Kusturica varsa biz yokuz

Güncelleme Tarihi:

Kusturica varsa biz yokuz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2010 01:00

Yönetmen Emir Kusturica’nın 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne jüri üyesi olarak davet edilmesini protesto eden “Bal” filminin ekibi, festivaldeki hiçbir etkinliğe katılmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Altın Ayı Ödülü’nün ardından Altın Koza Ödülü’nü de alan “Bal”, Altın Portakal Film Festivali’nden çekildi. Bal film ekibi tarafından yapılan yazılı açıklamada;

“Bizim için üst kimlik sanatçıdır başlıklı açıklamanızı hayretle okuduk. 1992-1996 yılları arasında Bosna’da yaşanan olaylar uluslararası mahkemeler tarafından soykırım ve insanlık suçu olarak tanımlanmış ve bu suçlara bulaşanlar yargılanıp mahkum edilmişlerdir. Sayıları yüzbinlerle ifade edilen Bosna’lı sivilleri sadece inançları ve Boşnak oldukları için katledenleri, onbinlerce kadına çoluk çocuk tecavüz edenleri canlı tanıklar ve hala açılan toplu mezarlar ortadayken savunan bir “sanatçının” Aksav yönetimi tarafından himaye edilmesi bizim vicdanımızı acıtmaktadır. Biz burada hiç kimseyi etnik kökeninden ya da inancından dolayı eleştirmiyoruz. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suça sözle de olsa katkı sağlayarak soykırımı ve tecavüzü meşrulaştıran bir zihniyetin savunulmasına karşı çıkıyoruz. Savaşa ve savaş suçlarına karşı bizleri birleştirecek tek kriter tek kimlik insan olmaktır. Sanatçı insanlığından ayrılamaz.

Haberin Devamı

Bu gerekçeler doğrultusunda Antalya Altın Portakal Film Festivali programında 11 Ekim 2010 Pazartesi günü saat 12:00’de yapılacak Bal filmi festival galası da dahil festivaldeki hiç bir etkinliğe üzülerek katılmayacağımızı bildiriyor, kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz..." ifadelerini kullanan ekip açıklamalarını kendi internet sitelerinden de yayınladı.

Kusturica varsa biz yokuz

Emir Kusturica

"SİYASİ GÖRÜŞÜNE GÖRE DAVET EDİLMEDİ"

Emir Kusturica'nın Altın Portakal'a jüri üyesi olarak katılmasına daha öncede Bosna-Hersekli sivil toplum örgütleri ve Boşnak sanatçılar tepki göstermiş, yazılı açıklamalarda  bulunmuştu.

Bu tepkiler üzerine açıklama yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 47. Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olarak görev yapacak Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın, siyasi görüşüne göre değil, dünyaca ünlü film yönetmeni ve müzisyeni olması dolayısıyla davet edildiğini bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!