Lösemili Esin'in SSK aleyhine açtığı dava başladı

Güncelleme Tarihi:

Lösemili Esinin SSK aleyhine açtığı dava başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2005 14:03

Lösemi hastası Esin Köse ve ailesinin, Almanya'daki tedavi giderlerinin karşılamadığı gerekçesiyle SSK aleyhine açtığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Kocaeli 3. İş Mahkemesi'ndeki duruşmada, Esin Köse'nin babası Ahmet Köse, avukatı Turgay Karaman ve SSK avukatı Türkan Keskin hazır bulundu. Köse'nin avukatı Turgay Karaman, müvekkili Esin Köse ve babası Ahmet Köse'nin tedavinin yapıldığı Frankfurt Goethe Üniversitesi'nde yaklaşık 13 bin avro tutarındaki giderin, SSK tarafından ödenmediğini söyledi.

Karaman, tedavi masraflarının bütün belgelerinin asıllarının müvekkili tarafından ve Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosluğu'nca SSK'ya verilmesine karşın, bugüne kadar ödemenin yapılacağına yönelik kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini öne sürdü. SSK avukatı Türkan Keskin de davacıların masrafları belgeleyemediği için kurum tarafından ödeme yapılmadığını, giderlerin belgelenmesi halinde kurumun ödeme yapacağını ifade ederek, “Belgeler kendilerinden istendi. Ancak belgeleri ibraz etmedikleri için, ödeme yapılamıyor” dedi.

Bunun üzerine yeniden söz alan Karaman, Ağustos 2005'te bütün belgeleri SSK'ya teslim eden müvekkiline, kurumun belgeleri teslim aldığına dair “alındı belgesi” verdiğini, bu belgenin de mahkeme dosyasında yer aldığını söyledi.
Duruşma, eksik belgelerin tamamlanması için ertelendi. Ahmet Köse, Kocaeli Adliyesi'nde çıkarken yaptığı açıklamada, bütün belgelerin asıllarını SSK'ya teslim ettiklerini, ancak kendilerine 60 gün içinde cevap verilmemesi nedeniyle dava açmak zorunda kaldıklarını, SSK'nın ödeme yapmamak için kendilerini oyaladığını ileri sürdü.

ESİN KÖSE'NİN MÜCADELESİ

Esin Köse'ye, 2.5 yıl önce kan hastalığı olan MSD tanısı konulmuş, ancak yurtdışında yapılması gereken tedavisi, SSK'nın, mevzuatı gereği sigortalı eş ve çocuklarının yurtdışı tedavi giderlerini karşılamaması nedeniyle gecikmiş, hastalık bu süreçte lösemiye dönüşmüştü.

Köse ailesinin, Emekli Sandığı'nın sigortalı eş ve çocuklarının giderlerini karşılamasını örnek göstererek, Kocaeli İş Mahkemesi'nde SSK aleyhine açtığı dava, lehlerine sonuçlanmıştı. SSK'nın temyize götürdüğü kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden görülen davada, Kocaeli 2. İş Mahkemesi kararında direnmiş, karar tekrar Yargıtay'a gitmişti. Bu süreçte mevzuatla ilgili yapılan yasal düzenlemeyle sigortalı eş ve çocuklarına yurtdışında tedavi imkanı tanınmıştı.

Nisan ayında Almanya'da ilik nakli yapılan ve 100 günlük tedavi sonrasında, ailesiyle bir ay rehabilitasyon merkezinde kalması önerilen Esin Köse, SSK giderleri karşılamadığı için Türkiye'ye dönmek zorunda kalmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!