Mağlupların 5 bahanesi

Güncelleme Tarihi:

Mağlupların 5 bahanesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2004 02:04

1-Anketler tercihleri değiştirdi. 2-İktidarın tehditleri korkuttu. 3-Medya, AKP’ye yönlendirdi. 4-Sandığa gitmeyenler etkiledi. 5-Kürt liderler baskı yaptı

81 ilin 58’inde belediye başkanlığı koltuğunu AKP’ye kaptıran muhalefet partileri, seçimdeki başarısızlıklarını örtmek için bahane ararken, ‘başarılı’ bir performans sergilediler. Seçim mağluplarının buldukları bahaneler 5 ana noktada toplandı.

AKP DE SUÇLADI

Mağlupların en önemli bahanesi, seçim öncesinde yayınlanan anketler oldu. DYP’ye göre, anketlerle seçim manipüle edildi; bu yüzden büyükşehirlerde oyları düştü. DSP ise sahte anketlerle partisinin şanssız gösterildiğini iddia etti. Anketleri suçlayanlar arasına AKP de katıldı. Yüzde 60’larda beklediği oy oranına ulaşamayan AKP’liler, başta Tarhan Erdem’in yaptığı olmak üzere tüm anketlerin, sol oyları birleştirdiği yorumunu yaptı.

VAATLER GÖZ BOYADI

Seçimi kaybeden tüm partilerin ‘ortak bahaneleri’ ise iktidar baskısı oldu. Seçim mağluplarına göre, iktidarın bol keseden vaatleri, ‘AKP’ye oy vermezseniz hizmet alamazsınız’ yönündeki tehdit, şantaj ve baskısı ile medyanın iktidar yanlısı politikası, seçmeni AKP’ye yönlendirdi.

Oylarını ikiye katladığını açıklayan SP Genel Başkan Vekili Recai Kutan, AKP’nin başarısında ‘İktidarın belediye başkanını seçin ki, devletin imkanlarından faydalanın’ söyleminin etkili olduğunu savunuyor.

ANAP Lideri Nesrin Nas, seçimlerde baskı yapıldığını ilginç bir örnekle anlatıyor. Nas, Yalvaç’ın 3 dönem belediye başkanlığını yapan ve bu seçimde yine ANAP’tan aday olan Tekin Bayram’ı vuran Mevlüt Karaca’nın seçimlerden 5 gün önce özel izinle cezaevinden çıkartıldığını öne sürdü.

Medyanın yayın politikasını bahane olarak seçenlerin başında, sadece kıyılarda aldığı belediyelerle, ‘anamuhalefetten, denizkenarı muhalefetine geçti’ eleştirilerine hedef olan CHP geliyor. CHP Lideri Deniz Baykal, bir yandan suçu medyanın yayın politikasında bulurken, diğer yandan sonuçların önceki yerel seçimlere göre değerlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

İKİ FARKLI ANALİZ

Kaybedişin iki bahanesi ise diğerlerinden farklı analizleri ortaya koyuyor. Yüzde 2.12’lik oy oranıyla seçim sonuçlarını kendileri için başarı gören DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, sandığa gitmeyen 13 milyon seçmenin gönlünde, partisinin yattığını öne sürdü.

DEHAP, ÖDP ve EMEP ile işbirliği yapan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ise sorumluyu Türkiye sınırları dışında aradı. Kürtlere yönelik ‘Kemalist SHP’ye oy vermeyin’ kampanyasının etkili olduğunu belirten Karayalçın, Kuzey Irak’taki Kürt liderler Mesud Barzani ve Celal Talabani’yi suçladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!