Liselere sınavsız yerel yerleştirme nasıl yapılacak? MEB'den önemli açıklama

Güncelleme Tarihi:

Liselere sınavsız yerel yerleştirme nasıl yapılacak MEBden önemli açıklama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2019 16:07

Yurt genelinde yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılım sağladığı LGS 1 Haziran tarihinde iki oturumda gerçekleşti. LGS kapsamındaki merkezi sınavla Türkiye genelinde bin 531 liseye öğrenci yerleştirilecek. Sınav sonrası öğrenci ve veliler liselere sınavsız yerel yerleştirme kapsamında araştırma yapmaya başladı. Peki, Liselere sınavsız yerel yerleştirme nasıl yapılacak? İşte, konu ile ilgili bilgiler.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'nca 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan LGS kapsamındaki merkezi sınav 1 Haziran’da tamamlandı. LGS kapsamındaki merkezi sınavla Türkiye genelinde bin 531 liseye öğrenci yerleştirilecek. Okulların toplam kontenjanı 139 bin 660 olarak açıklandı. Gündeme gelen bir diğer konu da sınavsız yerleştirme oldu. Peki, liselere sınavsız yerel yerleştirme nasıl yapılacak?

Sınavsız yerel yerleştirmede, 2018'de ortaokullarda bulunma kriteri bu yıl kaldırıldı. Sınavsız yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Üç kriterin de eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.

Haberin Devamı

OKUL BAŞARI PUANININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Liselere Geçiş Sınavı (LGS) kapsamında ortaöğretim kurumlarına sınavlı ve sınavsız yerleştirmelerle, ilgili şunları söylemişti: "

 " Merkezi sınav puanının hesaplanmasında bu bağlamda bir değişiklik yok. Yani, merkezi sınav puanının hesaplanmasına okul başarı puanı dahil edilmeyecek.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde önce okul başarı puanı üstünlüğüne, eşitliğin yine sürmesi durumunda ise sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak. Eşitliğin yine devam etmesi durumunda sırasıyla okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılacak. Eşitlik yine devam ediyorsa öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak" 

OKUL BAŞARI PUANININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Özer,  "Okul başarı puanının değerlendirilmesinde 2018 yılında örneğin 80-100 başarı dilimi gibi puan dilimleri dikkate alınıyordu. 2019 yılında bu puan dilimleri kullanılmayacak. Hesaplanan okul başarı puanları virgülden sonra dört hane olarak dikkate alınacak.

Ortaöğretim kurumlarına sınavla ve sınavsız yerel yerleştirmede genel olarak öğrencilere sürpriz olacak büyük değişikliklere gitmedik. Daha çok 2018 yılında sorun oluşturan alanlara odaklanarak iyileştirmeler yaptık"  dedi.

BAKMADAN GEÇME!