Son dakika haberi! Tarihi anlar! Büyük fırlatma gerçekleşti: 14 gün sürecek Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu başladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2024 00:06

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için geri sayım sona erdi. SpaceX, Axiom 3 uçuşu saat 00.49'da gerçekleşti. 14 gün sürecek Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu başladı. Alper Gezeravcı’nın uzay yolcuğuna ilişkin tüm gelişmeleri saniye saniye hurriyet.com.tr'den canlı yayını takip edebilirsiniz...

Haberin Devamı

Türkiye'nin beklediği tarihi an sonunda gerçekleşti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da dahil olduğu AX-3 misyonunun içinde bulunduğu Dragon uzay aracının kapsülü TSİ 00.49'ta Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı. Tarihi uzay yolculuğu 36 saat sürecek. Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenme Cumartesi günü saat 13.15'te gerçekleşecek. Gelişmeleri anbean haberimizden takip edebilirsiniz...

MUŞLU ÖĞRENCİLERİN HAZIRLADIĞI PROJENİN UZAY YOLCULUĞU HEYECANLA TAKİP EDİLDİ

Muş Valisi Avni Çakır ve öğrenciler, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu bilim insanı astronot Alper Gezeravcı’nın fırlatma törenini Muş Bilim ve Sanat Merkezi'nde hazırlanan dev ekranda canlı izledi.

Öğrenci Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Baver Bedirhan Bingöl'ün öğretmenleri Birsen Geçer ile hazırladığı "Propolisin Antibakteriyel Etkisi" (PRANET) projesinin uzayda test edileceğinin mutluluğunu yaşıyor.

Büyük emeklerle hazırladıkları projenin uzay yolculuğunu heyecanla takip ettiklerini söyleyen öğrencilerden Baver Bedirhan Bingöl, deneyin sonuçlarını merakla beklediklerini ifade ederek, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu çerçevesinde uzaya gönderilen Türk Astronot Alper Gezeravcı, bugün uzaya gönderildi. Uluslararası uzay istasyonunda 13 deney denenecek. Bu deneylerden bir tanesi de bizim yapmış olduğumuz Propolisin Anti Bakteriyel Etkisi (PRANET) adlı deney. Deneyimiz uluslararası uzay istasyonunda denenecek ve bu bize ayrı bir gurur veriyor. Deneyimizin sonuçlarını merakla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Zeynep Nehir Çamlıca ise, “Propolisin antibakteriyel etkisinin gözlemlediğimiz projemiz az önce uzaya fırlatıldı. Biz de burada canlı bir şekilde izledik heyecanlı ve gururluyuz” ifadelerine yer verdi.

İSTANBULLULAR TAKSİM MEYDANI'NDA CANLI İZLEDİ

Günlerdir beklenen fırlatmayı izlemek isteyen vatandaşlar için Taksim Meydanı'na dev ekran kuruldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın meydana kurduğu dome çadır adı verilen kubbeli planetaryumun önünde fırlatmayı izlemek için bekleyenler fırlatma saatine kadar temel eğitimleri de izledi. Saatler 00.49'u gösterdiğinde ise heyecanlı kalabalık da son saniyelerde geri sayıma eşlik etti.


GEZERAVCI'NIN UZAY YOLCULUĞUNA HEMŞEHRİLERİ DUALARLA EŞLİK ETTİ

Mersin’in Silifke ilçesinde ellerinde ’Silifke’mizin gururu Alper Gezeravcı’ ve ’Yörük çocuğu uzaya gidiyor' pankartı taşıyan Silifkeliler Gezeravcı’yı dualarla uzaya gönderdi.

Silifke’nin Göksu Parkı'na kurulan LED ekranlardan Gezeravcı’nın uzaya gidişini izleyen Silifkeliler meşale yakıp, cep telefonlarıyla anı kaydettiler. Göksu Parkı'nda düzenlenen programa Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok ve Silifkeliler katıldı. 

Silifke Belediyesi Halk Oyunları Ekipleri gösterilerini sunarken, saatler TSİ 00.49'u gösterdiği an itibari ile coşku tavan yaptı. Alkışlar eşleğinde Silifkeliler Gezeravcı’yı “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganı ile uzaya gönderdi.

GEZERAVCI'NIN UZAY YOLCULUĞU ÇANAKKALE’DE HEYECANLA TAKİP EDİLDİ

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için nefesler Çanakkale’de de tutuldu. Milli Uzay Programı'nın ilk ayağı olan 'ilk insanlı uzay misyonu' çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen aralarında ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibi gece saat 00.49’da uzay yolculuğuna başladı.Çanakkale’de de Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunun fırlatma anını öğrenciler nefeslerini tutarak izledi.

TÜRKİYE UZAY AJANSI'NDAN PAYLAŞIM: AN İTİBARIYLA UZAYDA

Türkiye Uzay Ajansı, uzay aracının fırlatılmasının ardından "AN İTİBARIYLA UZAYDA?" paylaşımını yaptı.

SELÇUK BAYRAKTAR:BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLAYACAĞIZ

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, fırlatma heyecana katılmak için Taksim Meydanı'nda kurulan çadıra geldi. 

Bayraktar, "Milli Teknoloji Vizyonuyla göklerde yürüttüğümüz adeta havacılıkta akamete uğramış serüvenimizin yeniden dirilişi olan insansız hava araçlarına verdiğimiz mücadele ve onun ötesinde de uzayda atılacak adımlar. Bir anlamda da bu serüvenin şahlanışının göstergesi. Bunlar tabi ülkemiz, Milli Uzay Programı çerçevesinde kendi uydularımızı tasarlayıp uzaya fırlatmayı başardı. Bugünde ilk astronotumuz uzaya gidecek. Tabii benim küçüklükten beri tutkum savaş uçağı pilotu olmaktı. O tutkumu, insansız hava araçlarımız ve hususi pilot lisansına sahip olmamla gerçekleştirmeye çalıştım. Uzay da onun bir ötesi. Bugün de yine havacılıkta ve uzayda tarihi bir olaya tanıklık etmek için burada, gençlerimizle birlikte Taksim Meydanı'nda tarihi anı izleyeceğiz. Dualarla geleceğe uzanan kapı gibi böylesine bir günde büyük bir coşkuyla kutlayacağız" diye konuştu.

KAPSÜL AYRILMASI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ

Fırlatmanın ardından 12'nci dakikayla birlikte kapsül ayrılması da başarıyla tamamlandı.


1. KADEME BAŞARIYLA GERİ DÖNDÜ

SpaceX’e ait uzay aracının 1. kademesi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne başarıyla geri döndü.

BÜYÜK FIRLATMA GERÇEKLEŞTİ

Gezeravcı'yı taşıyan uzay aracı Florida'dan fırlatıldı. 




 


BAKAN KACIR: TARİHİ BİR GURURU HEP BİRLİKTE YAŞIYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Tarihi bir gururu hep birlikte yaşıyoruz. Misyon kapsamında Türk bilim insanlarının hazırladığı 13 deney gerçekleştirecek. Bu yolculuk gelecekte Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı ile nice projenin de habercisi olacak" açıklamasını yaptı.

TAKSİM'DE İLK UZAY MİSYONU İÇİN VATANDAŞLAR GERİ SAYIMA BAŞLADI

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunun başlamasına dakikalar kaldı. 00:49'da ABD'nin Florida eyaletinde Fırlatma Töreni gerçekleştirilecek. Tören, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara'da kurulan çadırlardan takip edilebilecek. Türkiye'nin ilk uzay yolculuğunu izlemek isteyen vatandaşlar Taksim Meydan'ında kurulan planetaryumdaki yerini almaya başladı. Tören, NASA'nın yapacağı yayın ile dünyanın dört bir tarafından izlenebilecek. Oluşturulan çadırların içerisinde de yayının izlenebilmesi için özel platformlar kuruldu. 

"ARTIK UZAYDA BİR TÜRK ASTONOTUMUZ VAR"

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, "Bugün 18 Ocak 2024. Türkiye yüzyılında Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor. Millet olarak sevinçliyiz, onurluyuz, heyecanlıyız. Bizler de İstanbul'un, Türkiye'nin kalbinde Taksim Meydanı'nda Bakanlığımızın kurmuş olduğu çadırda tarihi ana şahitlik edeceğiz. Ve bu heyecanı yaşamak için de millet olarak buradayız. İnanıyorum ki bugüne kadar çocukluğumuzda uzay filmlerini izlediğimizde kendi aramızda konuşurduk adamlar uzaya gidiyor diye. Şimdi artık Türkiye'nin uzay yolculuğu bugün itibariyle başlıyor. Artık uzayda bir Türk astronotumuz var. Türk devletini temsil eden bayrakla orada olacaklar. Millet olarak bu onuru yaşıyoruz. Türkiye'nin uzay yolculuğu hayırlı olsun diyorum" dedi.  


"BİZ DE EŞLİK ETTİĞİMİZ İÇİN GURURLUYUZ"

İzlemeye gelen ve proje içerisinde yer alan Gamze Gülden, "Gerçekleştirilecek 13 bilimsel çalışmanın içerisinde yer alıyorum. Projemizde özellikle yer çekimsiz ortamda keşfedilmemiş genlerin keşfedilmesi ve bağışıklık hücrelerinin yer çekimsiz ortamda etkilerinin nasıl olacağını araştırıyoruz. Heyecanlıyız. Biz de eşlik ettiğimiz için çok gururluyuz" ifadelerini kullandı.

"13 DENEYDEN BİRİ OLAN MİSYONA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ"

Berra Nur Sert ise, "Uzayda gerçekleşecek 13 deneyden biri olan misyona ev sahipliği yapıyoruz. 3 yıldır kanser çalışan biri olarak, uzayda keşfedilecek mikro yerçekimsiz ortamda keşfedilecek genlerle yeni genlerin keşfiyle birlikte yeni bir çözüm bulmayı hedefliyoruz. Şimdiden gelecek keşifler ve yapılacak sonuçlar için heyecanlıyız. Destekleyen herkese teşekkür ederiz" sözlerini kullandı.

"VERİLEN VİZYON VE UFUK ÖNEMLİ"

Mustafa Okyay, "2023 yılı Türkiye yüzyılı olarak ilan edildi. Yüz yıldır yapılmayan şeyler yapılmaya başlandı. Bu anlamda bir ana tanıklık ediyoruz. Olayın sonucundan öte ufuk önemli. Burada yanımda bulunan evlatlarıma bir ufuk veriliyor. Onların buradaki sorusu neden SpaceX ile uçuyoruz? Neden kendi ürünlerimizle yapamıyoruz? diye düşünüyor. Tarihi bir ana tanıklık edilecek. Verilen vizyon ve ufuk bizim için yeterli. Çok daha verimli işlerin yapılacağını umut ediyor, teşekkür ediyoruz" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN UZAY YOLCULUĞU MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzay yolculuğuyla ilgili bir video mesaj yayınladı. Erdoğan mesajında şu ifadeleri kullandı:

Aziz milletim. Hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği zamanlardan birini yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılı'na ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz. Bilim tarihine eşsiz katkılar sunmuş bir medeniyetin varisleri olarak, tarihte taşıdığımız misyonu yeniden icra etmek adına çok değerli, yeni bir başlangıç yapıyoruz. Gözlerindeki parıltıyla ufka bakan gençlerimize, hayalleri dünyaya sığmayan çocuklarımıza ilham kaynağı olmak adına ilk kez bir vatandaşımızı uzaya gönderiyoruz.

Alper Gezeravcı, uzun süren hazırlıkların ve eğitimlerin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na yolculuğa çıkıyor. 2021 yılında dünyaya ilan ettiğimiz Milli Uzay Programımızdaki hedeflerimizden birini daha böylece gerçeğe dönüştürüyoruz. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün boyunca sürecek Türk Uzay Bilimi misyonu kapsamında bilim insanlarımızın hazırlıklarını yaptığı 13 deney gerçekleştirilecek. Astronomi, tıp, genetik, malzeme bilimi gibi alanlarda bilimsel çalışmalar yapılacak. Bu çalışmaların şimdiden ülkemize ve bilim insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

KAPSÜLÜN İÇİNDEN İLK GÖRÜNTÜ

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunu yapacağı kapsülün içinden ilk görüntüsü geldi.



SPACEX: KAPSÜLÜN KAPAĞI KAPATILDI, FIRLATMAYA 2 SAATTEN AZ KALDI

SpaceX tarafından Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu hakkında yapılan açıklamada, “Mürettebatın koltukları uçuş pozisyonu getirildi, giysi sızıntı kontrolleri ve iletişim kontrolü tamamlandı. Dragon kapsülünün kapağı artık kapalı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) fırlatmaya iki saatten az süre kaldı” denildi.

BAKAN KACIR GEZERAVCI İLE GÖRÜŞTÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek Türk astronot Alper Gezeravcı’yla görüntülü bir konuşma yaptı.


Bakan Kacır’ın, görüşmede “Az önce bugün içerisinde kontrollerin olumlu şekilde tamamlandığını ve NASA’dan onay alındığını bize ilettiler.” ifadesi üzerine Alper Gezeravcı, “Mutabıkız Sayın Bakanım.” ifadesini kullandı.

Bugün bu görevin gerçekleşmesini hep birlikte beklediklerini belirten Bakan Kacır, “Kalbimiz sizinle, dualarımız sizinle. Siz, her zamanki gibi çok hazırsınız.” diye konuştu.


ALPER GEZERAVCI: “FİZİKSEL VE MENTAL OLARAK HAZIRIZ”

Alper Gezeravcı da dünkü gecikmenin işin doğasında olduğunu kaydederek, “Dünkü gecikmede gönül isterdi ki; planlı ve zamanında gerçekleşsin ama bunlar zaten işin doğasında olan şeyler. Sadece dün için değil, başından beri olabilecek her türlü gecikme, işin doğasında gelebilecek her türlü, bu tür rutinin dışına çıkabilecek akışlar için hazırlıklıyız. Bu, şimdi değil bir yıl sonra da olsa zihnimiz, her şekliyle hazırız, fiziksel ve mental olarak.” dedi.


MİLLETİMİZİN HAYALLERİNİ UFKUN ÖTESİNE TAŞIYACAK

Bakan Kacır, “Allahın izniyle inşallah, hayırla gideceksiniz, milletimizin hayallerini ufkun ötesine başarıyla taşıyacak ve sağlıkla önce dünyaya sonra da Türkiye’mize döneceksiniz.” ifadesini kullandı.

Alper Gezeravcı, “Başta Cumhurbaşkanımız, sizler ve bütün milletimizin bu konuya gösterdikleri destek ve teveccühleri için çok minnettar olduğumu dile getirmek isterim. Allah’ın izniyle milletimizden aldığımız bu sağlam emaneti yine aynı şekilde alnımızın akıyla geri getirip teslim etmek üzere yola çıkıyoruz.” ifadelerini kullandı.


Kacır, “İnşallah, Türk milletinin kalbi sizinle atacak. Allah’a emanet olun, yolunuz açık olsun.” diye konuştu.

İLK SÖZLERİ "İSTİKBAL GÖKLERDEDİR" OLDU

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri şöyle:

Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu için, ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda yüce Ata'mızın sözü ile bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü... İstikbal Göklerdir!

GEZERAVCI VE MÜRETTEBAT AİLELERİYLE VEDALAŞTI

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatı, aileleriyle vedalaşıp Crew Dragon uzay aracına hareket etti. 


BAKAN KACIR: BU GECE 00.49'DA HERKES EKRAN BAŞINA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, sosyal medya hesabından, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapacak Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'ya ilişkin tanıtım videosu paylaşımında bulundu.

Bakan Kacır, "Gurur Duy Türkiye" etiketiyle yaptığı paylaşımda, "Haydi Türkiye, bu gece 00.49'da herkes ekran başına" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

UZAYDA 13 DENEY YAPACAK

Alper Gezeravcı uzayda 13 deneye imza atacak. Bunlardan bazıları şöyle:

UYNA Uzay için yeni nesil alaşımlar deneyi Türkiye’nin uzay, havacılık ve savunma sanayii için yeni nesil malzeme geliştirmesine katkı sağlayacak. GMETAL Kimyasal tepkimesiz koşullarda yerçekiminin etkisi araştırılarak uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi sağlanacak. UZMAN Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri geliştirilmesi hedefleniyor. TÜBİTAK MAM ile birlikte yaşam destek sistemi geliştirilmesi hedefleniyor. ALGALSPACE ile uzayda, Antarktik ve ılıman bölge mikroalglerinin büyüme verileri karşılaştırılarak, literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanımına yönelik bir çalışma gerçekleştirilecek. OKSİJEN SATURASYONU Yapay zekâ desteği ile verilen havanın oksijen seviyesini hesaplayarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!