Linçten kurtarılan TAYAD’lılar, şikayetten vazgeçti

Güncelleme Tarihi:

Linçten kurtarılan TAYAD’lılar, şikayetten vazgeçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2005 16:01

Trabzonda, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD) adına 6 Nisan’da ‘Tecritte Ölüm Var’ başlıklı bildirileri dağıtırken 11 kişi tarafından linç edilmek istenen, tutuksuz 5 dernek üyesi Trabzon 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada, şikayetten vazgeçti.

Haberin Devamı

TAYAD adına bildiri dağıtan Zeynep Erduğrul, Nurgül Acar, Çetin Güven, Emre Bakır ve İhsan Özdil’in, yaklaşık 2 bin kişi tarafından linç edilmek istendiği olaylara karıştıkları belirlenen 11 kişi hakkında, ‘müessir fiil’ ve ‘toplu olarak polis memurlarına mukavemet’, lince maruz kalan 5 TAYAD'lı hakkında ise ‘polise mukavemet’ ve ‘İzinsiz gösteri düzenleyip toplumda infial yaratacak davranışta bulunmak’ suçlarından haklarında dava açıldı. Davalar, daha sonra mahkeme kararıyla birleştirildi. Trabzon 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci duruşmaya, Zeynep Erduğrul, Nurgül Acar, Çetin Güven ve Emre Bakır katıldı. İstanbul ve Samsun’dan gelen yaklaşık 30 kişilik TAYAD’lı bir grup da duruşmayı izledi.

 

Haberin Devamı

“PROVOKATÖRLER BULUNMALI”

 

Yaklaşık 5 dakika süren duruşmada söz alan sanıklardan Zeynep Erduğrul, kendilerine saldırdıkları gerekçesiyle yargılanan 11 sanığın, olayların asıl sorumlusu olmadığını düşündüklerini söyledi.

 

Erduğrul, “Bu kişiler, kışkırtılarak, kullanılmıştır. Aralarında bize saldıranlar olabilir ancak biz bu kişilerden şikayetçi değiliz. Daha önceki şikayetimizi geri alıyoruz. Asıl provokatörlerin bulunup cezalandırılmasını istiyoruz” dedi. Dava, tanıkların dinlenmesi, olaylar sırasında çekilen ve mahkemeye gönderilen görüntülerin incelenmesi ve dosyadaki diğer eksikliklerin tamamlanması için 17 Kasım’a ertelendi.

 

Duruşma çıkışında adliye binası önünde toplanan TAYAD’lı grup, ‘Provokasyonların, linç saldırılarının sorumlusu devlettir’ yazılı pankart açıp, ‘TAYAD’lılar değil, provokatörler yargılansın’, ‘Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun’ sloganları attı.

 

Grup adına açıklama yapan Zeynep Erduğrul, 6 Nisan’daki linç girişiminin asıl sorumluları yerine 11 kişinin kurban seçildiğini ve olayın üzerinin örtülmek istendiğini öne sürdü.

 

Haberin Devamı

"ŞİKAYETTEN VAZGEÇTİK"

 

Erduğrul, “Yaşadıklarımızın asıl sorumluları dururken, sadece kurban seçilenlerin yargılanması, cezalandırılması adaletli değildir. Bu kişiler hakkında açılan dava, asıl sorumluları gizlemek ve korumak içindir. Bu hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz. O nedenle şikayetimizden vazgeçtik” dedi.

 

Açıklama ardından, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’ diye slogan atarak dağılmak isteyen gruba, çevrede bulunanlardan bazıları sözlü sataşmada bulundu.“Türkiye’de bir halk var, o da Türk halkı. ‘Halklara özgürlük’ diye diye 70’li yıllarda kardeşi kardeşe vurdurdunuz” diye bağıran bir kişiye, TAYAD üyelerinden bazıları, “Biz bu ülkeyi karşılıksız seviyoruz. Emperyalizme karşıyız. Kısa süre önce İncirlik’e yürüdük. Ülkeyi çok seviyorsanız neden İncirlik’e gelmediniz?” diye karşılık verdi. Kısa süren tartışmanın ardından TAYAD’lılar otobüse binerek adliye binasından uzaklaştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!