'Kuzey Irak'a intikal durdu çekilme yok'

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Iraka intikal durdu çekilme yok
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 23:03

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin Irak makamlarının bilgisi dahilinde Başika Kampı’nda 2 bin 441 peşmergeyi eğittiğini ve desteğe devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bağdat’la yaşanan krizin ardından haftalık basın toplantısında bilgi veren Bilgiç, Musul ulusal muhafızlarının çekirdeğini oluşturacak kuvvetlerin eğitiminin Irak Yönetimi ve uluslararası koalisyonun bilgisi dâhilinde yapıldığını söyledi. Bilgiç şöyle konuştu: “Başika’daki eğitim kampı DEAŞ çatışmasına çok yakın bir bölgede. Türkiye Mart 2015’ten bu yana Başika Kampı’nda eğitimlerini veriyor. Bu intikal basına biraz abartılı şekilde yansıdı. Şu an geri çekilme yok, ama intikal durdu. DEAŞ’a karşı mücadelede verdiğimiz bu desteğe ve eğitime, Irak makamları ve IKYB ile koordineli şekilde devam edeceğiz. Bu sorunu çözerek koordinasyonu mümkün mertebe en üst düzeye çıkartacağız.”

Dışişleri sözcüsü, Ekim 2014’ten bu yana Diyala’da da 2 bin 308 Peşmerge’ye de eğitim desteği sağlandığını belirtti.

Haberin Devamı

SAVUNMA BAKANLARI KARAR VERECEK

Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada da “Bu konunun iki ülke Milli Savunma Bakanları arasında ele alınması ve Başika’da ülkemizce Iraklı gönüllülerin eğitimi için yürütülen faaliyet, burada bulunan personelimizin sayısı ve görevleri konusunda sağlanacak mutabakata göre askeri personel sayısının artışı veya indirimi konusunda gerekli düzenlemenin yapılması öngörülmektedir. Ülkemizin Başika’da bulunan unsurlarının görevi Iraklı gönüllülere DEAŞ’la mücadele kapsamında eğitim vermek olup, bu kuvvetlere muharip görev ve sorumluluk verilmemiştir” denildi. Bakanlık açıklamasında Dışişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı’nın Iraklı muhataplarıyla telefonla görüştükleri, Başbakan Davutoğlu’nun da Irak Başbakanı İbadi’ye mektup göndererek Başika’daki faaliyetleri anlattığı belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!