Mahkeme ‘ODTÜ yolu’na iptal davasını anlamadı

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme ‘ODTÜ yolu’na iptal davasını anlamadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2013 01:56

Ankara’da Gezi Parkı’na benzer şekilde yargıya taşınan ve protestolara neden olan ODTÜ kampusundan geçecek yolun iptali davasında ilginç bir karar çıktı.

Haberin Devamı

Ankara 16. İdare Mahkemesi davayı, ‘Neden açıldığı anlaşılmadı’ diyerek geri çevirdi. Ağaçların kesilecek olmasına karşı protestolar ve polis müdahalesi sürerken mahkeme, Ankara Barosu avukatı Sedat Vural’ın ilk dilekçesini, “İptalini istediğiniz dava konusu işlemlerin tarih ve sayısını belirtin. Dava muğlak, anlaşılmıyor” diye reddetti. Vural dün ikinci kez dilekçe verip davasını tekrarladı.

MAHKEME: AĞAÇLARIN SÖKÜLMESİNİN İPTALİ MUĞLAK

Vural, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na dava açarak, Anadolu Bulvarı’nı Konya yoluna bağlayacak ve ODTÜ’nün 1. Derece Doğal Sit Alanı’ndan geçirilecek yol çalışmaları ve ağaçların kesilmesi işlemi yürütmesinin durdurmasını ve iptalini istemişti. Ancak mahkeme Vural’ın dilekçesini ‘açık ve anlaşılır’ bulmadı. İdari Yargılama Usül Kanunu’na göre iptali istenen işlemlerin ve yol çalışmalarının tarih ve sayı numaralarını talep eden mahkeme, Vural’a, ağaçların sökülmesi gibi eylem ve uygulamaların iptali şeklindeki ifadelerle muğlak istemlerde bulunulduğunu söyleyerek davanın yeniden açılmasını istedi.

Haberin Devamı

DAVA AÇMAYIN KARARI

İdare Mahkemesi kararının vatandaşları belediye uygulamalarına karşı dava açamaz duruma getirdiğini savunan Vural, kararı Hürriyet’e şöyle değerlendirdi: “Yargı kararına saygı göstererek, dava dilekçemi aynı gerekçelerle yineledim. Ben AİHM’de davalar açmış 40 yıllık bir avukatım. Bu karar, sıradan bir vatandaşın belediye uygulamalarına karşı dava açmasını adeta imkansız hale getirmiştir. Gerek AİHM gerekse Danıştay, demokratik hukuk devletinin gereği olarak usül hükümlerinin, hak arama özgürlüğünü engelleyecek şekilde yorumlanmasını adil yargılanma hakkının ihlali olarak görmektedir. Hele bizim Danıştay’ımız belediyenin işlemleri konusunda vatandaşları taraf görmekte, dava konusu işlemlerin davalı belediyeden istenilmesini mahkemeye görev olarak vermektedir. Kızılay’ın bariyerle kapatılması, Akay Kavşağı’nın kapatılması, Kızılay Meydanı için referandum yapılması gibi 10 belediyeye açtığımız davalar kabul edilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!