Lodos değil ihmal

Güncelleme Tarihi:

Lodos değil ihmal
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 00:00

1984’te İstinye Tersanesi’nde inşa edilen ve önceki gece denge dubaları su alan Karaköy İskelesi’nin batmasının lodostan değil, bakımsızlık ve ihmalden kaynaklandığı iddia edildi. "Lodostan batsa bütün tekneler, dubalar devrilir. İstanbul’un her tarafı dubalarla dolu" diyen uzmanlar, yetkilileri defalarca uyardıklarını belirttiler ve özetle şöyle konuştular:

İskelenin çökme anı - Foto Galeri

Karaköy İskelesi artık yok. İşte gündüz görüntüleri - Foto Galeri

İstanbul fırtınaya teslim oldu. İşte fotoğraflar

İskelenin çökme anı - Video

%100 bakımsızlık

Hücum Tulgar (Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Eski Genel Müdürü) İstanbul’da 100-200’den fazla duba var, batmıyorlar, çünkü bakımları yapılıyor. Batma yüzde 100 bakımsızlıktan kaynaklanıyor. Büyük faciadan dönüldü. Üzerinde yüzlerce yolcuyla bir anda çökebilirdi.

Kotu 1 metre düştü

Necat Selimoğlu (Mühendis, Vapurumu Vermiyorum Kampanyası üyesi)
İDO, bir yıl önce Karaköy İskelesi’ni boyarken, iskelenin kotu 1 metre denize doğru düşmüştü. Dubalar delinmiş su alıyordu. Can kaybı olabileceğini, tedbir alınması gerektiğini, görevlilere söyledim. "Motopomplarla boşlatıyoruz, bir şey olmaz. Zaten tersaneye götürme imkanımız yok" dediler. Bu şikáyetleri Haliç Tersanesi’nde görevli teknik sorumlular Osman Tüysüz ile Süleyman Genç’e aktardım, Büyükşehir Belediyesi’nin Beyaz Masa’sına yazdım. Yanıt gelmedi.

Tamir etmediler

Behiç Ak (Karikatürist yazar, Vapurumu İstiyorum Kampanyası üyesi) Dubalardaki suların motopomplarla boşaltıldığına şahit olduk ve gerçekten korkuya kapıldık. Endişemizi, defalarca belediye, İDO’ya ve Haliç Tersanesi yöneticilerine ilettik. Dubalar tamir edilmedi ve sonunda beklenen oldu. İskele lodostan değil göre İDO ve İBB yetkililerin ihmali sonucu battı. 30 Ocak 2007’de saat 15:43’te vapurlar internet grubuna attığım bir mailde de, "İskelelelerin makyajlanmasına devam ediliyor. Ama Karaköy Kadıköy vapur iskelesinin dubaları su almaya devam ediyormuş. Her gun dubalardan su boşaltma çalışmaları yapılıyor. Acaba iskelelerimizin hayati güvenlik sorunlarıyla belediye ne zaman zaman ilgilenecek?" demiştim.

Yan yatıyordu

Şeref Meto (Eski Şehir Hatları İşletme Müdürü)
İskelenin zaman zaman yan yattığını, görüyordum, bir ara düzelttiler. Herhalde sonra takibi yapılmadı. Güzelim iskele battı. Allah bir faciadan korudu.

Bakımlara 150 milyon harcadık

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürü Ahmet Paksoy, iskelenin sualtı ve üstünün üç yıl önce onarım ve bakımdan geçtiğini belirterek, "Şehir Hatları, İDO’ya devredildiğinden beri tüm iskele ve vapurların bakım onarımı için 150 milyon YTL’nin üzerinde harcama yaptık" dedi. İstanbul’da böyle bir havayla karşılaşmadığını söyleyen Paksoy, önceki gün saat 20.00’de iskelenin çelik dubaları su aldığını belirterek, "Yüksek dalgalar ve dövünmeler oldu. Biz hemen önlem alıp iskeleyi yolcu trafiğine kapattık. Çelik duba delinmiş. Duba alabora oldu" diye konuştu. Paksoy, iskelenin sigortalı olduğunu da söyledi.

Seferler Eminönü’ne

Alaboranın ardından dün Karaköy’e gelen Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü’nde görevli dalgıçlar iskelede incelemeler yaptı. İskele, hazırlanan rapora göre İstinye Tersanesi’ne çekilecek. Yüzer iskelenin yanına iki hafta içinde geçici iskele yerleştirilecek. Yolcular, bu süre içinde, Karaköy motor iskelesini kullanabilecekler. Kadıköy’den Karaköy’e gelen vapur seferleri Eminönü’nde yapılan ikinci Kadıköy İskelesi’ne yönlendirilecek. Her 15 dakikada bir sefer olacak. Kadıköy’den Kabataş’a da yarım saatte bir vapur olacak. Eminönü’ne saat 23.00’e, Kabataş’a ise 21.30’a kadar sefer yapılacak.

İşte böyle battı altı üstüne geldi

Karaköy İskelesi’nin su aldığı önceki akşam saat 20.00’de fark edildi. İskele ters dönerek baş aşağı battı. 23.00’de alt tarafı üsten görünecek şekilde sulara gömüldü. İskelenin battığını bilmeden, sabah vapura binmek üzere Karaköy’e gelenler, şaşkınlıklarını gizleyemediler. Bazı yolcular cep telefonlarıyla batık iskelenin fotoğrafını çekti. Karaköy sahilindeki esnaf ise işlerinden endişeliydi. Büfe ve restoran işletmecisi Ramazan Kalkavan "Bizim müşterilerimiz vapurdan inenlerdi. Müşterisiz kaldık" dedi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!