Kuş gribine karşı ulusal seferberlik

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribine karşı ulusal seferberlik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00

Bugüne kadar 5 kişinin ölümüne, çok sayıda kanatlı hayvanın ölümüne ve 1 milyon 106 bininin de itlaf edilmesine neden olan "kuş gribi"ne karşı "ulusal seferberlik" ruhuyla mücadele edilecek. Bu amaçla 81 ilin Valisi Ankara’da toplandı.

DEDEMAN Oteli’nde dün düzenlenen toplantıya Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu katılarak birer konuşma yaptı. Toplantıya ilgili bürokratlar ve bilim adamları da katılarak kuş gribi deneyimlerini, bilgilerini aktarıp önerilerini sıraladılar. Bakan Eker, kuş gribinin bugüne kadar dünyada 24 ülkede görüldüğünü, 25’inci ülke olarak Türkiye’de ortaya çıktığını belirterek ülkemizde dün itibariyle 13 ilde 24 mihrakta kuş gribi virüsü bulunduğunu bildirdi. Eker, özetle şöyle dedi:

1 MİLYON İTLAF

Kuş gribi mücadelesi çerçevesinde, bugüne kadar 1 milyon 106 bin kanatlı itlaf ve imha edildi. İllere 3 milyon YTL itlaf parası gönderildi. En ufak kuşku duyulan yerde bütün önlemler alınıyor. Bölge laboratuvarlarımıza 5300 örnek marazi madde intikal etti. Bunların 3 bin 303’ü kuş gribi virüsü saptanmadı. 104 numune ise pozitif çıktı.

HAYVAN SEVKİ YASAK

Hastağın yayılmasını önlemek için, yarış atları dışında diğer tek tırnaklı hayvanların naklini ikinci bir emre kadar durdurduk. Pazarlarda kanatlı hayvan satışı ülke çapında yasak. Valiler ve belediye başkanlarımız yasakların uygulanmasına çok titiz olsunlar. Ev hayvanlarının yabani kanatlılarla teması kesilmeli. Av yasağı sürdürülmeli.

VALİLERE TALİMATLAR

Hayvan hareketlerini izleyin. Özellikle kanatlı ve tek tırnaklı hayvan sevkini önleyin. Sınır kapıları, karantina bölgelerine giriş ve çıkışta araçların uygun dezenfeksiyonunu sağlayın. Belediyeler sadece kuş gribiyle ilgili değil, bütün ölü hayvanları derhal toplayıp imha etmeliler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!