Mahkemeden ilginç tedbir: Balat’a girerseniz tutuklarım

Güncelleme Tarihi:

Mahkemeden ilginç tedbir: Balat’a girerseniz tutuklarım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2023 07:00

İstanbul Balat’taki bina, arsa ve daireleri zor kullanarak ele geçirdikleri, değnekçilik yaptıkları ve Ortaköy’deki Ruby Bar’ı kurşunladıkları iddia edilen 16 sanık ilk duruşmada yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edildi. Örgütün lideri olduğu öne sürülen Mesut Baraj’ın da arasında bulunduğu 3 sanık hakkında ev hapsi uygulanırken, 23 sanığın ise Balat’a girişi yasaklandı. Mahkeme heyeti, yasağa uymayıp Balat’a giren sanıkların yeniden tutuklanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

İstanbul 38’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya örgütün kurucusu ve lideri olduğu gerekçesiyle 195 yıla kadar hapsi istenen Mesut Baraj’ın da arasında yer aldığı 15 sanık ile Enes Kaya’nın da arasında bulunduğu 6 müşteki geldi. Bir sanık ise SEGBİS ile katıldı.

İFTARA KİM GELDİYSE SANIK OLMUŞ

Mesut Baraj hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, “Balat’ta kimseyle hiçbir sorunum yok. Oturduğumuz semtte Ramazan ayında bir iftar yemeği verdik. Mahalleliyi tanımıyorduk, bize de önyargılıydılar. Bu yüzden düzenledik. İftar yemeğine kim geldiyse örgüt üyesi ilan etmişler. Ortaköy’deki eğlence mekanına doğum günü kutlamaya gitmiştik. İçeri girdik, sözde biz Seda Sayan’ın kocasına çarpmışız. Bizi tanımadıkları için, oranın müşterileri seçkinmiş diye bizi kapı dışarı çıkardılar. Bize ‘siz olay çıkarırsınız, gergin duruyorsunuz’ dediler. Ben de kendimi tutamadım bir tane kafa attım” dedi.

Haberin Devamı

Mahkemeden ilginç tedbir: Balat’a girerseniz tutuklarım
Mesut Baraj

ŞİKAYETİNİ GERİ ÇEKTİ

Yaptığı şikayet üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılan Sinemasal Kültür Sanat Derneği Başkanı Enes Kaya, duruşmada sanıklardan şikayetçi olmadı. Kaya ifadesinde özetle şunları söyledi: “1,5-2 yıldır hepimiz bu dava ile uğraşıyoruz. Derneği çocuklar için kurduk. Bu dernekten 300 yakın çocuk faydalanıyor. Recep Çetin isimli şahıs burada pilav tezgahı açmak istediğini söyledi. Kabul etmedim. Bunun üzerine Recep beni yaraladı ve ceza aldı. Maalesef hepimizin hayatını buralara kadar getiren olayın başlangıcı da bu yaralama olayı oldu. Eşim seramik sanatçıdır. Eşimin işyerinin camı kırıldı. Her şey üst üste oldu. Bu yaşananların üst üste gelmesi ile örgütsel bir yapı ile karşı karşıya olduğumu düşündüm. Şikayetlerde bulundum. Daha sonra ise üst üste gelen olayların örgütsel değil münferit olduğunu fark ettim. Gelinen noktada şahıslardan bir şikayetim yoktur.”

KORKMAYACAĞIMI BİLİRLER

Haberin Devamı

Mahkeme başkanının “Seni tehdit eden oldu mu, korkutan var mı?” diye sorması üzerine Kaya, “Hepsinin gözüne bakıyorum, korkmayacağımı hepsi biliyor” diye yanıt verdi. Müştekiler Hayrettin Korkmaz, Savaş Arabul, Fatih Şengül ve Salih Şengül de şikayetçi olmadıklarını söyledi. İş adamı olduğunu belirten Levent Ortaköylüoğlu ise sanıklardan şikayetçi oldu.

TÜM TUTUKLULAR TAHLİYE OLDU

Mahkeme heyeti, bazı müştekilerin şikayetlerinden vazgeçmeleri ve suç vasfının değişme ihtimalini gerekçe göstererek Mesut Baraj’ın da arasında olduğu 16 tutuklu sanığı yurtdışına çıkış yasağı kararıyla tahliye etti. Sanıklardan Mesut Baraj, Ozan Turan ve Ararat Özer hakkında ev hapsi adli kontrolü uygulayan mahkeme heyeti, 23 sanığın ise Balat’a girişlerini yasakladı. Mahkeme Balat sınırlarına girdiği tespit edilen sanıkların yeniden tutuklanacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

YARALAYAN 4 YIL CEZA ALMIŞTI

Sinemasal Kültür Sanat Derneği Başkanı Enes Kaya’yı silahla yaralayan Recep Çetin, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 4 yıl hapis cezası almıştı. Mahkeme cezada herhangi bir indirim uygulamamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!