Maksat Galatasaray'ın ahlakı bozulmasın!

Güncelleme Tarihi:

Maksat Galatasarayın ahlakı bozulmasın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Beyoğlu'nun meyhaneler sokağı Nevizade'nin son konuğu yasaya takıldı. Beyoğlu Kaymakamlığı, Galatasaray Lisesi'nin ön kapısına 200 metre mesafesi olan Ali Yıldırım'a ait meyhaneye ruhsat vermedi.

İstiklal Caddesi Nevizade Sokak dün sabah yine gerilimli saatler yaşadı. Çünkü bir gün önce sokakta geçici ruhsatla açık bulunan beş meyhaneye, çarşamba günü meyhanelerinin kapatılacağı tebliğ edilmişti. Ancak gece boyunca yine hummalı bir trafik sürmüştü Beyoğlu Kaymakamlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Nevizade Sokak sakinleri arasında. Ve bu görüşme trafiğinin sonunda da kapatma işleminin cuma gününe kadar bekletilmesine karar verilmişti. Nevizade'de halen geçici ruhsatla çalışan beş meyhane var. Ancak yatırımlarını yapmış ama ruhsatı olmadığı için açılmamış dokuz meyhane daha sırada bekliyor.

Burası kaç metre?

Beyoğlu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde şu günlerde ilginç bir davaya bakılıyor. Aslında dava, davaya konu olan meyhanenin konumu bir yana bırakılırsa pek de ilginç değil. Çünkü yasa çok açık, ‘‘ibadet yerleri ve okulların 200 metre yakınında içkili yer açmak yasak.’’

Özellikle gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için çıkarılmış bir yasa bu. Ancak konu İstanbul'un ünlü meyhaneler sokağı Nevizade Sokak olunca iş değişiyor. Onlarca meyhanenin yan yana sıralandığı Nevizade Sokak bu yasağın dışında. Yaşı neredeyse Cumhuriyet'le aynı olan Nevizade meyhanelerinin büyük bir bölümünün ev sahibi zaten Kilise Vakfı. Sokağın İstiklal Caddesi paralelinde ise Galatasaray Lisesi var.

Yukarıda sözünü ettiğimiz yasa bugüne kadar uygulanmasa da artık uygulanıyor. Yasanın uygulanmaya başlaması ise Ali Yıldırım'ın Nevizade Sokak 30 numaralı binada Avans adında bir meyhane açmak istemesiyle başlamış.

Ruhsat için Beyoğlu Kaymakamlığı'na 1999 Ekim ayında başvuran Ali Yıldırım’a, Solakzade Sokak'la Nevizade Sokak köşesinde açmayı planladığı meyhanenin Galatasaray Lisesi'nin ön duvarına 169.8 metre, arka duvarına ise 172.5 metre olduğu, bu nedenle ruhsat verilemeyeceği, ancak okulun kapalı olduğu sürece geçici içki ruhsatı verileceği söylenmiş.

Nitekim 11 Eylül tarihine kadar da Yıldırım meyhanesini bu ruhsatla açık tuttu. Oysa Yıldırım'a bu cevabı veren Beyoğlu Kaymakamlığı, Yıldırım'dan sonra başvuru yapan ve biri Çiçek Pazarı Sokak ( Sahne Sokak), diğeri Nevizade Sokak'ta olan ve Galatasaray Lisesi'ne çok daha yakın olan iki meyhaneye ruhsat verdi.

Asıl kapı hangisi?

Bu gelişmeler üzerine Ali Yıldırım da Beyoğlu Adliyesi'ne başvurarak dava açtı. Mahkeme bir bilirkişi saptayarak yeniden ölçüm yapılmasına karar verdi. Bu ölçümlerde ise Avans'ın tali kapısının Galatasaray'ın tarihi kapısına uzaklığının 191 metre, Nevizade'deki asıl giriş kapısının ise 198 metre olduğu tespit edildi. Bilirkişi raporunda belirtilen bir husus daha var: Lisenin ölçümde baz alınan kapısı İstiklal Caddesi'ndeki büyük tarihi kapı. Ama bu kapı sadece özel tören günlerinde kullanılıyor. Bunun dışında kalan normal günlerde öğrenciler yan kapıdan çıkıyor. Avans'ın tali kapısının bu kapıya olan uzaklığı 254, Nevizade'deki asıl kapısının uzaklığı ise 254 metre.

Ancak sonuç olarak Ali Yıldırım'a Beyoğlu Kaymakamlığı'ndan verilen geçici içki ruhsatı 11 Eylül Pazartesi günü doldu. Meyhanenin kapatılıp kapatılmayacağı ise belli değil. Bir taraftan ruhsat süresi dolduğu için kapatılması gerekirken, bir yandan da dava sonuna kadar açık kalmasına izin verilebilir. Sonuçta Avans'ın akıbeti Galatasaray Lisesi'nin hangi kapısının esas alınacağı kararına göre belirlenecek. Ali Yıldırım'ın avukatı Ali Yaşar ise, ‘‘Bu kararın anlamı Nevizade Sokak ve Beyoğlu'nda sadece Ali Yıldırım'ın meyhanesi Galatasaray Lisesi'nde okuyan öğrencilerin ahlakını bozduğudur. Ayrıca Çiçek Pasajı ve Çiçek Pazarı'ndaki meyhaneler ile lisenin tam tarihi kapısının karşısına açılan meyhane yine ahlakı bozmamaktadır!’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!