Liseli mucitlerin deprem tahmini

Güncelleme Tarihi:

Liseli mucitlerin deprem tahmini
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2002 01:55

MEF Dershaneleri tarafından düzenlenen ‘11’inci Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması' başladı.

Yarışmanın açılış töreninde konuşan MEF Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan, 11 yılda yarışmada sergilenen 835 projeden 7'sinin sanayide kullanıma geçirildiğini söyleyerek, ‘‘Sayı az gibi görünüyor ama Einstein da 60 bin deney yapmıştı’’ dedi. Araştırma projeleri yarışması için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalıştıklarını belirten Arıkan, ‘‘6-7 yıl önce YÖK'e başvurduk. TÜBİTAK'ta derece alan çocuklara ne imkan sağlıyorsanız bize de sağlayın diyoruz. 5 yıldır cevap vermiyorlar’’ diye konuştu.

Son üç yıldır Türk cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinde de projelerin sergilendiğini söyleyen İbrahim Arıkan, bu yıl da KKTC'den 3, Makedonya'dan 2 ve Bulgaristan'dan 3 projenin yarışmaya katıldığını belirtti.

28 ilden 313 projenin yanı sıra KKTC, Bulgaristan ve Makedonya'dan sekiz projenin katıldığı yarışmanın sergisi açıldı. Dört gün açık kalacak serginin ardından dereceye giren projeler açıklanarak ödüllendirilecek.

İlginç projeler

PORTATİF AFET KONUTLARI

Özel Antalya Lisesi öğrencisi İsmahan Aşıkdoğan: Afetzedelerin barınabileceği dayanıklı ve yanıcı olmayan Betopan kullanılarak yapılan katlanabilir ve stoklanabilir konutlar.

TELEFON HATTINDAKİ HIRSIZ

Niğde Şehit Nuri Pamir Lisesi öğrencisi Murat Ahmet Doygun: Telefon hatlarına başkalarının girmesi durumunda alarm veren sistem sayesinde kaçak kullanımlar önlenebiliyor.

SES DALGALARIYLA YIKAMA

Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri Gökhan Tekin ve Murat Elifbaş:

Tekstil materyallerinin temizlenmesinde ultrasonik ses dalgaları sıvı ortamda baloncuklar oluşturuyor. Bu baloncuklar, kumaş üzerindeki kirlerin çıkmasını sağlıyor.

OLASI DEPREM TAHMİNİ

Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri Şahiner Erkılıç ve Sertaç Doğan: Küresel Konumlama Sistemi ile yer kabuğundaki hareketlenmeler, depremin şiddetinden etkilenmeden ölçülüyor. Yöntem, olası diğer depremlerin tahmininde faydalı oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!