Madımak önünde cop ve biber gazı

Güncelleme Tarihi:

Madımak önünde cop ve biber gazı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2011 00:00

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal etkinlikleri için kente gelenlerin kaldığı Madımak Oteli’nin yakılması sonucu ölen toplam 37 kişi, olayların 18’inci yıldönümünde dün anıldı.

Haberin Devamı

POLİS  OTELİN ÖNÜNE BARİKAT KURDU / FOTO GALERİ

SİVAS KARIŞTI / WEB TV 

Anma sırasında bir grup Madımak Oteli önündeki barikatı aşmak isteyince polis cop ve biber gazıyla müdahale etti.
Dün sabah Ethembey Parkı önünde toplanan anma programına katılacak olan grup valiliğin yasak kararını protesto için oturma eylemi yaptı. Anma için Sivas’a gelen bir grubun taşıdığı pankartlar nedeniyle kente girişlerine izin verilmemesini de protesto eden grup, valilik izin verinceye kadar oturma eylemi yapacağını duyurdu. Valilikle yapılan görüşmelerde grubun otel önüne girmelerine ve kent girişinde bekletilenlere de izin verileceğinin söylenmesi üzerine eylem sona erdi.

Aileler ‘Madımak Utanç Müzesi’ yazılı pankart açtı. Kent meydanına kadar gelen gruba polis herhangi bir müdahalede bulunmadı. Demokrasi Platformu adına grup kent meydanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Daha sonra kalabalık Atatürk Caddesi güzergahından Madımak Oteli önüne yürüdü. Bilim ve Kültür Merkezi olan eski Madımak Oteli’ne 15 metre mesafede sokak girişine oluşturulan polis barikatında, binaya yaklaşmalarına sadece siyasi temsilciler, ölenlerin aileleri ile anma programı tertip komitesi üyelerine izin verildi. Bu kişiler bina önüne gelip çelenk bıraktı. Bu grup “Madımak Utanç Müzesi” yazılı pankartı binaya asmak istedi. Ancak görevliler izin vermedi.
Bu sırada polis barikatının ön kısımda bulunanlardan bir grup “Barikat kaldırılsın” diye slogan attıktan sonra tekmelerle polis barikatını aşmaya çalıştı. Polis, barikatı yıkmaya çalışanlara cop ve biber gazı kullanarak müdahale etti. Bu sırada büyük bir panik yaşanırken, organizasyon otobüsünden sık sık “provokasyonlara gelmeyin” uyarıları yapıldı. Yaşanan arbede sırasında yaralananlar olduğu görüldü. Polisin müdahalesi sonucu grubu sakinleştirmek için yoğun çaba gösterilirken, bazıları polis barikatına pet şişe, bayrak sopası fırlattı. Organizasyon yetkilileri anons otobüsünden konuşma yaparak provokasyonlara alet olunmaması çağrısı yaparken, kalabalık yasak kararı nedeniyle valiliğe tepki gösterdi. Sıkılan biber gazından etkilenenler su ile yüzlerini yıkayarak kendilerine gelmeye çalıştı. Polis yaklaşık 15 dakika süren olaylar sırasında barikatın aşılmasına izin vermedi.

Aileler en önde

Toplanan yaklaşık 10 bin kişi, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçerek Mevlana Caddesi üzerinden kent meydanına kadar geldi. Grupta olayda ölenlerin yakınları ellerinde fotoğraflar ile en ön sırada yürüdü.

Burası utanç müzesi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelyurt 18 yıldır buraya geliyoruz. Dostlar, dost olmayanlar bilsinler, bizler 180 yıl sonra da burada olacağız. Bu otelin önüne ne asarlarsa assınlar, burası utanç müzesidir. Utanç müzesini engelleyenler yeni katliamlar peşindeler. Seneye buraya gelmemizi engelleyemezler.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel Amacımıza ulaştık. Otelin önüne kadar geldik. Sivas’ta yaşayan vicdanı temiz Sünni kardeşlerimize sesleniyorum. Sivas’ın yüzü ak olacaksa bu Sünni ve Aleviler birlikte olacak.

Olaylarda ölen Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin Unutulmamalı ki burada bir katliam daha yaşanmasın. Sizler ellerinizde taşıdığınız fotoğraflara layık bir şekilde davranalım. Bizi tahrik etmeye çalışıyorlar. Bu tahriklere sakın kapılmayalım.

Sivas Demokrasi Platformu adına İbrahim Şahin Devlete ve AKP Hükümetine sesleniyoruz; Madımak Oteli’ni ’Bilim ve Kültür Merkezi’ne çevirmek ve Madımak adını unutturmak gibi beyhude çabalardan vazgeçin. Türkiye geçmişindeki bu utançla yüzleşmek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Madımak Oteli’ni bir Utanç Müzesi’ne dönüştürerek, bu katliamların lanetlenmesini sağlayın. Bir avuçtuk on binler olduk.

İsimlerini Zülfikâr’a yazdılar

SİVAS’taki anma gösterisine katılanlar, ellerinde, üzerinde yaşamını yitirenlerin isimlerinin bulunduğu tahtadan yapılan zülfikârlar taşıdılar. Alevi inancına göre ucu çatal kılıç Zülfikâr, Hazreti Muhammed’e gökten indi. Hazreti Muhammed’in Hz. Ali’ye armağan ettiğine inanılan Zülfikâr, gerçek adaleti, hakkaniyeti, doğruluğu ve mertliği sembolize ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!