Mahkum çocuklara göre caniler saygın kişiler

Güncelleme Tarihi:

Mahkum çocuklara göre caniler saygın kişiler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 11:12

TBMM'de geçen dönem görev yapan Şiddet Araştırma Komisyonu'nun Konya'da ceza evlerinde kalan çocuk ve gençlerle ilgili durum ve davranış belirleme anketi, suçlu çocukların, şiddet uygulayan insanların daha saygın olduğuna inandığını ortaya koydu.

TBMM Şiddet Araştırma Komisyonunda uzman olarak görev yapan ve Hayatboyu Eğitim Gelişim Derneği Başkanı olan Adem Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyon adına Türkiye'deki 20 ceza evindeki 2 bin 115 çocuktan (18 yaş altı) bin 445'i ile görüşerek kapsamlı bir anket yaptıklarını belirtti.

Çalışma yapılan kentler arasında Konya'nın da bulunduğunu ifade eden Solak, 120 sorunun yöneltildiği anketten şiddetle ilgili çarpıcı sonuçlar çıktığını vurguladı.

Konya'da cezaevine giren gençlerin öğrenci olma durumlarının Türkiye ortalamasına göre daha fazla olduğuna dikkat çeken Solak, bu durum son yıllarda artan “Okullarda Şiddet” olgusunu düşündürdüğünü söyledi.

Konya'da suça karışan çocukların ailelerinin gelir düzeyinin Türkiye ortalaması üzerinde olduğunu, bunun, ekonomik faktörlerin çok öne çıkan bir durum olmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Solak, şöyle dedi:

“Kendinizi en çok güvende hissettiğiniz ortam aşağıdakilerden hangisidir?' sorusuna ülke genelinde yüzde 11.8 oranında okul denilirken, Konya'da bu oranın yüzde 4.2 olması dikkat çekici. Ayrıca bu soruya Konya'da yüzde 79.2'lik (cevaplar içinde en büyük oran) oranda 'aile' şeklinde verilen yanıt, Türkiye ortalamasının üzerindedir.”

“Size fiziksel şiddeti en çok kim uyguladı?, Şiddetin kaynağını aşağıdakilerden hangisi olarak görüyorsunuz?” gibi sorulara Konya'da verilen yanıtların Türkiye geneliyle paralellik gösterdiğini belirten Solak, şunları kaydetti:

“Okulda örnek alınan kişilerin şiddet içeren davranışlarının suçluluğa etkilediği yargısına, yüzde 45 'kesinlikle doğru”, yüzde 25 ise ise 'kısmen doğru” yanıtını verdi. Türkiye genelinde bu soruya ankete katılanların yüzde 41.5'i 'kesinlikle doğru', yüzde 18.9'u 'kısmen doğru' yanıtı verdi. Konya'da ankete katılanlardan yüzde 54.2'si, toplumdaki insanlardan acımasız olanların daha çok saygı gördüğüne inanıyor. Bu oran, ülke genelindeki aynı soruya verilen yüzde 48.6'lık yanıtla paralellik oluşturuyor.”

Solak, ankette yer alan, “Cezaevine girmeden önce son bir yıl içerisinde yaşadığınız ortamlarda hiç kavgaya karıştınız mı?” sorusuna Konya'daki katılımcıların yüzde 25'inin 'bir kez', yüzde 33'ünün 'sıklıkla', yüzde 33.3'ünün ise 'sayısını hatırlamıyorum' yanıtını verdiğini ifade etti.

Konya'da ankette yer alan sorulara “Kavga etmedim, fiziksel şiddet uygulamadım” diyebilenlerin oranının yüzde 8.3'lerde kaldığına dikkat çeken Solak, “Bu sorulara verilen yanıtlar, Türkiye geneli için ise 30'lar seviyesindedir. Bu gerçekten ciddi bir oran farkıdır. Bu farkın da araştırılması gerekir” diye konuştu.

Solak, Konya'da suça karışmış çocukların geleceğe umutla bakamadıklarını, yüzde 37.5'sinin hayatı anlamsız ve boş bir alan olarak algıladığını, bunun şiddete götüren temel duygu olduğunu, toplumun geleceği için kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!