Leyla Zana 10 yıl hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

Leyla Zana 10 yıl hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2008 14:19

Kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana, çeşitli tarihlerde düzenlenen toplantı, gösteri ve mitinglerde yaptığı 9 ayrı konuşmadan dolayı bugün 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana, çeşitli tarihlerde düzenlenen toplantı, gösteri ve mitinglerde yaptığı 9 ayrı konuşmadan dolayı bugün 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

‘Terör örgütü üyesi olmak’ suçunu düzenleyen TCK’nın 314/2 maddesi uyarınca cezalandırılan Zana’nın cezası daha sonra 10 yıla indirildi.

Diyarbakır, Batman, Bingöl ve Avrupa Parlamentosu’nda son 1 yıl içerisinde çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle hakkında 60 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan DEP eski milletvekili Leyla Zana’nın yargılanmasına 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada Zana ve avukatlarının bulunmadığı sırada, mahkeme geçen duruşma verilen mütalaa doğrultusunda kararını açıkladı.

Mahkeme, sanığın Diyarbakır’da çeşitli tarihlerde DTP il örgütünün düzenlediği Demokratik Toplum Kongresi, 2008 yılı Nevruz kutlamaları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya karşı düzenlediği kara harekatını protesto mitingi, Bingöl, Batman ve Diyarbakır’da 22 Temmuz seçimleri öncesi düzenlenen seçim mitingiyle Avrupa Parlamentosu’nda Kürtçe yaptığı konuşmalarda PKK’yı ve Abdullah Öcalan’ı övücü sözler söylediğini belirtti. Mahkeme heyeti şöyle dedi:

“Konuşmalarında ayrıca gençleri askerlikten soğuttuğu, Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu’sundan ‘Kuzey Kürdistan’, Irak’ın Kuzeyi’nden ‘Güney Kürdistan’ diye söz ettiğini kaydeden mahkeme heyeti, Abdullah Öcalan’ın Kürt halk önderi olduğu, güvenlik güçlerinin PKK’ya yönelik sınır ötesi operasyonundan işgal harekatı olarak söz ettiği, Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının Kürtlerin gönlünde siyasi bir deprem yarattığı, PKK’nın sivil itaatsizlik eylemi olarak başlattığı ‘Edi Bese’ (Artık Yeter) kampanyasını sahiplendiği, PKK’ya yapılan operasyonları ‘Kürt’lere mermi yağdırma’ olarak değerlendirdiği anlaşılmıştır.”

12 YIL, 10 YILA DÜŞÜRÜLDÜ

Mahkeme bu açıklamalarından dolayı Leyla Zana'yı eylemlerinin yoğunluğu, vahameti ve hitap ettiği kitlenin dikkate alındığında işlenen suçun ‘Yasadışı örgüt üyesi olmak’ suçunu düzenleyen TCK’nın 314/2 maddesi kapsamında kalması nedeniyle önce 8 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme cezayı daha sonra işlenen suçun yoğunluğu nedeniyle yarı oranında artırarak 12 yıl hapse mahkum etti. Zana’nın cezası daha sonra duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 6/1 oranında indirim yapılarak 10 yıl hapis cezasına düşürüldü.

AVUKATINDAN KARARA TEPKİ

Zana’nın avukatı Cebbar Leygara karara tepki gösterdi. Leygara savunma haklarının kısıtlandığını, bu celse duruşmanın hiçe sayılarak esas hakkındaki savunmalarını bile almadan mahkemenin hüküm verdiğini öne sürerek şöyle dedi:

“Adliye binasında bulunmamıza rağmen, bizi duruşmaya çağırmadan alelacele yangından mal kaçırır gibi bir karar verdiler. Türkiye, 1990’lı yıllara döndü. 1994 yılında da yerel seçimler öncesi Leyla Zana’lar Meclis'ten atıldı. Bugün 2008’de yerel seçim arifesinde aynı tablo ile karşı karşıyayız. Kararı temyiz edeceğiz, mahkeme heyetinin bu tavrı ile ilgili de avukatlarla kendi aramızda görüştükten sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet edip etmemeye karar vereceğiz” dedi.

SİYASİ HAKLARDAN DA YASAKLANDI

Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Leyla Zana’nın, verilen ceza süresinin 2 yıldan fazla olması nedeniyle, TCK’nın ‘Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma’ hükmünü içeren 53/1. maddesi uyarınca ‘seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına’ da karar verildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!