Lübnanlı aşiretten "Türk rehine kaçtı" iddiası

Güncelleme Tarihi:

Lübnanlı aşiretten Türk rehine kaçtı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2012 09:46

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kaçırılan Türk işadamı Aydın Tufan Tekin'i rehin alan Mikdat aşireti ile bir başka aşiret arasında silahlı çatışma çıktığı bildirildi. Mikdat aşireti çatışma sırasında ellerindeki rehinelerin kaçtığını iddia ederken, Türk yetkililer Tekin'in hâlâ bu aşiret tarafından tutulduğuna dair bilgi edindiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, “Yürütülen temaslar sonucunda Türk işadamı Aydın Tekin'in hâlâ Mikdat ailesinin elinde rehin tutulduğu yönünde çok kuvvetli bilgiler olduğunu”  bildirdi.

Lübnan ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise kaçırma ve havaalanında yaşanan yol kesme olaylarıyla ilgili haklarında tutuklama kararı olan bazı kişileri adalete teslim etmek için bölgede operasyon yapıldığı belirtilerek, “Lübnan ordusundan bir birlik bölgeye girerek tutuklamalara başladı. Tutuklananlar arasında aşiret sözcüsü Mahir Mikdat'ın kardeşi Hasan Mikdat adlı kişi de bulunmaktadır. Ordu, haklarında tutuklama kararı olan diğer kişileri aramaya devam etmektedir” denildi.

Hizbullah kontrolü altında bulunan bölgede yapılan operasyon sırasında, Mikdat ailesinin işbirliği yaptığı ifade edilen açıklamada, çok sayıda silah, mühimmat ve askeri malzemenin de ele geçirildiği bilgisine yer verildi.

Haberin Devamı

"SORUMLULUĞUMUZDAN ÇIKTI" DEMİŞLERDİ
Türk işadamı Tekin'in yanı sıra dört Suriyeli'yi de rehin tutan Mikdat ailesi ile Sinu ailesi arasında Beyrut'un güneyinde silahlı çatışma çıkmıştı.

Mikdat ailesinin sözcüsü Mahir Mikdat, “Çatışma esnasında doğan güvenlik boşluğundan yararlanan rehinelerin kaçtığını” öne sürmüştü.

Mahir Mikdat, AA muhabirine, “Aramızda anlaşmazlık olan Sinu ailesi mahallemizi bastı. Silahlı çatışma çıktı. Ordu müdahale etti. Kardeşim Hasan'ı da gözaltına aldılar. (Rehineler) O arada doğan güvenlik boşluğundan yararlanıp gitmiş olmalı. Ben bu saatten sonra Aydın Tekin ve diğerlerinin başına geleceklerden sorumlu değilim. Benim sorumluluğumdan çıktılar” demişti.

"KAMUOYUNU YANILTMAK İSTİYORLAR"
Ordu istihbaratından bir yetkili ise Mikdat ailesinin kamuoyunu yanıltmak istediğini ileri sürdü.

Yetkili, “Mahir Mikdat, yalan söylüyor. Rehineler hala ellerinde, yerlerini değiştirmiş olmalılar. Bu şekilde üstlerindeki kamuoyu baskısını  hafifletmeye çalışıyorlar” iddiasında bulundu.

Türk işadamı Tekin, 15 Ağustos'ta Beyrut'a geldikten sonra, havalimanından bindiği taksinin önünü kesen Mikdad ailesi mensuplarınca  kaçırılmıştı. Aile, Tekin'in, Şam'da kaçırılan aşiret üyesi Hasan Mikdad'ın serbest bırakılması karşılığında özgürlüğüne kavuşabileceğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Mikdat aşireti, Türk TIR şoförü Abdülbasit Arslan’ın 17 Ağustos’ta yine Lübnan’da kaçırılmasının ise kendileriyle ilgisi olmadığını savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!