Mal paylaşımı için özel aile mahkemeleri kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Mal paylaşımı için özel aile mahkemeleri kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2002 01:42

Aile mahkemeleri adıyla kurulacak yeni mahkemeler, aile hukukundan doğan boşanma, mal paylaşımı ve velayet gibi konularda görev yapacak ve ‘özel ihtisas mahkemesi’ niteliği taşıyacak.

Türk tarihinde 1000 yıllık erkek egemenliğini sona erdiren yeni Medeni Yasa'nın dün yürürlüğe girmesinin ardından yeni mahkemeler geliyor.

‘‘Aile Mahkemeleri’’ adıyla kurulacak bu yeni mahkeler, asliye hukuk mahkemelerinde görülen boşanma davalarına da bakacak. Özel mahkemelerin, boşanma davalarını hızlandıracağı belirtiliyor. Bu mahkemeler, yasanın ‘‘Aile hukuku’’ bölümü ile ilgili davalara bakacak ve ‘‘özel ihtisas’’ mahkemesi niteliği taşıyacak.

Adalet Bakanlığı Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlıkları sürdürülen tasarıya göre, bu mahkemeler aile hukukundan doğan, boşanma, eşlerin mal paylaşımı ve velayet gibi konularda görev yapacak. Tasarıya son şekli ise Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk tarafından verilecek.

6 AY İÇİNDE YASALAŞACAK

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ‘‘Aile Mahkemeleri’’ yasa tasarısının İstinaf Mahkemeleri, İş Mahkemeleri, Ceza Muhakemeleri Usulü Yasa tasarıları ile birlikte paket halinde, TBMM'ye sevk edileceğini açıkladı. Türk ‘‘Medeni Yasa'nın ardından Aile Mahkemeleri'nin kurulması çok önemli ve yeni bir adımı oluşturacak. Aile hukuku ile ilgili konulara bakacaklar. Yeni yılın ilk altı aylık bölümünde bu paketin yasalaşmasını hedefliyoruz’’ dedi.

Mal paylaşımı nasıl yapılacak

‘‘Aile Mahkemeleri Yasası’’ yürürlüğe girdikten sonra, yasal mal rejimi olarak ‘‘Mal Ayrılığı’’ yerine ‘‘Edinilmiş Mallara Katılma Rejimini’’ uygulamaya başlayacaklar. Bu rejim, evlilik boyunca edinilen malların, eşler arasında eşit paylaşımını öngörüyor. Yeni Medeni Yasa'ya göre bu mahkemelerin önümüzdeki dönemde mal rejimi uygulaması şöyle olacak:

Yeni Medeni Yasa, 1 Ocak 2002'den itibaren yürürlükte olacak. Eşler bir yıllık sürede, 1 Ocak 2003'e kadar istedikleri mal rejimini seçebilecekler. Seçim yapmayan bir çift, bu tarihten sonra boşanırsa, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2003'ten sonra elde ettikleri malları eşit paylaşacaklar. Önceki döneme ait mallar ise eski rejime göre paylaşılacak.

Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılacak. Taraflar isterlerse evlenme başvurusu sırasında hangi mal rejimini seçeceklerini yazılı olarak da bildirebilecekler.

Eşler, mal rejimi sözleşmesi yapma hakkında da sahip olacaklar. Bu durumda eşler, yasadaki diğer üç rejimden birini seçecekler. Yasada, Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi, Mal Ayrılığı Rejimi ve Mal Ortaklığı Rejimi öngörülüyor. Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi, ailenin ortak kullandığı malları ve yatırımlarını kapsıyor. Mal Ayrılığı Rejimi, mevcut sistemi öngörüyor. Mal Ortaklığı Rejimi ise sözleşmeye bağlı olarak karşılıklı varılan anlaşmaya göre malların paylamışımını içeriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!