Londra savaş alanına döndü

Güncelleme Tarihi:

Londra savaş alanına döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2011 10:51

İngiltere’nin başkenti Londra, dün akşam tarihinin en büyük protesto eylemlerinden birine tanık oldu. Hafta içinde bir kişinin polis tarafından vurularak ölmesinin ardından yaşanan gerginlik, dün akşam başkentin kuzeyinde çatışmaya dönüştü. Olayların yaşandığı bölgede oturan Hakan Akın, hürriyet.com.tr'ye 'polisin olaylara hiçbir müdahalede bulunmadığını" belirtti.

Haberin Devamı

Yaklaşık 200 kişilik protestocu grup, başkentin kuzeyindeki Tottenham bölgesinde polise molotof kokteylleri atarak saldırdı. Olaylarda iki katlı otobüsler, çok sayıda araç ve bina hasar gördü. Yetkililer, aynı bölgede en son 25 yıl önce benzer olayların yaşandığını belirtti.

 

Molotof kokteyli yağmuru altında kalan polis, protestocuları püskürtmek için üzerlerine yürüdü. Çıkan çatışmalarda birisi başından olmak üzere 26 polisin yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

 

Yetkililer, protestocuların bankalara, süpermarketlere ve dükkanlara saldırdıklarını, bir polis merkezi yakınındaki üç polis aracını ateşe verdiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

 

Televizyon kanalları, bir yolcu otobüsü ateşe veren ve polis araçlarına saldıran protestocuların görüntülerini geçti. Polis yetkilisi Stephen Watson, “bugün sabaha karşı olayların kontrol altına alındığını duyururken, birinci önceliklerinin en kısa zamanda hayatın normale dönmesini sağlamak olduğunu” söyledi.

 

LONDRA'YI ATEŞE VERDİLER / WEB TV

 

LONDRA'NIN KUZEYİ SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ / FOTO GALERİ

 

POLİSE KARŞI ÖFKE

Polisin, Perşembe günü düzenlediği bir operasyonda, 29 yaşındaki Mark Duggan hayatını kaybetti. Duggan, önceden planlanan operasyon yürütülürken içinde bulunduğu taksi durdurulmuş ve açılan ateşte ölmüştü. Savcılar, bir polisin de yaralandığı olay hakkında soruşturma başlattı.

 

Dün, Londralılar Duggan’ın ölümünü protesto etmek için barışçı bir protesto eylemi düzenledi. Ancak olaylar kısa zamanda kontrolden çıkarak çatışmaya dönüştü.

 

Polis ve yerel yetkililer, “Avrupa’nın birçok ülkesinde sıkı ekonomik önlemler yüzünden protestolar yaşandığına” dikkat çekti.

Haberin Devamı

 

Londra savaş alanına döndü

  

“POLİS SADECE İZLEDİ”

Londra’yı alarma geçiren olayları, yaşanan olaylara çok yakın bir yerde oturan Hakan Akın hürriyet.com.tr’ye anlattı. Akın şu bilgileri verdi:

 

“Şu an helikopterler hala havada... Olayların patlak vermesinden birkaç saat önce çatışmanın yaşandığı caddedeydim ancak herhangi bir hareketlilik yoktu… Görgü tanığı bir kızın ifadesine göre, çatışmaya giren grup öldürülen kişinin arkadaşları ve ailesinin bulunduğu tamamı siyahi gençlerden oluşuyor.”

 

“Aldi, Iceland, Asda gibi alışveriş merkezleri kundaklandı ve yağmalandı. Ayrıca posta bürosu ve birkaç apartmanda da yakıldı. Apartmanlarda yaşayan insanlar nasıl kurtarıldı belli değil. Bir otobüs tamamen kül oldu… Şu an o otobüsün önünde hatıra fotoğrafları çektirenler var… Polis olayları sadece izledi, hiçbir müdahalede bulunmadı. Gençleri ara sokaklara püskürttüler. Gençler de buradaki dükkanları yağmaladılar.”

 

42 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Polis, etnik çeşitliliğin fazla olduğu Tottenham bölgesinde yaşanan olayların ardından 42 kişiyi gözaltına aldı. Öte yandan, Başbakan David Cameron’ın ofisinden yapılan açıklamasa 26 polisin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar kınandı.

 

Cameron, “Dün gece Tottenham’da yaşanan olaylar hiçbir şekilde kabul edilemez… Polisin veya toplumun maruz kaldığı öfkenin haklı bir yanı yok… Polis bu konuda soruşturma başlattı ve bizler soruşturma sürecinin devam etmesine izin vermeliyiz” ifadesini kullandı.

 

Tottenham milletvekili David Lammy ise "yanan binalarda cesetler bulunabileceği" uyarısında bulundu.

 

Bu arada, Perşembe günü polisin gözaltına almak isterken çıkan çatışmada öldürülen Mark Duggan’ın dört çocuk babası olduğu öğrenildi.

 

25 YIL ÖNCEKİ OLAYLARI ANIMSATTI

Londra’nın uzun yıllardan beri tanık olmadığı protesto, 25 yıl önce benzer olayların yaşandığı Tottenham'ı vurdu.

Ekim 1985’de yaşanan olaylarda yaklaşık 500 siyahi genç Tottenham sokaklarında polisi hedef alan saldırılar düzenlemiş, Keith Blakelock adlı polis ölesiye dövülmüştü.              

 

En son olarak, geçen yılın sonlarında üniversite harçlarının artırılmasını protesto eden öğrencilerle polis arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

 

Protestolar sırasında akıllarda kalan en önemli olay, Aralık ayında Prens Charles ve eşi Camilla’nın içinde bulunduğu limuzinin saldırıya uğraması olmuştu.

Haberin Devamı

 

Londra savaş alanına döndü

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!