Kuveyt'in yönetimi Şeyh Saad El Sabah'a geçti

Güncelleme Tarihi:

Kuveytin yönetimi Şeyh Saad El Sabaha geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2006 10:41

Kuveyt Emiri Şeyh Cabir El Ahmed El Sabah'ın ölümü üzerine, ülkenin idaresi Şeyh Saad El Abdullah El Salim El Sabah'a geçti.

Haberin Devamı

Devlet televizyonu, 5 yıl önce beyin kanaması geçirmesinin ardından sağlık durumu düzelmeyen 79 yaşındaki Şeyh Cabir'in bugün öldüğünü duyurdu.

Şeyh Cabir'in ölümünün ardından ülkeyi, kısa süre için, 1978 yılında veliaht ilan edilen uzaktan kuzeni, 75 yaşındaki Şeyh Saad El Abdullah El Salim El Sabah yönetecek.

1964 yılında kabul edilen karar uyarınca, hangi şartta olursa olsun veliahtın göreve getirilecek olması, Şeyh Saad'ın sağlık durumu nedeniyle beliren soru işaretlerini ortadan kaldırıyor. Şeyh Saad'ın ardından ülkeyi yönetecek kişinin, El Sabah ailesinin yas döneminin ardından vereceği kararla belirlenmesi bekleniyor.

Ülkede 40 günlük yasın sona ermesinin ardından Başbakan Şeyh Sabah Al Ahmed Al Sabah'ın veliaht seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ŞEYH CABİR

Şeyh Cabir, Irak askerlerinin 1990'da Kuveyt'e girmesinin ardından yardım eli uzatan ABD ile dostluğunu, Irak işgaline destek amacıyla topraklarının kullanımına izin vererek pekiştirdi.

Haberin Devamı

Şiilerin Mayıs 1985'te düzenledikleri bombalı suikast girişiminden kurtulan Şeyh Cabir, “bazı alışkanlıklarından” vazgeçmek zorunda kaldı. Şeyh Cabir, sağlık durumunun da kötüye gitmesinin etkisiyle, kendi kullandığı aracıyla pazara gitmeye son verdi ve halka daha az hitap etmeye, yurtdışı yolculuklardan vazgeçmeye başladı. 2001 yılında beyin kanaması geçiren Şeyh Cabir, Londra'da tedavi gördü. Şeyh Cabir'in son zamanlarda halka hitap ederken zorlandığı dikkat çekti.

Şeyh Cabir, Ağustos 2004'teki olağan sağlık muayenesinin ardından Mayıs 2005'te sol ayağındaki damarlarının açılması için ABD'de ameliyat masasına yattı. Kuveyt'in petrol zengini olmadığı dönemlerde, 1926 yılında doğan Şeyh Cabir, babasının sarayında özel öğretmenler tarafından eğitildi ve birçok Kuveytli için sevecen ve saygıdeğer bir lider olarak kabul edildi.

1965 yılında, amcası Şeyh Sabah Salim El Sabah'ın ardından veliaht prens seçilen ve başbakan olan Şeyh Cabir, ilk iş olarak, petrol rezervelerinin tükenebileceği düşüncesiyle, “Gelecek Kuşaklar Fonu”nu kurdu ve petrol gelirinin yüzde 10'unun bu fona aktarılmasını sağladı.

Haberin Devamı

Ülke içi politikalarda da ağırlığını koyan Şeyh Cabir, 1986 yılında hükümeti feshetti ve ülke yönetimini 1992 yılına kadar tek başına üstlendi. Emir, anayasal hakları suiistimal ettiği gerekçesiyle hükümeti 1999'da tekrar feshetti ve halk, alınan karar uyarınca iki ay sonra sandık başına gitti.

Kadınlara seçme hakkı tanınmasını ve resmi dairelerde iş imkanı verilmesini isteyen Şeyh Cabir, insan hakları örgütlerinden övgü aldı. Ancak seçimin ardından koalisyon hükümetini kuran muhafazakarlar ve radikal dinciler bu kararları uygulamaya koymadı. Parlamentoyu tekrar feshetmek yerine beklemeyi tercih eden Şeyh Cabir'in ısrarla üzerinde durduğu anayasal haklar, hükümetin göreve gelmesinden 6 yıl sonra parlamento tarafından onaylandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!