Kuşaktan kuşağa Adana şalgamı

Güncelleme Tarihi:

Kuşaktan kuşağa Adana şalgamı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 22, 2002 00:00

Adanalılar'ın ünlü acılı kebabının yanında hazmı kolaylaÅŸtırmak için içtikleri ''Åžalgam suyu''nun mucidi olduÄŸu belirtilen Ali Göde'nin çocukları, kuÅŸaktan kuÅŸaÄŸa geçen bu geleneÄŸi sürdürüyor.Ä°lk kez 1940 yılında bulgur unu mayası, havuç, tuz ve su karışımı ile elde ettiÄŸi içeceÄŸe ''ÅŸalgam'' adını veren ve küçük seyyar tablası ile mahalle mahalle dolaÅŸarak satış yapan Ali Göde, 5 yıl önce hayatını kaybetti ancak, oÄŸlu Ayhan Göde, onun mirasını yaÅŸatıyor.  Adana'nın en eski yerleÅŸim alanlarından Kuruköprü Mahallesi'nde, babasının fotoÄŸrafları ile süslü dükkanda mesleÄŸi sürdüren Ayhan Göde (40), ÅŸalgamın  hem lezzetli bir içecek hem de çeÅŸitli rahatsızlıklara ÅŸifa olduÄŸuna dikkati çekti.  Ayhan Göde, ÅŸalgam suyunun, kalp-damar hastalıkları, hazımsızlık ve gribin yanı sıra alkolün damara karışma süresini dengeleyerek olumsuz etkilerini geciktirdiÄŸini belirtti. Göde, Türkiye'nin dört bir tarafından sipariÅŸ aldıklarını anlattı.  Gülbahçesi Mahallesi'nde bir de fabrika kurarak, ÅŸalgamcılığı bir sektör haline getirdiklerini ifade eden Ayhan Göde, ''Benim gibi çocuklarım ve torunlarım da babamın geleneÄŸini sürdürecek'' dedi.       Åžalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekÅŸidikten sonra sulandırılıp, dut aÄŸacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor. Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de ÅŸalgam turpu yerleÅŸtiriliyor.  Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma bir de tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde ÅŸarap gibi olgunlaÅŸtırılan ÅŸalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor. Åžalgam suyunu acılı olarak içmek isteyenlerin bardağına ise bir miktar süs biberinden elde edilen acılı sos ilave ediliyor.  Havucun kilosunun 400 bin lira olması nedeniyle ÅŸu günlerde litresi 1 milyon liradan satılan ÅŸalgam suyunun, havuç hasadının baÅŸlayacağı AÄŸustos ayı ortalarından itibaren daha da ucuzlayacağı tahmin ediliyor.  Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!