Kutluğ Ataman sergisiyle açıldı

Güncelleme Tarihi:

Kutluğ Ataman sergisiyle açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 00:00

Haberin Devamı

İtalya’nın başkenti Roma’daki MAXXI Müzesinin (21. Yüzyıl Sanatları Müzesi) açılışı Türk sanatçı Kutluğ Ataman’ın sergisiyle yapılıyor. Kutluğ Ata-man’ın işleri 12 Eylül’e kadar gösterilecek.

Deniz İNCEOĞLU
Hem İstanbul, hem de Londra’da yaşamayı tercih eden Kutluğ Ataman (39), işleri sadece bu iki şehirde değil, dünyanın pek çok noktasında sergilenen bir sanatçı. Özellikle kurgusal ve belgeseli iç içe geçirdiği, çoklu ekranlarla video enstalasyonlarıyla adından sıkça söz ettiriyor.
Kutluğ Ataman, Roma’da yeni açılan ve saygınlığıyla öne çıkan MAXXI Müzesi için son üç yıldır proje hazırlıyor. Bu dönemi şöyle anlatıyor sanatçı: “Roma’da yaşadığım süre içinde bu kent üzerine iş üretmem istenmişti. Ama genelde ısmarlama iş yapmamayı tercih ediyorum. Bunun için Roma ve İstanbul’u ilişkilendirerek düşünmeye başladım ve konu ister istemez Doğu ve Batı diye adlandırılan ve bence kurmacadan ibaret olan ikilem üzerinden gelişmeye başladı. Ardından Batı modernizminin Türkiye macerası ve Türkiye’de ortaya çıkan, hepimizin yıllarca oynamak zorunda kaldığı, bu genel ‘tiyatro’ halimiz üzerinden düşünmeye başladım. Sonunda bunlara işaret eden bir seri fotoğraf, enstalasyon, film eserleri ortaya çıktı. MAXXI çok önemli bir müze ve buranın açılış sergisini yapıyor olmak hem çok sorumluluk isteyen, hem de açıkçası korkutucu bir iş. Çünkü dünyanın gözünü üstümde hissediyorum.”
Mimarisini dünyaca ünlü Irak asıllı kadın mimar Zaha Hadid’in yaptığı MAXXI’de üç ayda bir değişecek olan bir İtalyan sanatı bölümü var. Uluslararası sergi mekânında ise şu anda Kutluğ Ataman’ın eserleri sergileniyor. Sergideki işler Mezopotamya Dramaturjileri başlığı altında toplanmış.

Atıf Yılmaz Mersin’de anılıyor

Haberin Devamı

Ünlü film yönetmeni Atıf Yılmaz, ölümünün dördüncü yılında, doğduğu topraklarda, Mersin’de anılıyor. Yarın saat 19.00’da Forum Mersin Atıf Yılmaz Meydanı’nda gerçekleştirilecek anma etkinliklerinde usta yönetmenin yeniden restore edilen “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin gösterimi gerçekleştirilecek.

Bizantion’dan İstanbul’a

Haberin Devamı

SABANCI Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı işbirliği ve Sabancı Holding sponsorluğunda, “Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a - Bir Başkentin 8000 Yılı” başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak. 5 Haziran-4 Eylül 2010 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak sergi, İstanbul’un, Marmaray Projesi kapsamındaki Yenikapı kazılarıyla daha da geriye giden 8000 yıllık eşsiz tarihini, 500’ü aşkın eserle gözler önüne serecek.
58 müzeden geldi
Sergi, Bizantion’dan Nea Roma’ya, Constan-tinopolis’ten İstanbul’a; Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yapmış kentin görkemli tarihine ışık tutuyor. Yurtdışından 39, Türkiye’den 19 olmak üzere toplam 58 müzeden seçilen geniş yelpazedeki eserler, sergi aracılığıyla ilk kez bir arada sunulacak.  Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Sabancı Holding olarak sergiyi destekleyerek, Türkiye’nin kültür hayatına yeni bir katkı daha yaratmaktan ötürü mutluluk duyduklarını söyledi.

Abidin Dino tablosu satılıyor

Haberin Devamı

BEYAZ Müzayede, 29 Mayıs Cumartesi saat 13.30’da Sofa Otel’de düzenleyeceği sezonun son müzayedesinde, Türk çağdaş sanatının tüm kuşaklarına ait 150 sanatçının 308 eserini satışa çıkartıyor.
Müzayedede yer alan eserler arsında 4 adet Fahrelnisa Zeid, 5 adet Erol Akyavaş, 5 adet Burhan Doğançay, 10 adet Ömer Uluç ve 3 adet Adnan Çoker tablosu dikkat çekiyor. Satışa çıkan eserler arasında dikkati çekenlerden biri; Abidin Dino’nun gün ışığına çıkmış en büyük ebatta bir başyapıtı. 1960’lı yıllara ait ‘Çeşitleme’ serisinden olan kırmızı soyut eserin ebadı 170cmX170cm, satış aralığı ise 500-750 bin TL.

Sokaklara hayallerini serdiler

İZMİR’de gönüllü gençlerden oluşan sokak sanatları atölyesi sanatçıları, Konak Belediyesi’nin desteğiyle kentin çeşitli bölgelerinde canlı heykel gösterimi yaptı. Alsancak, Kemeraltı, Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan sunumlarda, Cumhuriyet ve Devrimler Canlı Heykel Sergisi büyük ilgi gördü. Konak Belediye Başkanı CHP’li Dr. Hakan Tartan, “Sokak sanatları atölyesi yeni projeleriyle sokakların mobilyaları olmaya devam edecek” dedi. ? DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!