Mal varlığı restine ’yasalı’ muhalefet

Güncelleme Tarihi:

Mal varlığı restine ’yasalı’ muhalefet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan’ın bugün yapacağı konuşmasında, restleşmeye dönen mal varlığı konusunda siyasi liderlere, "Samimiyseniz siz adam gibi açıklayın" demesi bekleniyor. Buna karşılık CHP Lideri Baykal ve ANAVATAN Lideri Mumcu, yasayı değiştirmek için Meclis’e teklif verecek.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan’a atfen yazılan ’CHP’nin ve Deniz Baykal’ın muazzam banka hesapları’ haberi sonrası başlayan süreç, Başbakan Tayyip Erdoğan ile muhalefetin mal varlığı restleşmesine dönüştü. Erdoğan’ın bugün "Ben her yıl mal varlığımı yetkili birimlere bildiriyorum ’bankada 100 milyarım var, masraflarımı kardeşim karşılıyor’ demek, ne zamandan beri mal varlığı ilanı sayılıyor" diyerek, siyasi liderlere rest çekmesi bekleniyor.

CHP lideri Deniz Baykal ve ANAVATAN Lideri Erkan Mumcu ise ’Mal varlıklarının açıklanması’ ve ’Banka hesaplarının şeffalaşması’ konusunda hazırladıkları yasa teklifleriyle bu resti görecekler.

ADAM GİBİ AÇIKLAYIN

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran mal varlığı tartışmalarına AKP’nin bugünkü Meclis grubunda yanıt verecek olan Erdoğan, kendisine mal varlığını açıklaması çağrısında bulunan CHP Genel Başkanı Baykal, ANAVATAN Genel Başkanı Mumcu ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’a "Önce siz adam gibi açıklayın" çağrısı yapacak. Kurmaylarının "samimiyet testi" daveti olarak adlandırdıkları Erdoğan, konuşmasında, mal varlığı tartışmasını "fos ve abes" diye niteleyip şunları söylemesi bekleniyor:

"Günlerdir ’açıkla’ diye ortalıkta dolananlardan kendi mal varlığını açıklamış tek bir kişi bile gördünüz mü? ’Bankada 100 milyarım var, masraflarımı kardeşim karşılıyor’ demek ne zamandan beri mal varlığı ilanı sayılıyor. Benden mal varlığımı açıklamamı isteyenler eğer samimilerse önce kendi mal varlıklarını adam gibi açıklasınlar. Kendileri açıklarsa biz de açıklarız. Bizleri yıpratabileceklerini sanıyorlar. Ama boşuna beklemesinler, bundan bir şey çıkmaz."

Getirdiği gizlilik nedeniyle eleştirilere hedef olan mal beyanı yasasına ilişkin kişisel görüşlerini de aktaracağı belirtilen Erdoğan’ın, şu mesajları da vermesi bekleniyor:

KAYITDIŞI OLAMAZ

"Ben de her siyasi gibi daha işin başında mal beyanımı yasa gereği zorunlu olarak bu konudaki ilgili resmi makama yapıyorum. Yapmakla da kalmıyorum, mal varlığımdaki her bir kuruşluk artış veya azalışı da her yıl başında yine aynı makama bildiriyorum. Bunu yeni de yapmıyorum. Belediye başkanlığımdan beri her yıl düzenli olarak yenilenmiş bir biçimde resmi makamlara verilmiş mal beyanım var. Yani bu konuda kayıt dışı tek bir kuruş bile olmaz, olamaz."


AKP kulislerinde, Erdoğan’ın, bir sürpriz yaparak, mal beyanı yasasındaki gizliliğin kaldırılıp siyasilerin mal varlıkları konusunda bir şeffaflığı sağlayabileceği iddiaları da dillendirildi. Ancak, yakın çevreden bu konuda, "Bunun için şimdiden bir tahminde bulunmak zor" değerlendirmesi geldi. Erdoğan’ın, Türkiye’de siyasetin finansmanında şeffaflığın öncülüğünü kendilerinin yaptığını savunarak, "Kurulduğumuzdan bu yana parti hesaplarımızı internetten yayınlıyoruz. İsteyen, internet sitemizi açar bakar. Bunu bizden başka yapan biri var mı?" mesajını da vermesi bekleniyor.

BAYKAL’DAN TALİMAT

Erdoğan
’ın mal varlığını açıklayacağı yönünde basında çıkan haberleri "Sözlerimi cımbızlamışlar. Ben mal varlığımı açıklayacağım demedim" sözleriyle yalanlamasının ardından Baykal da düğmeye bastı. Baykal, pazar günü Atina’ya hareketinin öncesinde Başbakan Erdoğan’ın "cımbızlı" gerekçesine İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamayla cevap verdi. Baykal, "Bu konuda yasal bir engel var diye düşünüyorlarsa, CHP milletvekilleri olarak arkadaşlarımız derhal önümüzdeki hafta parlamentoya mal varlıklarının kamuya açıklanmasını öngören bir yasa önerisi yapacaklardır" dedi. CHP kanun teklifini çarşamba günü TBMM’ye sunacak. Mustafa Özyürek tarafından hazırlanan kanun teklifine göre Mal Varlığı Bildirimi Yasası’nın 9. maddesindeki ’gizlilik’ hükmü kaldırılacak, açıklanma suç kapsamından çıkartılacak.

ANAVATAN’DAN DA TEKLİF

ANAVATAN Partisi de, ’siyasi parti liderlerinin banka hesapları’ konusunda doruğa çıkan tartışmalar üzerine, ’şeffaf parti’ yasa teklifi verdi. Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, TBMM Başkanlığı’na sundukları Siyasi Partiler Yasa Değişikliği teklifinin ’genel başkanların mal beyanlarının kamuoyunun denetimine açık’, ’siyasi parti harcamalarının da şeffaf olması’ konusunda düzenleme içerdiğini belirtti.

Hava soğuk gündem sıcak

ANKARA, bir süredir soğuk havanın etkisi altında. Başkentin titreten soğuğu, dün Bakanlar Kurulu girişinde de kendini gösterdi. Başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm bakanların ağzından çıkan buhar, Ankara’da sıfırın altında 10 derece olan hava sıcaklığının göstergesi gibiydi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!