Mahkemenin 2 kararı farklı

Güncelleme Tarihi:

Mahkemenin 2 kararı farklı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 00:00

CHP’li Topuz’un "Son kararla Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 aranmayacak" değerlendirmesine Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Kılıç’tan itiraz geldi. Kılıç "İki karar birbirinden ayrı, karıştırmamak lazım. Cumhurbaşkanı ilk tur seçiminde 367 aranacak, mahkememizin kararı çok açık" dedi.

ANAYASA Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Hürriyet’e, mahkemenin cumhurbaşkanını halkın seçmesine içeren Anayasa paketinin iptali başvurusunun reddi ile cumhurbaşkanı seçiminde Meclis’te ilk tur oylamasında 367 oyun gerektiğine ilişkin iptal kararının birbirinden çok farklı olduğunu bildirdi. CHP’li Ali Topuz’un, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 aranmayacak. Bunun sonucu odur" görüşü anımsatılarak, "Bu değerlendirme doğru mu?" sorusu üzerine, Kılıç, "İki karar birbirinden tamamen ayrı, karıştırmamak lazım. Cumhurbaşkanı ilk tur seçiminde 367 aranacak, mahkememizin kararı çok açık" diye konuştu.

4 ÜYE RET CEPHESİNE GEÇTİ Yüksek Mahkeme’de, 367 kararından sonra dengeler de değişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda "367 şart" diyen ve "iptal" yönünde oy kullanan üyelerden, Osman Paksüt, Serruh Kaleli, Ahmet Akyalçın ve askeri hákim kökenli Serdar Özgüldür, bu kez ret kararı verdi. Bu dört üye, "Anayasa’ya göre 367 aranmaz" görüşüyle cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasının iptaline karşı çıkan Haşim Kılıç ve Sacid Adalı ile birlikte bu kez "ret" oyu verdiler. Böylece, ret verenlerin sayısı 6’ya yükselirken, "iptal" diyenler 5’e düştü. Anayasa değişiklik paketiyle ilgili iptal kararı verilebilmesi için üçte iki çoğunluk gerekiyor. Bu da 11 üyeli mahkemede 7 üyenin iptal yönünde oy kullanılmasıyla mümkün oluyor. Bu dört üye "ret" kararı vermeseydi, "iptal" yönünde görüş bildiren 5 üyenin de oyuyla birlikte toplam 9’a karşı 2 oyla Anayasa paketi iptal edilebilecekti.

MADDELERDE 367 ARANMAZ Anayasa Mahkemesi’nin, ret kararı veren altı üyesi, Anayasa paketinin bütününe ilişkin yapılan oylamada, 367 oya ulaşılmış olmasını yeterli buldu. Bu üyeler maddelerin tek tek oylamasında 367 oyun gerekmediği, 1. maddenin 366 oyla geçmesinin paketin "bütünü sakatlamayacağı" yönünde karar aldılar.

İPTAL İSTEYEN BEŞ ÜYE Şevket Apalak, Necmi Özler, Mehmet Erten, Fulya Kantarcıoğlu ve Mustafa Yıldırım ise paketin iptalini istediler. "İptal cephesindeki" 5 üye paketin seçimlerin dört yılda bir yapılmasını düzenleyen 1. maddesinin 366 oyla geçtiği ve 367 oya ulaşılamadığı için Anayasa’ya şeklen aykırılık bulunduğunu savundular. Bu üyeler paketin tümünün 367 ile geçmesinin yeterli olmadığını ve iptali gerektiğini belirttiler. Bu beş üyeden 4’ü, Apalak, Özler, Erten ve Kantarcıoğlu 367 kararında da "iptal" yönünde oy kullanmışlardı. Başkan Tülay Tuğcu’nun emekli olması nedeniyle yerine giren yedek üye Mustafa Yıldırım da "iptal" yönünde oy verdi ve iptal kararı verenlerin sayısı 5 oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!