Liberation: Oran-Kaboğlu davası Türkiye için test

Güncelleme Tarihi:

Liberation: Oran-Kaboğlu davası Türkiye için test
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 13:04

Türkiye’de yazar ve gazetecilerden sonra üniversite profesörleri hakkında da davalar açılması, Avrupa’da yankı buldu. Liberation gazetesi, Baskın Oran ve İbrahim Kaboğlu hakkındaki dava için "Türkiye’deki ifade özgürlüğü için yeni bir test" diye yazdı.

Haberin Devamı

Liberation, yazar Orhan Pamuk hakkındaki davanın ardından iki üniversite profesörü hakkında da dava açılmasını Türkiye’deki ifade özgürlüğü için "yeni bir test" olarak yorumladı.

Oran ve Kaboğu’nun 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğine dikkat çeken gazete, Başbakanlığa bağlı bir komisyon üyesi olan iki profesörün Türkiye’deki azınlıklar durumuna ilişkin bir raporu kaleme aldıklarına dikkat çekti.
Raporun yayınlanmasının ardından Baskın Oran’ın "hain" olarak nitelendirildiğini, tehditler aldığını kaydeden gazete, Oran’ın savunması sırasında önerileri doğrultusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Türkiye vatandaşı" ifadesini kullandığını ancak hükümetin kendilerine sahip çıkmadığını söylediğini yazdı.

Çoğu Fransız, 750 Avrupalı profesörün Oran ve Kaboğlu’na destek bildirisi imzaladığını belirten gazete, AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasından 5 ay sonra TCK’nun 301., 305. ve 216. maddeleri çerçevesindeki davaların çoğaldığına dikkat çekti. Gazete, iktidardaki partinin "en muhafazakar unsurların baskısı" ile söz konusu maddeleri koruduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Liberation, insan hakları savuncularının söz konusu maddelerin kaldırılmasını istediklerini, AB’nin de baskı yaptığını belirterek Türkiye’de halen 29 aydın, gazeteci ve yayıncı hakkında yasal işlemlerinin yapıldığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!