Antalya'da teleferik kabini düştü! Mahsur kalanlar kurtarıldı... 13 kişi hakkında gözaltı kararı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2024 19:47

Antalya'da Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri'nde hareket halindeki teleferik kabinlerinden biri düştü. Olayda 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi ise yaralandı. Olayla ilgili Mülkiye Müfettişleri görevlendirilirken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bakan Tunç, "Teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir" dedi. Teleferik kazasında kurtarma operasyonu 23 saatte bitti, 24 kabindeki 174 kişi kurtarıldı. Mahsur kalan vatandaşların kurtarılma anları CNN TÜRK yayınına yansıdı.

Haberin Devamı

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 2017 yılında hizmete giren Sarısu teleferik hattını tutan demir direklerden biri, dün saat 18.00 sıralarında yerinden koparak, kabinlerden birine çarptı. İçerisinde 8 kişinin bulunduğu kabinin tabanı çarpmanın etkisiyle kırıldı. Kabinde bulunan 8 kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. Kazada Memiş Gümüş (54) hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

Kazanın ardından teleferik hattının durması üzerine 24 kabindeki 174 kişi mahsur kaldı. 23 saat süren kurtarma operasyonunda mahsur kalan 174 kişi kurtarıldı. İşte teleferik kazasında dakika dakika yaşanan gelişmeler...

TELEFERİK KAZASINDA 13 GÖZALTI KARARI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki kazaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olayla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü belirtti.


Bakan Tunç, soruşturmaya ilişkin, "Olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için 1 Cumhuriyet başsavcı vekili ve 1 Cumhuriyet savcısının koordinasyonunda, 2 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, 2 makine uzmanı ve 1 elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyet, kabinlerde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam ederken detaylı olay yeri inceleme ve keşif çalışması yapmıştır" dedi.


 


Bilirkişi heyetinin hazırladığı ön rapora değinen Tunç, "Olayın, teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendirilmektedir. İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığı tespit edilmiş, bahsi geçen teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Hepimizi üzen olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

KURTARMA OPERASYONU 23 SAATTE BİTTİ

Antalya'daki teleferik kazasında kurtarma operasyonu 23 saatte bitti. Mahsur kalan 174 kişinin tamamı kurtarıldı.

AFAD BAŞKANI: VİDA KIRIĞI NEDENİYLE KAZA MEYDANA GELDİ

AFAD Başkanı Okay Memiş, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Dün meydana gelen teleferik kazası neticesinde toplam tahliye bekleyen 174 kardeşimizin tahliye operasyonu tamamlanmıştır. 11 vatandaşımız kontrol maksatlı hastaneye kaldırılmış olup hepsinin durumu iyidir. Operasyonda 2 bin 202 kişi görev aldı.




Kazanın nedeniyle ilgili incelemeler devam ediyor. Teleferik tepesindeki vida kırığı nedeniyle bu kaza meydana geldi.

Orada heyelan olduğuna yönelik bir tespit bulunmuyor heyelan söz konusu değil.

BAŞKAN BÖCEK: 13 VATANDAŞIMIZ KALDI
BAŞKAN BÖCEK: 13 VATANDAŞIMIZ KALDI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, teleferik kazasında mahsur kalanların durumuna ilişkin açıklama yaptı. Başkan Böcek, "Dün talihsiz bir kaza yaşadık. 1 vatandaşımız hayatını kaybetti, 7 vatandaşımız yaralandı. 21 kabinde, 155 vatandaşımızı kurtardık. Şu an 3 kabinde 13 vatandaşımızı da az sonra kurtaracağız. Muğla, İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanlarımıza destekleri için teşekkür ediyorum. Antalya Valiliğimiz, AFAD kurum kuruluşlarımız az sonra bu vatandaşlarımızı da kurtaracağız. İnşallah böylesi bir afet bir daha yaşanmaz" dedi.

'YILLIK, AYLIK VE HAFTALIK PERİYODİK BAKIMLAR YAPILDIĞI TESPİT EDİLDİ' 

Olayın yaşandığı yerde incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, "Teleferik sisteminde gerekli bakım ve onarımların yaptırılıp yaptırılmadığı soruları sorulmuştur. İşletmeci şirket ANET'in bakım ve onarım ile ilgili yaptığı sözleşmeler incelendi. Yıllık, aylık ve haftalık periyodik bakımların yapıldığı ve takip edildiği tespit edildi. 2017 yılında açılan tesisin o yıldan bu yana bakımını aynı şirket yapıyor. Bu şirket, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından lisans alarak bu işlemi yapmaktadır. Bakanlığın teleferik ve asansörlerle ilgili yeni bir mevzuat yapması gerekiyor" diye konuştu. 

'ARKADAŞLARIMIZ ZOR ARAZİ ŞARTLARINDA ÇALIŞTI' 

Ekiplerle birlikte bölgeye gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Dün geceden itibaren ekiplerimizle müdahaleye başladık. Arkadaşlarımız zor arazi şartlarında çalıştılar. Arama kurtarma personelimiz görevlerini yerine getirdi. Ülkemizin başı sağ olsun" dedi.

21 SAAT MAHSUR KALDI, İNER İNMEZ YERİ ÖPTÜ
21 SAAT MAHSUR KALDI, İNER İNMEZ YERİ ÖPTÜ

Ramazan Bayramı’nın üçüncü günü Konyaaltı glçesi Tünektepe Teleferik Merkezi’nde meydana gelen kazada, teleferik direğinin kırılması sonucu 1 teleferik zarar görmüş ve içerisindeki vatandaşlar düşmüştü. Olayda 1 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi de yaralandı. Kaza sonrası teleferik çalışması durdu ve 24 kabinde yaklaşık 171 kişi mahsur kaldı. Havadan ve karadan operasyonlarla mahsur kalanlar dün akşam saatlerinden bu yana kurtarma operasyonları gerçekleştirdi.


Son olarak 3 kabinde 13 kişinin kurtarılmayı beklediği bilgisi paylaşılırken, yaklaşık 21 saattir havada mahsur kalan ve helikopterle kurtarılıp piste indirilen Ayşe Hatice Polat (58), iner inmez yeri öptü. Akrabalarına sarılan Polat, sevinç gözyaşları döktü. Sedyeye alınan Polat’a sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalede bulunuldu.

'ÖLÜMÜN KIYISINDAN DÖNDÜK' 

20'nci saatin sonunda çocuklarıyla helikopterle kurtarılan Berna Kama, "Ölümün kıyısından döndük. Gerçekten çok korktuk. Gece hiç uyumadan çocukları sakinleştirmeye çalıştık. Olay yaşandığı anda ben fotoğraf çekiyordum. Yerde hepimiz birbirimizin üstünde beşik gibi sallandık. Uçuruma uçacağımızı düşünüyorduk. Kabinde 9 kişiydik, hepsi akrabamızdı. Psikolojik olarak çok kötü durumdayız" diye konuştu. 

Diğer yandan, Antalya-Kemer kara yolunda park eden yüzlerce araç sürücüsünün kurtarma operasyonlarını cep telefonlarıyla görüntülediği, bazılarının ise dürbünle izlediği görüldü.

BAKAN KOCA: 17 KİŞİNİN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yaşanan, bir kişinin hayatını kaybettiği teleferik kazasında yaralanan 17 kişi hastanelere nakledilmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Kabinlerde mahsur kalıp, kurtarılan 68 kişi ise ambulansta yapılan sağlık kontrollerinden sonra hastane nakline ihtiyaç duymadıklarını belirtti. İlgili ekipler 16 kabindeki 128 kişiyi tahliye etmiş durumda. Diğer 8 kabindeki vatandaşlarımızın tahliyesi için çalışmalar devam ediyor" mesajını paylaştı.

BAKAN YERLİKAYA SON DURUMU AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Mahsur kalan 19 kabindeki 137 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. 5 kabinde 29 kişinin tahliyesine de devam edilmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 Jandarma Genel Komutanlığına ait 3 helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmaktadır" dedi.

Bakan Yerlikaya, "607 arama kurtarma personeli, 8 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 113 araç, 6 ambulans ile drone görevlendirilmiştir. Kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir" ifadelerini kullandı.

ANTALYA VALİLİĞİ: 137 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Tünektepe teleferik kazasında saat 11:45 itibari ile 19 kabindeki 137 kazazede (56 kişi havadan helikopter ile) ekiplerimizce tahliye edilmiştir.

"29 KİŞİ İÇİN TAHLİYE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

Tahliye edilenlerden 9 kişinin ambulans ile hastaneye sevki gerçekleşmiştir. Tedavilerinin ardından 7 kişi taburcu edilmiştir.

Havada asılı şekilde bulunan 5 kabinde 29 kişi için tahliye çalışmaları devam etmektedir."

TELEFERİK KAZASINDAN YENİ GÖRÜNTÜ

Antalya'da 1 kişinin hayatını kaybettiği teleferik kazası kabindeki bir kadının cep telefonu kamerasına yansıdı. Kabinde manzarayı izlerken o anları kaydeden kadının, kaza anında yaşadığı panik anları cep telefonu kamerasına yansıdı.

AFAD BAŞKANI: 128 KİŞİ KURTARILDI, 43 KİŞİNİN TAHLİYESİ SÜRÜYOR

AFAD Başkanı Okay Memiş, teleferik kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, teleferik hattındaki 5'inci direğin heyelan nedeniyle kırıldığını, 1 kabinin kırılan direğe çarparak hasar aldığını kaydetti.

Kurtarma çalışmalarındaki son duruma ilişkin açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Memiş, şu ifadeleri kullandı:

"Çalışmalarımız aralıksız sürdürülmektedir. Şu ana kadar asılı kalan kabinlerden 16 kabinde 128 vatandaşımızın tahliyesini gerçekleştirmiş olduk. 8 kabinde 43 vatandaşımızın tahliye işlemleri devam ediyor.

Bu tahliye işlemlerini 4 helikopterle sürdürüyoruz. Kabinlere ulaşıp ip yardımıyla tahliyelerini gerçekleştiriyoruz.
Bugün için rüzgardan kaynaklı uçuşlarda yer yer sorunlar yaşanıyor. İlerleyen süreçte hava kararmadan operasyonumuzu tamamlamayı ümit ediyoruz."

112 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Antalya’da mahsur kalan 15 kabindeki 112 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir" dedi.

MSB'DEN AÇIKLAMA

MSB'den yapılan açıklamada, "Antalya’da meydana gelen teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına destek için Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızdan 1 adet AS-532 Couger tipi helikopter görevlendirildi." denildi.

BAKAN YERLİKAYA SON DURUMU AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından kurtarma çalışmalarına ilişkin son durumu açıkladı.


İşte Bakan Yerlikaya'nın paylaşımı...


Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir.


Asılı kalan 15 kabindeki 98 kişi başarıyla tahliye edilmiştir.


Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmaktadır.





Bölgeye AFAD, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, UMKE, STK ve itfaiye ekiplerinden toplam; 543 arama kurtarma personeli, 7 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 108 araç, 6 ambulans ile drone görevlendirilmiştir. Kurtarma çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir.

CANLI YAYINDA KURTARMA ANLARI
CANLI YAYINDA KURTARMA ANLARI

CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, Antalya'da teleferik kazasının yaşandığı bölgeden son gelişmeleri aktardı. Çakmak, "15 kabindeki 98 kişi kurtarıldı. Havada asılı haldeki 9 kabinde tahliye çalışmaları devam ediyor" dedi. 

Ekiplerin mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Bir vatandaşın teleferik kabininden kurtarıldığı anlar CNN TÜRK yayınına yansıdı.


 

AFAD: Teleferikte mahsur kalan vatandaşlardan 87’si kurtarıldı

AFAD sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, teleferik kazasında mahsur kalan vatandaşların kurtarılmasına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Hava kararmasına rağmen ara verilmeden yapılan çalışmalarda 87 kişinin kurtarıldığı belirtilerek, “Tünektepe mevkiinde bulunan teleferik vagonunun havada asılı kalması üzerine mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Olayda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 vatandaşımız yaralanmıştır. Asılı kalan 14 kabindeki 87 kişi başarıyla tahliye edilmiştir” denildi.

KURTARMA ÇALIŞMALARINA 543 PERSONEL KATILDI

AFAD’ın açıklamasında gece boyunca sürdürülen çalışmalarda toplam 543 arama kurtarma personelinin görev yaptığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:“Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmaktadır. Gece arama kurtarma çalışmalarını kolaylaştırmak için bölgeye aydınlatma ekipmanları sevk edilmiştir. Bölgeye AFAD, jandarma, emniyet, sahil güvenlik, UMKE, STK ve itfaiye ekiplerinden toplam; 543 arama kurtarma personeli, 7 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 108 araç, 6 ambulans ile drone görevlendirilmiştir. Kurtarma çalışmaları profesyonel ekiplerimiz tarafından titizlikle sürdürülmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

Antalya'da teleferikte mahsur kalan vatandaşlar o anları sosyal medyada paylaştı

Antalya Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri'nde hareket halindeki teleferik kabinlerinden birinin düşmesi sonucu meydana gelen olayda 1 kişi hayatını kaybetmiş, 2'si çocuk 10 kişi de yaralanmıştı. Şu ana kadar kabinlerde mahsur kalan 74 vatandaş kurtarılırken, halen kabinlerde bulunan vatandaşların kurtarılması için çalışmalar devam ediyor. Havada asılı kalan kabinlerden birinde mahsur kalan bir vatandaş ise o anları sosyal medya hesabında paylaştı.



AFAD Başkanı Memiş: 74 vatandaşımızın tahliyesini gerçekleştirdik

Antalya'da yaşanan teleferik kazasıyla ilgili bölgede incelemelerde bulunan AFAD Başkanı Okay Memiş, şu ana kadar kurtarılan vatandaş sayısının 74 olduğunu açıkladı. Antalya Valisi Hulusi Şahin ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile birlikte basın mensuplarına son durum hakkında bilgi veren AFAD Başkanı Memiş "Bugün saat 17.25 civarında Antalya Konyaaltı’nda bulunan yaklaşık 600 rakıma kadar çıkan teleferikte meydana gelen kaza neticesinde kabinlerden biri maalesef yere çakıldı ve bu kaza neticesinde 1 vatandaşımız hayatını kaybetti, 6 vatandaşımız yaralandı" dedi.

Olayı duyar duymaz AFAD’ın koordinasyonunda Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı tüm ekiplerinin, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın, Jandarmanın, emniyet teşkilatının UMKE'nin ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı 112 ekipleri ve alanında uzman dağcı ekiplerle müdahale edildiğini hatırlatan Memiş "Sarp bir arazide çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Asılı kalan 25 kabinden 11 kabinde 74 vatandaşımızın tahliyesini gerçekleştirdik. 13 kabin için de tahliye işlemini titizlikle yürütüyoruz. Devletimizin tüm imkanları Türk Silahlı Kuvvetlerimizin personeliyle birlikte helikopterleri, Jandarmamızın emniyetimizin tüm araç gereçleri asılı kalan vatandaşlarımız için seferber edilmiştir. Ancak her helikopterde müdahale için elverişli değil, bazı güçlü helikopterler oradaki kabinlerde yer yer riskli durumlara yol açtığı için şimdilik sadece sahil güvenlik komutanlığımıza bağlı 3 helikopterle tahliye işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan yerde itfaiye ve AFAD ekibimizle vatandaşlarımızın tahliyesini titizlikle yürütüyoruz. İnşallah sabaha kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Teleferikte asılı kalan vatandaşlarımızla sürekli irtibat halindeyiz. Kardeşlerimizin soğukkanlı olduğunu gözlemliyoruz, onlara teşekkür ediyoruz. Bizimle işbirliği halindeler, biz de titizlikle çalışmalarımızı ilerleyen saatlerde neticelendirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Kazanın sebebine ilişkin soruları da cevaplandıran Okay Memiş, AFAD olarak tüm odaklarının vatandaşların kurtarılmasına yönelik olduğunu belirterek şöyle devam etti;

"Kazanın neden meydana geldiği hakkında soruşturmayı ilgili adli makamlar yapacaktır. Buranın işletmesiyle ilgili olarak da teknik personelle, mühendis arkadaşlarla irtibat halindeyiz. Acaba mekanizmayı çalıştırarak bir netice alınır mı diye düşünüldü, fakat bunun daha riskli olduğu iletildi bize. Biz de bu tavsiye üzerine, devletimizin tüm imkanlarıyla tahliyeleri gerçekleştirmeye gayret ediyoruz"

Ankara’dan kurtarma ekibi yola çıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada İtfaiye Müdürlüğünde görevli 13 personelden oluşan arama kurtarma ekibinin 4 donanımlı araç ile Antalya’da gitmek üzere yola çıktığı bildirildi. Arama- kurtarma konusunda uzman ekibin, Antalya’da teleferik kazası sonucu halen havada asılı kalan teleferik kabinlerinde bulunan vatandaşların kurtarılması çalışmalarına destek vereceği kaydedildi. 



MSB: 1 adet C-130 tipi uçak görevlendirildi

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Antalya’da meydana gelen teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına katılacak ekiplerin ve ihtiyaç duyulan malzemelerin Erzurum’dan Antalya’ya ulaştırılabilmesi için Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 1 adet C-130 tipi uçak görevlendirildi” ifadelerine yer verildi.

Kurtarılanların sayısı 59 oldu

Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Sarısu Teleferik kazasında Saat 00:40 itibariyle 10 kabinden 18'i havadan helikopter ile olmak üzere toplam 59 kişi tahliye edilmiştir. Kalan 14 kabinde tahliye çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Sağlık Bakanı Koca: 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, Antalya’da meydana gelen teleferik kazasında yaralanan vatandaşların durumu hakkında bilgi verdi. Bakan Koca yaptığı paylaşımda, “Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bir teleferik kabininin düşmesi sonucunda bir kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmıştır. Kaza sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle, toplam 24 kişilik sağlık ekibi görevlendirilmiştir. Yaralılar ilk müdahalelerin ardından hastanelere sevk edilerek tedavilerine başlanmıştır, sağlık durumları ciddiyet arz etmemekte. Olay sebebiyle diğer 29 teleferik kabininde mahsur kalan 184 kişiden 30’u uzman ekiplerce kurtarıldı, çalışmalar devam ediyor. Kazada hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kurtarılan ve kurtarılmayı bekleyen kazazedelere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

AFAD: 8 kabindeki 49 kişi başarıyla tahliye edilmiştir

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Bugün saat 17.28 sıralarında Antalya ilimiz Tünektepe mevkiinde bulunan teleferik vagonunun havada asılı kaldığı bilgisi alınmıştır. Olayda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 vatandaşımız yaralanmıştır. Kurtarma çalışmaları aralıksız devam etmekte olup, asılı kalan 8 kabindeki 49 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Bölgeye AFAD, jandarma emniyet, sahil güvenlik, MSB, UMKE, STK ve itfaiye ekiplerinden toplam 366 arama kurtarma personeli, 6 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 76 araç ve 6 ambulans görevlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.



Bakan Yerlikaya: "Olayla ilgili Mülkiye Müfettişleri görevlendirilmiştir

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün Antalya Konyaaltı’nda yaşanan teleferik hattını taşıyan direklerden birinin devrilmesi sonucu maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 kişi de yaralanmıştı. Olayla ilgili Mülkiye Müfettişleri görevlendirilmiştir. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir” ifadelerine yer verdi.

 

Antalya Valiliği duyurdu: Teleferikte mahsur kalan 40 kişi kurtarıldı

Antalya Valiliğinden yapılan açıklamada, "Bugün saat 17.28'de Sarısu teleferik hattında bir teleferik direğinin kırılması sonucu 1 kabin hasar görmüş, 24 kabin havada mahsur kalmıştır. Düşen kabinde bulunan 8 vatandaşımızdan maalesef 1970 doğumlu Memiş Gümüş isimli bir vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 vatandaşımız yaralanmış, yaralı vatandaşlarımız acil müdahale edilerek hastaneye sevk edilmiştir. Teleferik hattında 24 kabinde mahsur kalan, ulaşılabilir halde bulunan 7 kabindeki 40 vatandaş ekiplerce tahliye edilmiştir. Havada asılı şekilde bulunan 15 kabinde bulunan 134 vatandaşımızın tahliye çalışmaları devam etmektedir" denildi.

İletişim Başkanı Altun: Cumhurbaşkanımız bu elim hadiseyle ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ediyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde devrilen teleferik direğine çarpan kabininin parçalanması sonucunda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Kaza sonrası mahsur kalan 184 vatandaşımızın tahliyesi için İçişleri Bakanlığımız yoğun bir çalışma yürütmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu elim hadiseyle ilgili tüm gelişmeleri yakından takip etmekte, konu hakkında ilgili bakanlıklardan ve Valiliğimizden anlık bilgi almaktadır. Olayla ilgili gerekli soruşturmalar başlatılacak, kaza tüm yönleriyle araştırılacaktır” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların, yaşanan bu elim hadise ile ilgili sosyal medyada ortaya atılabilecek dezenformasyon içeren paylaşımlara itibar etmemeleri gerektiğini belirten Altun, gelişmeleri resmi kanallardan takip etmelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bakan Tunç: Olayla ilgili adli soruşturma başlatılmıştır

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde faaliyet gösteren Sarısu-Tünektepe teleferik hattındaki teleferik direğinin kırılarak seyir halindeki kabinlerden birinin düşmesi sonucu meydana gelen olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Teleferik kabinlerinde mahsur kalan vatandaşlarımızın kurtarılması için çalışmalar büyük bir dikkat ve hassasiyetle devam etmektedir. Önceliğimiz vatandaşlarımıza bir an önce ulaşılmasıdır. Hepimizi üzen olayla ilgili olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç, olayın nedeni ve sorumluların tespiti için mühendis ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini ve olay yerinde ekibin incelemelerine devam ettiğini açıkladı. Bakan Tunç, adli soruşturmanın 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet Savcısının koordinasyonunda tüm yönleriyle sürdürüldüğünü ifade etti.

AFAD'dan açıklamada: 18 kişi tahliye edildi

AFAD tarafından Antalya'nın Tünektepe mevkiinde bulunan teleferik vagonu kazasına ilişkin açıklama yapıldı. Olay sonrası bir vatandaşın hayatı kaybettiği ve 7 vatandaşın ise yaralı olduğu ifade edildi. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"AFAD, İtfaiye, 112 Sağlık, UMKE, Emniyet, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve STK ekiplerimizden; 150 personel, 2 Sahil Güvenlik helikopteri ile aralıksız devam etmektedir. Çalışmalara destek vermek üzere Ankara, Erzurum, Bursa ve Afyon illerimizden toplam 80 profesyonel dağcı ekibi, 4 helikopter ve 1 askeri kargo uçağı bölgeye görevlendirilmiştir. Toplam 18 vatandaşımız tahliye edilmiş olup kurtarma çalışmaları profesyonel ekiplerimiz tarafından sürdürülmektedir."

CHP Genel Başkanı Özel: "Teleferik faciasında yaşamını yitiren yurttaşımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda, “Antalya Konyaaltı'nda teleferik faciasında yaşamını yitiren yurttaşımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Grup Başkanvekilimiz Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcılarımız Gamze Taşcıer ve Deniz Yavuzyılmaz ile birlikte 10 milletvekilimizden oluşan heyetimiz bölgeye hareket ediyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek ve yetkililerle temas halindeyiz, kazayı detaylarıyla araştıracağız. Kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra kamuoyunu detaylı biçimde bilgilendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya'dan açıklama: 2 yaralının tahliye çalışmaları devam ediyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından, Antalya'da meydana gelen teleferik kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sarısu-Tünektepe teleferik hattını taşıyan direklerden birinin devrilmesi sonucu vagonlardan biri kayalık bölgeye düşmüş; teleferikte bulunun 1 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiş, 7 kişi ise yaralanmıştır. AFAD ve Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri kurtarma çalışmalarını yürütürken, Sahil Güvenlik helikopterimiz vagonda mahsur kalan 5 kişiyi tahliye etmiş; 2 yaralının da tahliye çalışmaları devam etmektedir" dedi.
Bakan Yerlikaya, gece uçuş kabiliyetine sahip bir Jandarma helikopterinin ise 25 kabinde bulunan toplamda 184 kişinin tahliyesi için saat 20.00’de Aydın’dan kaza yerine intikal etmek için havalandığını belirterek, "Antalya’da çalışmaları koordine etmek üzere Arama Kurtarma Daire Başkanımız 20 kişilik Dağcı ekibiyle birlikte helikopterle bölgeye hareket etmiştir. Olaya; Antalya İl AFAD, İtfaiye, 112 Sağlık, UMKE, Emniyet ve 2 sahil güvenlik helikopteri ile toplam 110 kişiyle müdahale edilmektedir. Ayrıca Bursa İl AFAD ve JAK’tan 30 profesyonel Dağcı ekibiyle; Erzurum İl AFAD ve JAK’tan 25 dağcı ekibinin havayolu ile bölgeye sevki sağlanıyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya, hayatını kaybeden vatandaş için Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dilediğinde bulundu.

Antalya Vali Yardımcısı Seyitoğlu: "Önceliğimiz yaralı vatandaşları kurtarmak"

Kaza bölgesinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile birlikte açıklamalarda bulunan Antalya Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, "Önceliğimiz vatandaşı kurtarmak, teleferikte kalan 184 vatandaşımızın durumu iyi. Onları kurtarmak için önce yaralı vatandaşlarımızı kurtarmamız gerekiyor. 7 yaralı vatandaşımızdan 1’i hayatını kaybetti. 6 tanesinden 4’ünü kurtardık, 2 tanesi kaldı. Yaralı olanların durumu nedir diye sorarsanız, hayati tehlikeleri yok kırıkları var. 2 kişi kaldı. 2’si kurtarıldıktan sonra kabinlerde kalan 184 vatandaşımızı güvenli bir şekilde kurtarmamız gerekiyor. Karanlık çöktü, gece görüşlü helikopterlerimiz var" dedi.

Başkan Böcek: "Teleferikteki 25 kabinde 184 vatandaşımızı kurtarma çalışmaları sürüyor"

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'si çocuk 7 kişinin yaralandığı teleferik kazasında 25 kabinde bulunan 184 vatandaşı kurtarma çalışmaları sürüyor. Kurtarma çalışmaları için Bursa'dan ve Aydın'dan gece görüşüne sahip helikopter bekleniyor.

Kaza bölgesine gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yaptığı açıklamada, tüm birimlerin kalan 2 yaralı ve kabinlerdeki vatandaşları kurtarmak için çaba sarf ettiğini söyledi. Antalya Valiliğinin olayın ardından kriz masasını hızla oluşturduğunu belirten Böcek, "Bugün saat 17.30’da meydana gelen talihsiz kazada 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir, 6 yaralımız var, 3’ü ağır 3’ü normal yaralı. Sağlık ekiplerimiz çalışmalarını hızla devam ettiriyor. Antalya Valiliğimiz başta olmak üzere Antalya Büyükşehir Belediyemiz, AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Kurtarma Ekibimiz, UMKE çalışmalar gerçekleştiriyor.

İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya aradı, Bursa ve Aydın’dan gece görüşlü helikopterlerimiz geliyor. Turizm merkezindeki arkadaşlarımızla elbirliğiyle yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şu an da 25 kabinde 184 vatandaşımız var. İnşallah onları da sağlıklı bir şekilde kurtaracağız. Allah yardımcımız olsun. Tahliyesi ipli sistemlerle ve gece görüşlü helikopterlerle gerçekleşiyor. Teleferiktekilerin tahliyesi hızla devam ediyor, inşallah onları da en yakın zamanda kurtarmaya çalışacağız" dedi.

ÖLEN KİŞİNİN VE YARALILARIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Öte yandan, kazada 54 yaşındaki Memiş Gümüş isimli vatandaşın olay yerinde hayatını kaybettiği, Özlem Ş., Kaan A., Fatih G., Keziban G., Memiş G., Lütfullah G. ve Herdem E.'nin yaralandığı öğrenildi.

Antalya'da teleferik kabini düştü: 1 ölü, 2’si çocuk 7 yaralı

Antalya'nın Merkez Konyaaltı ilçesinde bulunan ve Antalya Büyükşehir Belediyesinin bir şirketine ait olan 605 rakımlı Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri'nde sefer halinde olan teleferikte kabinlerden biri henüz bilinmeyen bir sebeple düştü.

İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi yönlendirildi. Olayda ilk belirlemelere göre 1 kişi hayatını kaybetti, 2’si çocuk 7 kişi yaralandı. Helikopterle alınan yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Bölgede Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı helikopterle kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Antalya'da teleferik kabini düştü, seferlere ara verildi

Antalya'nın Merkez Konyaaltı ilçesinde bulunan ve Antalya Büyükşehir Belediyesinin bir şirketine ait olan 605 rakımlı Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri'nde sefer halinde olan teleferikte kabinlerden biri henüz bilinmeyen bir sebeple düştü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye sağlık ekibi yönlendirilirken, yaralıların olduğu öğrenildi.

Ekiplerin kabine ulaşmak için çalışmaları devam ederken Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, kalkış noktasına yakın bölgedeki kabinlerde bulunan vatandaşları kabinlerden indirip güvenli alana bırakıyor.

Teleferikten inen bir vatandaş, bir patlama sesi duyduklarını ve şiddetli şekilde sarsıldıktan sonra teleferiğin durduğunu, ne olduğunu henüz bilemediklerini söyledi.


timeline

Canlı Anlatım Özeti

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!