Maaş Tartışması İçin Taktikler

Güncelleme Tarihi:

Maaş Tartışması İçin Taktikler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2001 09:57

Maaş tartışması çok hassastır. Zamanlaması ve tartışma yöntemi iyi belirlenmelidir. Bu konudaki önemli noktalar ve öneriler şöyle..

Haberin Devamı

1.     Teklif edilecek maaş her zaman önceden belirlenmiş değildir!

Maaş seviyeleri çok kesin olan firmalar olduğu gibi, esnek olan ve sizin kalitelerinizle firma standartlarını birleştirmek isteyen firmalar da vardır. Pozisyon yükseldikçe bu esneklik artar. Bu nedenle maaş konusu her zaman önceden belirlenmiş değildir. Ancak bu, firmalarla rahatlıkla pazarlık edebilirsiniz anlamına gelmez.

 

2.     Maaş ne zaman gündeme gelmeli!

 

Maaşı erken gündeme getirmeyin. Maaşın geç tartışılması avantajınızadır. Şirket sizi tanıyınca yada iş için size karar verince daha güçlü olursunuz, sizi almak için en üst verebileceklerini önerirler.

Haberin Devamı

İnsan kaynakları uzmanları genellikle maaş tartışmasını sonlara bırakırlar. Yine de size maaş talebinizi çok erken sorarlarsa, önce kariyer olanaklarını anlamak ve işi daha iyi tanımak istiyorum diye erteleyebilirsiniz. İşi daha iyi anlayınca daha ayağı yere basanbir maaş talebinde bulunabilirsiniz.

Görüşmenin başlarında adayın hemen maaş konusuna girmesi profesyonelliğe uymayan bir davranış olarak değerlendirilir.

 

3.     Maaş talebini masıl söylemeli?

 

Genellikle maaş önerisini karşı taraftan beklemek daha iyidir. Muhakkak sizin beklentinizi soruyorlarsabir cevap vermelisiniz. Bunu önceden araştırarak hazırlıklı olun. Çok fazla ya da az istemeyin. İki durum da kötüdür. Mevcut maaşınızı söyleyerek bir şey istemek zorunda değilsiniz, ama sorarlarsa söyleyin ve doğru söyleyin. Son aldığınız maaşı söylediyseniz daha az istemeyin.

 

Maaş isteğinizi gereksinimlerinizle bağdaştırmayın, kimseyi ilgilendirmez ve çok görecelidir. İsteğinizi sorduklarında kira, gazete vb. diye masraflarınızı saymayın. Anlamsız ve etkisiz olur.

Talebinizi çok kesin söylediyseniz ve istediğiniz parayı “veremeyiz” derlerse konuşma biter, bu nedenle isteklerinizi yaparken bir esneklik payı bırakın.

Haberin Devamı

Tam istediğiniz ya da fazlası bile olsa maaşı hemen kabul etmeyin, üstüne atlamayın. Hiçbir durumda maaş önerisini eşimle tartışmam lazım, gibi bir şey söylemeyin.

Maaşı değerlendirirken sadece net ya da brüt maaşı değil, bunun yanında sağlanan diğer olanakları da (ikramiye, prim, özel sağlık sigortası, vb.) göz önüne alın.

 

4.     Maaş tartışmasında hava atmayın!

 

Bazı adaylara maaş taleplerini sorduğumda şu cevapları aldım:

“Benim paraya ihtiyacım yok. Ailem varlıklı, bu nedenle maaş konusu beni çok ilgilendirmiyor.”

Böyle bir cevap son derece amatör bir cevaptır. Maaş, yaşama yapılacak katkının yanı sıra, yapılacak işin karşılığıdır. Profesyonel tutum iş yerine yapacağınız katkını karşılığını mantıklı sınırlar içinde istemektir.

Haberin Devamı

 “Benim sizden talep edeceğimi sizin karşılamanız mümkün değil, bu nedenle siz teklifinizi söyleyin.” Bu ise son derece itici bir cevap . “Ben bulunmaz Hint kumaşıyım, sizinle çalışırsam sizin için lütufta bulunmuş olacağım” mesajını veriyor. Görüşmecilerin böyle bir cevaba tepkisini anlatmaya gerek yok.

 

Suat SOYSAL / İŞ ARARKEN

                                                                                                                 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!