Kuzey Kore Twitter ve Youtube'dan savaş açtı

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kore Twitter ve Youtubedan savaş açtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 15:58

Kuzey Kore, internet paylaşım siteleri Twitter ve Youtube'a yönelerek, Güney Kore'ye karşı yürüttüğü "savaş propagandasını güçlendirdi."

Kuzey Kore'nin devlet yönetimindeki "Uriminzokkiri" internet sitesi yetkilileri, geçen hafta yayınladıkları duyuruda, bir twitter hesabı ve bir Youtube kanalı olduğunu duyurdu.

80'den fazla görüntü, temmuz ayından itibaren dünya çapındaki video paylaşım sitesi Yotube'a "Uriminzokkiri" kullanıcı adıyla yüklendi.

SAVAŞ KARŞITI

Bu video klipleri, Kuzey Kore'yi Güney Kore savaş gemisini batırmakla suçlayan "savaş kışkırtıcısı" Güney Kore ve ABD'yi kınayan içerikler taşıyor.

BM'yle bağlantılı uluslararası araştırma ekibi, Güney Kore'ye bağlı korvet'e (mayın tarama gemisi) Mart'ta torpil atılmasından ve 46 Güney Kore deniz kuvvetleri askerinin ölümünden Kuzey Kore'nin sorumlu olduğunu bildirirken, Kuzey Kore bunu inkar etmişti. Bu hadise, 1953 BM ateşkesiyle biten Kore Savaşı'ndan beri en vahim olaydı. Kuzey ve Güney Kore, barış anlaşması imzalanmadıklarından, 60 yıldır "resmen savaş durumunda" bulunuyorlar.

"Kuzey Kore ve Amerika savaşırsa kim kazanır?" başlıklı klipte, Kuzey Kore'nin nükleer füzyon teknolojisine sahip olduğu ileri sürülüyor.
Bir diğer klipte ise Güney Kore Dışişleri Bakanı Yu Myung-van, "Amerikan hayranı hempa" olarak adlandırılırken, Yu'ya, yaşamınını ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un "koridorlarını paspaslayarak kazanması" tavsiye ediliyor.

Kuzey Kore'de Uriminzok adıyla geçen hafta açılan twitter hesabının, bir haftadan az bir zamanda 3 binden fazla izleyicisi oldu.
Kore'ce "bizim ulusumuz" anlamına gelen Uriminzok, düne kadar uruiminzokkiri'ye (Youtube) gönderdiği 11 seçili iletide, "Güney Kore Devlet Başkanı Li Myung-bak'ın hükümeti Amerikan aşüftesi" ifadesini kullandı, ABD ve Güney Kore'ye karşı "Kısasa kısas" tehdidinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip J. Crowley, "Kuzey Kore'nin daha çok yurttaşına toplumsal medya forumlarına dahil olmasını, internete tüm halkın girebilmesini sağlamasını dileriz" dedi.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı sözcüsü Li Jong-joo ise, "Kuzey Kore internet sitelerinin doğrudan hükümete bağlı olup olmadığını somut olarak teyit edemedik. Ama aynı Kuzey Kore devlet üslubu" dedi.
İnternet:
http://www.twitter.com/uriminzok
http://www.youtube.com/user/uriminzokkiri
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!