Kut’ül Amare’de dedem de savaştı

Güncelleme Tarihi:

Kut’ül Amare’de dedem de savaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 22:57

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, İstanbul’da düzenlenen konferansta konuştu: “Osmanlı’nın onuru, İngilizlerin en acı günü Kut’ül Amare’de benim dedem de savaştı.”

Haberin Devamı

Bİrİncİ Dünya Savaşı sırasında Irak cephesinde elde edilen Kut’ül Amare Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü nedeniyle önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı’nca Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir konferans ve sergi düzenlendi.

Kut’ül Amare Zaferi’nin kahramanı olarak bilinen Osmanlı kumandanı Halil Paşa’nın torunu Kaya Paşakay ve emekli Orgeneral Necati Özgen’in de katıldığı konferansta, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, zaferin tarihçesini anlattı. Yalman, Kut’ül Amare’de kendi dedesinin de savaştığını belirterek “Bu zafer, Osmanlı tarihinin onurlu, İngilizlerin ise en acı günüdür” dedi.

‘1952’YE KADAR BAYRAMDI’

Kut’ül Amare ile ilgili bir kitap yazdığını da belirten Yalman, “Bu kitabı yazmamın sebebi, Kut’ül Amare Zaferi’nin halkımız tarafından yeterince bilinmemesidir. Unutulan tarihimizin içinden çıkarılan bu savaş, milletine özgüven vermiş ve gururlandırmıştır. Esasen, 1952’ye kadar da bayram olarak kutlanmıştır” dedi. “Bu onurlu savaş, Çanakkale Zaferi’ni taçlandıran bereketli hilalin mübarek topraklarında kazanılan son zaferdir” diyen Yalman, Osmanlı’nın Kut’ül Amare Zaferi’yle ilgili şunları söyledi: “Kurtuluş Savaşı öncesinde Çanakkale’de ve Kut’ül Amare’de kazandığımız muhabereler, maalesef harbin sonunu değiştirmedi. Ancak Fazıl Hüznü Dağlarca’nın ifadesiyle, Çanakkale Zaferi, İstiklal Savaşı’nın habercisi ve önsözüdür. Kuşkusuz ki Kut’ül Amare ise, savaşma azmi, güçlü inanç duyguları ve vatan sevgisiyle bir araya gelmiş insanların yarattığı kahramanlık destanıdır. Bu nedenle 1. Dünya Savaşı’nda ateşler içinde yetişmiş bu komuta heyeti, Anadolu’daki büyük zaferin kahramanlarıdır. Bizlere bir vatan kazandırmışlardır.”

BAKMADAN GEÇME!