Uzay yolculuğunda tarihi gün! Alper Gezeravcı’nın bulunduğu kapsül istasyona kenetlendi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2024 11:09

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve ve 3 takım arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi. Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) giriş yaptı. Tarihi anlar Taksim ve Kızılay meydanlarındaki planetaryumlardan takip edildi. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ISS’te düzenlenen karşılama töreninde, “Türkiye Cumhuriyetini kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı güçlü sağlayan iradesi ile devletimize ve bu imkanlarımızı bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir” dedi. İşte Türkiye'nin uzay yolculuğundaki tarihi günde dakika dakika yaşananlar...

Haberin Devamı

Uzay yolculuğuna başlayan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve Axiom-3 (Ax-3) misyonunda yer alan diğer astronotlar Michael Lopez-Alegria, Marcus Wandt ile Walter Villadei’yi taşıyan kapsül Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kenetlendi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR...

GEZERAVCI'DAN İLK MESAJ
GEZERAVCIDAN  İLK MESAJ

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı dahil 4 astronotun yer aldığı "Axiom-3 uzay misyonu" kapsamında ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan SpaceX'in Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından TSİ 13.40'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. Axiom-3 ekibi, uzay görevine 27 Eylül'de başlayan "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) sevinçle karşılandı. "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları, Axiom-3 ekibinin gelişini fotoğrafladı.

Gezeravcı ve İspanyol astronot Michael Lopez-Alegria, İtalyan Walter Villadei ve İsveçli Marcus Wandt için ISS’de karşılama töreni düzenlendi.

Törende Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ilk konuşmasını gerçekleştiren Gezeravcı ISS’teki astronotlara ev sahipliği için teşekkür ederek, “8 ay boyunca eğitimlerde destek vererek burada olmamızı sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Türkiye olarak tarihimiz için bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Buradaki bilim ve araştırma çabalarına katkıda bulunmayı dört gözle bekliyorum” dedi.


Konuşmasını Türkçe sürdüren Gezeravcı, “Türkiye Cumhuriyetini kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı güçlü sağlayan iradesi ile devletimize ve bu imkanlarımızı bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir” ifadelerini kullandı.


Törenin son kısmında ise astronotların yakalarına rozet takıldı.

GEZERAVCI ULUSLARARASI UZAY İSTASYONUNA GİRİŞ YAPTI
GEZERAVCI ULUSLARARASI UZAY İSTASYONUNA GİRİŞ YAPTI

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Kenetlenme sonrası Uluslararası Uzay İstasyonu’na giriş yaptı.

 Gezeravcı dahil 4 astronotun yer aldığı "Axiom-3 uzay misyonu" kapsamında ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan SpaceX'in Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından TSİ 13.40'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti. Axiom-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) uzay görevine 27 Eylül'de başlayan "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları tarafından sevinçle karşılandı. "Expedition 70" astronotları ve kozmonotları, Axiom-3 ekibinin gelişini fotoğrafladı.


YAKINLARI HEYECAN İÇİNDE İZLEDİ
YAKINLARI HEYECAN İÇİNDE İZLEDİ

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronotun uzay yolculuğu, 19 Ocak'ta Türkiye saatiyle 00.49'da ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'da gerçekleştirildi. Gezeravcı ve 3 astronotun içerisinde bulunduğu Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımından sonra uzay yolculuğuna başladı. Bu tarihi olay, Türkiye'de de heyecanla takip edildi. Astronot Gezeravcı'nın memleketi Mersin'de ise ayrı bir heyecan yaşandı. Mersin'in Silifke ilçesinde Anıt Meydanı'nda toplanan yüzlerce Silifkeli, kurulan dev ekrandan tarihi anı takip etti. Gezeravcı'nın yolculuğu öncesi dualar okundu. Daha sonra hep birlikte geri sayım yapıldı. Roketin yükseldiği anda ise herkes ayağa kalkıp alkışladı.




KAPSÜLÜN KİLİTLENMESİNİ TAKİP ETTİLER

Alper Gezeravcı'nın amcası Eşref Gezeravcı, halası Fatma Gezeravci Deniz, amcasının kızı Müjgan Gezeravcı'nın da aralarında olduğu yakınları, evlerinden kapsülün uzaya ulaşmasını izledi. Hala Fatma Gezeravcı Deniz, "Çok mutluyuz çok gururluyuz kendisinden. Çok heyecanlı uğurladık. Sabaha kadar uyuyamamıştık. Heyecandan kalbimiz yerinden çıkacak gibiydi. Onu Allah'a emanet ettik. Çok ders çalışan efendi bir çocuktu. Tatillerde bayramlarda görüyorduk. Çok gurur duyduk" dedi. 


Amca Eşref Gezeravcı ise gurur duyduklarını belirtirken, "Eş dost ve akrabaları onunla gurur duyuyor. Geldikten sonra kendilerine uzayla ilgili neler yaşadığını sormak için sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu. 

GEZERAVCI'YI TAŞIYAN KAPSÜL KENETLENDİ
GEZERAVCIYI TAŞIYAN KAPSÜL KENETLENDİ

Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.

KAPSÜL İSTASYONUN YÖRÜNGESİNDE
KAPSÜL İSTASYONUN YÖRÜNGESİNDE

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı taşıyan uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu yörüngesinde...

TÜRKİYE UZAY AJANSI'NDAN PAYLAŞIM
TÜRKİYE UZAY AJANSINDAN PAYLAŞIM

Türkiye Uzay Ajansı'ndan kenetlenme öncesi "Kenetlenme manevrası için gerekli hazırlıklar tamamlandı" mesajı paylaşıldı.

KAPSÜL İSTASYONA YAKLAŞIYOR
KAPSÜL İSTASYONA YAKLAŞIYOR

Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu kapsül giderek istasyona kenetlenmeye yaklaşıyor. İstanbul ve Ankara'daki planetaryumlarda vatandaşlar kenetlenme aşamasını heyecanla takip ediyor.

KENETLENME SAATİ GÜNCELLENDİ

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’yı taşıyan Dragon uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na 12:27 olarak açıklanan kenetlenme saati 13:45 olarak güncellendi. Gelişmeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından duyurdu

GEZERAVCI DÜNYAYA SESLENECEK

Alper Gezeravcı, zaman zaman uzay üssünden dünyaya seslenecek, uzaydaki deneyimlerini aktaracak.

Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak. 

Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek.

BAKAN KACIR'DAN MESAJ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı da taşıyan uzay aracının bugün saat 12.27'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kenetlenmesini beklediklerini belirtti.

Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün öğle vakti saat 12.27’de ilk astronotumuz Alper Gezeravcı’yı da taşıyan uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesini bekliyoruz. Bu tarihi an, Taksim ve Kızılay meydanlarındaki planetaryumlarımızda ve bilim merkezlerimizde yaşanacak. Herkes bu anları, ekranları başında da takip edebilecek. Milletimiz, gökyüzünün ötesindeki heyecanı yaşamaya, bu tarihi misyonda kenetlenmeye hazır" ifadelerini kullandı.

13 FARKLI DENEY

Alper Gezeravcı, süreç boyunca uzayda 13 bilimsel deneye imza atacak.

Çalışmalar TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli şekilde yürütülecek.

Gezeravcı biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda deneyler gerçekleştirecek.

UZAYDA BİR GÜNÜN PROGRAMI

 

* Kahvaltı, kişisel temizlik, ortam temizliği ve program kontrolü.

* Analizler için kan örneği verilmesi, misyon kontrol merkeziyle günlük toplantı.

* Rutin hava kalitesi kontrolünün ardından deneylere başlanması.

* İkinci hava kalite kontrolünün ardından astronotların egzersizleri, öğle yemeği ve bir saatlik mola.

* Molanın ardından deneylerin sürdürülmesi ve kabin basıncının kontrolü sonrasında ikinci egzersizler.

* Günlük deneylerin tamamlanması, ortamın temizlenmesi ve istasyon sistemlerinin kontrolü.

* Akşam yemeği ve ertesi günün planlama toplantısı.

* Yemek sonrası boş vakit ve 22.00’de uykuya geçiş.

BAKMADAN GEÇME!