Lösemi Hastası Esin'in hukuk mücadelesinde sevindirici karar

Güncelleme Tarihi:

Lösemi Hastası Esinin hukuk mücadelesinde sevindirici karar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2006 14:29

Lösemi Hastası Esin Köse ve ailesinin, Almanya'daki tedavi giderlerini karşılamadığı gerekçesiyle SSK aleyhine açtığı dava karara bağlandı.

Kocaeli 3. İş Mahkemesindeki duruşmada, Esin Köse'nin babası Ahmet Köse, avukatı Turgay Karaman ve SSK avukatı Nermin Aksüt hazır bulundu.

Köse'nin avukatı Turgay Karaman, SSK'nın, müvekkili Esin Köse ve babası Ahmet Köse'ye tedavi gideri olarak 7 bin 175 avro ödeme yaptığını, geri kalan 3 bin 471 avro konusunda taraflar arasında anlaşmaya varıldığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etti.

SSK avukatı Nermin Aksüt ise Esin Köse ve ailesinin yurt dışı giderlerinin kurum tarafından karşılandığını ifade ederek, davanın reddine karar verilmesini istedi.

Hakim Nuran Karabağ, dava konusu 7 bin 175 avroluk masrafın fatura tarihi olan 22 Haziran 2005'deki kur üzerinden hesaplandığında 11 bin 848 YTL, 3 bin 471 avroluk masrafın ise 5 bin 733 YTL yaptığını ifade etti.

11 bin 848 YTL'nin dava açıldıktan sonra SSK tarafından aileye ödendiğini, 5 bin 733 YTL'nin ise tarafların anlaşmaya varmasıyla ödendiğini belirten Hakim Karabağ, bu nedenle davanın reddine karar verdi.

AHMET KÖSE: “YASALARIN UYGULAMASINDA SIKINTI VAR”

Esin Köse'nin babası Ahmet Köse, mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, kızının ve ailesinin Almanya'daki giderleri karşılanmadığı için SSK aleyhine Kasım 2005'te dava açtıklarını anımsattı.

SSK'nın yaklaşık 2 ay önce 7 bin 175 avro ödeme yaptığını, kalan para için ise SSK ile anlaştıklarını ifade eden Köse, “Haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Köse, şunları kaydetti:

“Bizim SSK ve yöneticileriyle hiçbir sorunumuz yok. Yasalarla bize sağlanan hakkımızı aldık. Mahkemenin vermiş olduğu karar pek çok insanı cesaretlendirecek. Çünkü hastasını yurt dışında tedavi ettiren ve tedavi giderlerini alamayan pek çok insan bulunuyor. Ülkemizdeki yasalar insanlardan tarafa, ancak uygulamada sıkıntılar yaşanıyor.'

ESİN KÖSE'NİN MÜCADELESİ

Esin Köse'ye 3,5 yıl önce kan hastalığı olan MSD tanısı konmuş, ancak yurt dışında yapılması gereken tedavisi, SSK'nın mevzuatı gereği sigortalı eş ve çocuklarının yurt dışı tedavi giderlerini karşılamaması nedeniyle geçikmişti. Esin'in hastalığı bu süreçte lösemiye dönüşmüştü.

Köse ailesinin, Emekli Sandığının sigortalı eş ve çocuklarının giderlerini karşıladığını örnek göstererek, Kocaeli 2 No'lu İş Mahkemesinde SSK aleyhine açtığı dava lehte sonuçlanmıştı.

SSK'nın temyize götürdüğü karar, Yargıtay tarafından bozulmuştu. Yeniden görülen davada, Kocaeli 2. İş Mahkemesi kararında direnmiş, karar tekrar Yargıtay'a gitmişti. Ancak bu süreçte mevzuatla ilgili yapılan yasal düzenlemeyle sigortalı eş ve çocuklarına yurt dışında tedavi imkanı tanınmıştı. Almanya'da Nisan 2005'te ilik nakli yapılan ve 100 günlük tedavi sonrasında ailesiyle 1 ay süreyle bir rehabilitasyon merkezinde kalması önerilen Esin Köse, SSK giderleri karşılamadığı için Türkiye'ye dönmek zorunda kalmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!