Libby, mahkemede suçsuz olduğunu söyledi

Güncelleme Tarihi:

Libby, mahkemede suçsuz olduğunu söyledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2005 18:49

ABD'de 130 yıl aradan sonra ilk kez yargılanan bir Beyaz Saray yetkilisi olan Lewis Libby, mahkemede suçsuz olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Libby hakkında, Amerikan yasalarını ihlal edecek şekilde bir CIA ajanının kimliğini basına sızdırdığının ortaya çıkmasının ardından yalan söyleme ve adaleti yanıltma gerekçeleriyle dava açılmıştı. Hüküm giymesi durumunda Libby, 30 yıl hapis cezası ve 1.25 milyon dolar para cezası alabilir.


ABD bölge yargıcı Reggie Walton'ın gördüğü ve çok kısa süren mahkemede Libby, “Size saygımla sayın yargıç, suçsuzum” ifadesini kullandı.


ABD Başkan yardımcısı Dick Cheney'nin yardımcısı Libby, hakkında dava açılmasının ardından cuma günü Beyaz Saray'daki görevinden istifa etmişti.


Lewis Libby, CIA ajanı Valerie Plame'in adının, büyükelçi olan eşi Joseph Wilson'dan intikam amacıyla basına sızdırılması skandalında, FBI ajanlarına yalan söylemek ve federal büyük jüriyi yanıltmakla suçlanıyor. Suçsuz olduğunu söylemesiyle birlikte Libby, aylar sürecek bir mahkeme sürecini de başlatmış oldu.

Haberin Devamı


Bu arada Libby'nin arkadaş ve meslektaşlarının, hüküm giymesi halinde ödemesi gereken para cezası için bir bağış kampanyası başlattığı belirtiliyor. Özel savcı Patrick Fitzgerald tarafından yürütülen soruşturmada, ABD Başkanı George Bush yönetiminin başka bir yetkilisi olan Beyaz Saray Genel Sekreteri Karl Rove'un hakkında da dava açılması halen söz konusu bulunuyor.


CIA ajanı Valerie Plame'in adı ilk defa Temmuz 2003 tarihinde, Bush yönetimine yakın, muhafazakar gazeteci Robert Novak'ın köşesinde yer almıştı.


Bush yönetimi tarafından, Irak'ın kitle imha silahı üretmek amacıyla uranyum alma arayışında olduğu bilgisini araştırmak üzere Nijerya'ya gönderilen Plame'in büyükelçi eşi Wilson, bu ülkeden dönüşünde, bu yönde hiçbir kanıt bulunmadığını açıklamıştı.


Irak Savaşı'nın başlatılmasının en büyük nedeni olarak gösterilen Irak'ın kitle imha silahları arayışında, söylediğinin dikkate alınmaması üzerine Wilson, Bush yönetimini ağır biçimde eleştiren bir makale kaleme almıştı. Bu makalenin yayınlanmasından kısa bir süre sonraysa Wilson'ın eşinin CIA ajanı olduğu basına sızdırılmıştı.
Amerikan yasalarına göre, bir CIA ajanının kimliğini deşifre etmek suç olduğu için özel savcı Fitzcgerald tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Haberin Devamı


Açılan soruşturmada, New York Times muhabiri Judith Miller ve Time dergisi muhabiri Matt Cooper gibi gazeteciler, kaynaklarını açıklamaya zorlanmıştı. İlk önce kaynağını açıklamayı reddeden Miller birkaç ay hapis yattıktan sonra ifade vermeyi kabul etmiş ve kendisine Valerie Plame'den bahseden kişinin Libby olduğunu açıklamıştı.
Cooper ise ilk andan kaynağını açıklayarak hapis yatmaktan kurtulmuştu. Plame'in adının ilk defa gazetede yer almasına neden olan Novak ise mahkemeye kaynağının kim olduğu yönünde ifade verip vermediği yönünde yorum yapmayı reddediyor. Novak hakkında işlem yapılmaması, köşe yazarının bu konuda daha ilk anda kaynağını açıkladığı iddialarına yol açmıştı.

Haberin Devamı


Libby davasının uzamasıyla söz konusu gazetecilerin de tekrar ifade vermek üzere mahkemeye çağrılmalarının beklenebileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!