Mahkemeye HES tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Mahkemeye HES tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2011 16:46

DERELERİN Kardeşliği Platformu (DEKAP) dönem sözcüsü Ömer Şan, Ordu İdare Mahkemesi’nde yapılan yeni atamaların ardından, Ordu ve Giresun’daki 3 hidroelektrik santral projesi için daha önce verilen ’yürütmeyi durdurma’ kararlarının yeni mahkeme üyeleri tarafından gerekçesiz olarak kaldırıldığını belirterek, tepki gösterdi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ömer Şan, bağımsız yargıyı ve hukukun üstünlüğünü hiçbir zaman hedef almadıkları gibi HES’ lere karşı sürdürülen mücadelenin en önemli ayağının hukuk mücadelesi olduğunu da her defasında vurguladıklarını belirtti. Ordu’da son günlerde endişe verici bir gelişme yaşandığını ifade eden Şan, Ordu İdare Mahkemesi’ndeki yeni üye atamalarının ardından, 3 HES projesi için önceden verilen yürütmeyi durdurma kararlarının gerekçesiz olarak kaldırıldığını belirterek şunları ifade etti:

"HSYK’ nın son atamalarının ardından Ordu İdare Mahkemesi’nde yaşanan gelişmeler endişe vericidir. Mahkeme, daha önce Ordu ve Giresun’daki HES projeleri için verilen ‘yürütmeyi durdurma’ kararlarını, atamalar sonrasında mahkeme üyelerinin değişmesiyle hiçbir gerekçe göstermeden reddetmiştir. Bizim temel endişemiz budur. Yargı, bağımsız olmalıdır. Anayasa, yasa ve yönetmelikler dışında uluslararası anlaşmalar, bilimsel raporlar, yaşamsal değerler ve yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ilkelerini gözeterek kararlar almalı ve çalışmalarına yön vermelidir. Bütün bu gelişmeler, baskı ve sindirmeler karşısında, doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar verdiği bilimsel raporlar ve yargı kararlarıyla ortaya konulmuş HES’lerle mücadelemizden ödün vermeyeceğimizin bir kez daha altını çiziyoruz."

"HES MÜCADELESİ Mİ HEDEF ALINDI?"

Şan, bölgede HES’lere karşı sürdürülen demokratik mücadelenin yanı sıra hukuksal mücadelede anlamında da önemli kararlara imza atan Rize İdare Mahkemesi’nde de köklü değişikliklere gidildiğini hatırlatarak, "Yapılan bu köklü değişikliklerle, bölgede verilen HES mücadelesinin hedef aldığı yönünde endişeler oluşuyor" dedi.

"RET KARARI ÜYELER DEĞİŞTİKTEN HEMEN SONRA GELDİ"

DEKAP gönüllü avukatlarından Alp Tekin Ocak ise, yürütmeyi durdurma kararlarının, Ordu İdare Mahkemesi’nde yapılan değişikliklerin ardından gerekçesiz bir şekilde reddedildiğini belirterek, "Burada en çok dikkat çeken nokta, mahkeme üyelerinin değiştirilmesinin hemen ardından bu kararın verilmesi ve hiçbir gerekçe gösterilmemesidir. Mahkeme heyeti ‘ret’ kararında daha önceki kararından ‘rücu’ ettiğini yani ‘döndüğünü’ dahi belirtmiyor. Kaldı ki her iki dosyada da bilirkişi aşamasına gelinmişti" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!