Lahidin sırrı çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Lahidin sırrı çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Antik Efes'te Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın önünde açılan lahidin sırrı çözüldü. Avusturyalı ve Türk arkeologlarca yürütülen çalışmalarda bulunan ok saplanmış iskelet, M.S. 6'ncı yüzyılda Atina donanmasının Efes'e baskın yaptığı kanısını uyandırdı, Efes tarihinde yeni bir dönem açıldı.

Bir süredir Efes'te çalışan arkeologlar, Helenistik dönem agorasının ölçülerini tespit etmek için güney dolgu köşesinde bir açma yaptı. Erken agoranın muhtemelen M.S. 23 yılında henüz inşaat halindeyken bir deprem sonucu yıkıldığı ve bu tarihte yeniden yapıldığı anlaşıldı.

Kazılar sırasında Agora'nın tabanının 1.5 metre aşağısında yöresel taşlardan yapılmış lahit benzeri mezara rastlandı. Mezar için geçen hafta Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın da katılımıyla açılış töreni yapıldı. Mezardan, toprak bir kase ile bir de gözyaşı şişesi çıkarıldı.

İncelemelere devam eden arkeologlar, erkek iskeletinin sağ kol kemiğine saplanmış bir ok ucu buldu. Kapların M.S. 6'ncı yüzyıl sonuna ait olduğu, bu dönemde, Atina donanmasının Efes'e baskın yaptığı, Pers işgalindeki kentte, birçok askerin öldüğü kanısına varıldı.İskeletin, Atina donanmasının saldırısında ölen Pers askerlerinden birine ait olabileceği, muhtemelen diğer okların vücuttan çıkarıldığı ancak kemiğe saplanan ok ucunun çıkarılamadığı belirtildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!