÖRDEK VE HİNDİ IRKLARI YOK OLUYOR”

Öte yandan, Türk Tarım Orman-Sen Bursa Şube Başkanı ve Kamu-Sen İl Temsilcisi Ramazan Karakoç, Bursa'da yaptığı basın açıklamasında, ”tavuk vebası” hastalığının son günlerde Türkiye'nin birinci gündem maddesi haline geldiğini söyledi.

Entegre tesislerin dışındaki kanatlıların itlaf edilmesinin, yerli tavuk, kaz, ördek ve hindi ırklarını yok edeceğini savunan Karakoç, ”Ülke genelindeki kanatlıların toplu itlafının durdurulması gerekmektedir.

Kanun, yönetmelik ve geçmiş uygulamalar dikkate alınarak tedbirlerin uygulanmasıyla hastalığın önlenmesi mümkün olacaktır” diye konuştu.

Köy tavukçuluğunun yok edilmesinin, ülkenin geleceğine darbe vuracağını ifade eden Karakoç, kümes hayvancılığının, önemli bir geçim, beyaz et ve yumurtanın da önemli bir beslenme kaynağı olduğunu, yerli ırkların yok edilmesinin, köy nüfusunun beslenmesinde protein açığına neden olacağını savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!