Kuş gribi: Türkiye ve dünya ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi: Türkiye ve dünya ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2006 14:40

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Salgın olmasa da ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle ülkemiz ve dünyamız yüz yüze, bunu görmek lazım. Kanatlı hayvanların toplu yok edilmesinin yanında kedi, köpek, sığır, koyun gibi diğer hayvanların da hareketlerinin sınırlandırılması lazım. Tavuk gübrelerinin zirai amaçla kullanılmaması gerekli. Kurbanlık hayvanlar da potansiyel bir tehlike olduğunu kabul etmek lazım” dedi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaa607f018fbb8f88dc6ab
Prof. Dr. Gürsoy, İstanbul Tabip Odası'nda, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Bilim Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur ile birlikte, “kuş gribi” ile ilgili son gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Toplantıdaki konuşmasına Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamalarını TV'den izledikten sonra başlayan Prof. Dr. Gürsoy, Bakan Akdağ'ın “salgın beklemiyoruz” ifadesine atıfta bulunarak, ”Bir bakanın 'salgın bekliyoruz' diye bir cümle kullanması, çok kolay bir şey değil. Salgın olmasa da ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle ülkemiz ve dünyamız yüz yüze, bunu görmek lazım” dedi.

Genel çerçevede bazı gecikme ve ihmallerin söz konusu olduğunu, ancak gerek Sağlık Bakanlığı, gerekse Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin durumun ciddiyetinin farkında olduklarını, önlem alma konusunda ellerinden gelenleri yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Gürsoy, konuşmasına şöyle devam etti:  “Bazı adımlara daha ihtiyaç var. Geçen salgın döneminde de konuyu bilen, konuya hakim bilim insanlarının; 'Artık Türkiye'de, madem ki bu göçmen kuşların geçiş yolları üzerinde bir ülkedir burası, kanatlı kümes hayvanlarının açıkta yetiştirilmesine son vermek lazım' görüşleri ortaya çıktı. 'Gerekirse bütün serbest yetiştirilen kümes hayvanlarının toplatılması ve yok edilmesi' önlemi önerilmişti ama bu yapılamadı. Bu öneri bugün de tekrarlanıyor. İkinci önemli ihmal ya da eksiklik de, av yasağı konusundaki sınırlı tedbir. Biraz gecikerek de olsa Doğu Anadolu'da av yasağı konmuş durumda. Bütün ülke boyutunda bir yasak yok. Bu iki önlem alınmadığı takdirde toplu bir karantina önlemi almak mümkün değil.”

DOĞUBEYAZIT'TAKİ VAKA

BU NASIL YASAK, BU NASIL UYGULAMA
/images/100/0x0/55eaa607f018fbb8f88dc6ad
Batman Hıfsızssıhha Kurulu'nun kanatlı hayvan satışını yasaklamasına rağmen köylerden getirilen kanatlı hayvanların satışı devam ediyor.

Vali Yardımcısı Şaban Acar Başkanlığı'nda dün toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, kuş gribi tehlikesi nedeniyle ildeki pazarlarda kanatlı canlı hayvan satışını ikinci bir emre kadar durdurulmasını kararlaştırdı.

Bu karara rağmen satıcılar, köylerden getirdikleri kanatlı canlı hayvanları Ali Tevşo Pazarı ile mahalle aralarında satmaya devam ediyor. Kanatlı hayvanları satın alanlar da kestikten sonra 1 YTL karşılığında hiçbir koruyucu önlem olmadan 10-15 yaş arasındaki çocuklara temizletiyor.

Hastalık tehlikesinin farkında olmayan çocuklar yoksul olduklarını, bu nedenle hayvanları temizlediklerini söylüyorlar.

Batman Belediyesi Zabıta Müdürü Hasan Şanlı, kanatlı hayvan satışını ve kesilmiş kanatlıların çocuklara temizlettirilmesini önlemeye çalıştıklarını belirterek, “Önlemlerimize rağmen çocuklar mahalle aralarında hayvanları temizliyorlar. Bu konuda vatandaşlar da duyarlı olmalı. Çocuklara bu işi yaptırmamaları gerekiyor. Çocukların sağlığını tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yok” dedi.



Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun çok geniş bir coğrafyada bulunduğunu, hastalık tehlikesinin de birkaç hafta içinde savuşturulamayacağını kaydeden Prof. Dr. Gürsoy, “Doğubeyazıt'ta Koçyiğit ailesinde hastalık belirtilerinin ortaya çıkması sırasında 'kuş gribi değildir' sonucunun ifade edilmesinin, daha sonra 'hastalığın teşhis edildiğinin' söylenmesinin de tereddütlere yol açtığını” savundu.
Prof. Dr. Gürsoy, “Bu hastalıkta pozitif sonuç alırsanız 'bu kuş gribidir' diyebilirsiniz. Ama negatif sonuç alırsanız, 'bu kuş gribi değildir' deme şansınız yok. Keşke kuşkunun devam ettiğini, ama kanıtlanmadığını ifade etselerdi. Daha doğru bir yaklaşım olurdu” dedi.
Teşhis konulmasının ardından “birkaç günlük ilaç gecikmesi olduğunun” da ifade edildiğini kaydeden Prof. Dr. Gürsoy, gerekli ilaç stokunun yapıldığını vurguladı.
Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Kuş gribi, bütün dünyayı içine alan bir tehdit. Her bir vaka, insandan insana geçişi sağlayacak olan mutasyon ihtimalini artıran bir tehlike” dedi.

'VİRÜSÜN YAYILMASI SÖZ KONUSU'

Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz da, göçmen kuşlarla Türkiye'ye gelen kuş gribi virüsünün bahçe tavuklarına sıçramış olmasının üzücü ve endişe verici olduğunu ifade ederek, virüsün 11 yörede saptandığını, son olarak Ankara'da 2 ördekte görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti: “Virüsün yayılması söz konusu. Buna mevsimsel bakmak lazım. Batıdaki olay ile doğudaki farklı. Doğudaki olay niye ciddi boyutlara doğru gidiyor? Çünkü virüs sıfır derecede 1 ay kalıyor. Virüsün birkaç ay kalma olasılığı var, çünkü sıfır derecenin de altında oralar.

Ulusal hazırlık programları lazım, hem hayvanlardaki hastalığı, hem de insanlardakini kontrol etmek için. Bunun için erken uyarı sistemleri gerekiyor. Hastalık bir bölgede çıktığında, hemen yetkili mercilere müracaat edip öncelikle o bölgedeki kanatlıların toplu olarak yok edilmesi gerekli. Temasın engellenmesi gerekiyor. Halkımızı, çocuklarımızı korumamız lazım. Kanatlı hayvanların toplu yok edilmesinin yanında kedi, köpek, sığır, koyun gibi diğer hayvanların da hareketlerinin sınırlandırılması lazım. Tavuk gübrelerinin zirai amaçla kullanılmaması gerekli. İnsanlar hayvansal artıklarla haşır neşir olmasınlar.”

'ŞAHSİ BİNALAR DA HASTANE OLARAK KULLANILABİLİR'

Haberin Devamı

İstanbul Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur da, Türkiye'nin salgın konusunda gerekli planlarının hazırladığını, hatta ”karantina zorlamalarında şahsi binaların hastane olarak kullanımına” kadar ayrıntılı bir rapor hazırlandığını anlattı.

Haberin Devamı

Koçyiğit ailesindeki vakada ilk açıklamalarda negatif, ardından pozitif sonuç verilmesinin basında “çelişki” olarak ifade edildiğini de hatırlatan Badur, bunda bir çelişki bulunmadığını, aileden faklı günlerde alınmış örneklerin bulunduğunu, ilkinde negatif, diğer günlerde ise pozitif çıktığını söyledi.

Yalova'dan İstanbul'a getirilen vakaya da dikkat çeken Prof. Dr. Badur, “Böyle bir furya çıktığı anda her aksıran, tıksıran, boğazı ağrıyan, ateşi çıkanın hastaneye başvurduğunu düşünün. Bunun altından kalkamayız. Kriter, gelen kişinin kanatlılarla temasının olması” dedi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen aileden 4 kişiye ait örnek aldıklarını ve örneklerin incelenmesine başlandığını belirten Prof. Dr. Badur, ailenin 1.5-2 ay önce bölgeden Yalova'ya geldiğinin görüldüğünü, bu olgularla da sonucun pozitif çıkacağını zannetmediğini kaydetti.
     
'KURBANLIKLARDA OLASI BİR TEHLİKE VAR MI?'

Veteriner Derneği:
Kuş gribi kurbanlıklardan yayılmaz
Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Dr. Can Demir, kuş gribinin kurban etlerinden direkt olarak yayılmayacağını bildirdi.

Demir yazılı açıklamasında, kanatlı ürünlerini veteriner halk sağlığı yönünden dikkatli kurallar uygulanırsa rahatlıkla tüketilebileceğini bildirdi. "Kurban bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinin artmasına bağlı olarak kurbanlık hayvanlardan kuş gribinin direk yayılması söz konusu değildir" diyen Demir, kuş gribi virüsünün kanatlı dışındaki hayvanlardan aracı olarak sadece domuzları etkin kullandığı, atların da taşıyıcı olabileceğini tıp literatürüne dayanarak aktardı.

Dr.Can Demir, "Ülkemizde kurbanlık olarak seçilen gevişgetiren hayvanlara kuş gribinin bulaştığı ve hayvandan hayvana veya kurbanlık hayvanlardan insana geçtiği bu güne kadar bilimsel otorite kaynaklarında görülmemiştir. İndirekt (temasla) bulaşma ihtimali için ise bütün dünyanın uyguladığı ve kuş gribi dahil bütün hastalıklardan korunmak için ayak, mesken, ekipman ve taşıyıcı araçların dezenfeksiyonu yapıldığında bu tür riskler ortadan kalkacaktır" dedi.


          
Daha sonra basın mensuplarının soruları da yanıtlanan toplantıda, bir gazetecinin “Kuş gribi kurbanlık hayvanlar ile büyükşehirlere taşınıyor mu?” sorusu üzerine Prof. Dr. Gürsoy, şunları söyledi:  “Bir hekim olarak bunda potansiyel bir tehlike olduğunu kabul etmek lazım. Doğu Anadolu'da ve Güneydoğu Anadolu'da kurbanlık hayvanlar ile kanatlı hayvanların teması zaten hayatın bir parçası. Evlerinde bile kümes hayvanı yetiştiriyorlar. Bu artıkların kurbanlık hayvanın derisine, ayaklarına bulaşma ihtimali var. Kurbanlıkların buraya kadar getirilmesinde izolasyon önlemleri alınmış değil. Bu hayvanlar bir biçimde dezenfekte edilebilirdi. Otomobiller dezenfekte ediliyor... Bölgeden gelen kurbanlık hayvanlar potansiyel olarak tehlikedir.” 

Haberin Devamı

“Bu aşamada ne yapılabilir?” sorusuna yönelik de Prof. Dr. Gürsoy, “Kurbanlık hayvanların dezenfeksiyonu olabilir. Ellerimizin yıkanması isteniyor. Hayvanların da yıkanması belki bir önlem. Şehir dışına çıkarılması belki bir önlem... Kurbanlıkların etini yemenin bir sakıncası yok. Kurbanlık hayvanla insanın temasında mutlaka tedbir alınmalı” diye konuştu.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Bilim Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz da, “Kural; hastalık çıkan bölgede kanatlı hayvanların toplu yok edilmesi, dolaşan hayvanların, kedi, köpek ve farelerin kontrol altına alınması. Sığır ve koyun gibi diğer hayvanların giriş çıkışının da yasaklanmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Yılmaz, kurbanlık hayvanların enfekte olmayacaklarını, ancak bulaştırabileceklerini ifade ederek, tavuk dışkısının temas edeceği her şeyin buna neden olabileceğini söyledi.

Genel hijyen kurallarına uyulmasının önemine işaret eden Prof. Dr. Yılmaz, “Hayvansal ürünler ve hayvanlara dokunulduğunda hijyen kurallarına dikkat edilir. Eller yıkanır. Kanatlı hayvanla temas edilmemesi lazım” dedi.

Prof. Dr. Selim Badur da, kurbanlık hayvanların dışkısında kuş gribi bulaşma riskinin bulunmadığını, derisinin üzerinde kuş pisliği getirilebileceğini, bunun bir arabayla da mümkün olabileceğini bildirdi.
  
'BÖLGE HALKI TAVUK VE YUMURTA YEMESİN'
  
“Tavuk eti ve yumurta tüketilip, tüketilmemesine” ilişkin bir soru üzerine de Prof. Dr. Yılmaz, bölgedeki halkın elindeki tavuklar ve ürünlerini hiçbir şekilde tüketmemesi, mutlaka tüm kanatlıların yok edilmesi gerektiğini vurgulayarak, entegre tavukçulukta ise hastalığın söz konusu olmadığını, pişmiş olarak tavuk ve yumurta yemenin sakıncası bulunmadığını anlattı.

Haberin Devamı

“Kuş gribinde etkili olduğu belirtilen Tamiflu adlı ilacın hastalık çıktığında bölgedeki eczanelerde bulunmadığının” söylenmesi üzerine ise Prof. Dr. Badur, “Tamiflunun gecikmesi bu çocukların kaybına neden oldu' deniyor. Bu doğru değil. Tamiflu ilk 48 saat içinde etki eder. Bu kişiler hastaneye 48 saatten geç başvurdular. Hekimin elinde Tamiflu olsa bile bir işe yaramayacaktı” dedi.

Prof. Dr. Gürsoy da, ilacın ilk dönemde bölgedeki riskli insanlara da kullandırılması gerektiğini söyledi.
“Bölgedeki itlaf çalışmaları görüntülerinin” hatırlatılması üzerine de Prof. Dr. Badur, maskeli, eldivenli kişilerin çuvalları tuttuğu, kanatlıları da çocukların yakalayıp çuvala attıklarının görüldüğünü ifade ederek, böyle olmaması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Yılmaz da, “Herhangi bir sendeleyen, hasta görünümlü tavuk yetkililere bildirilmeli. İtlaf da özel koruyucu elbiselerle yapılmalı” diye konuştu.

İSTANBUL

İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, son 2 gündür çok sayıda ihbar aldıklarını ancak şu ana kadar kuş gribi vakasına rastlanmadığını açıkladı. Kavak, Doğubeyazıt'ta görülen kuş gribi olayından sonra vatandaşların çok tedirgin ve evhamlı olduklarını, bunun sonucunda da ihbarların çok arttığını kaydetti.

Evinin çatısında bundan 3 ay veya 6 ay önce ölmüş, bedeni yok olmaya yüz tutmuş yabani güvercinleri bile yeni fark ederek ihbarda bulunan insanlar olduğunu anlatan Kavak, ihbarların hepsinin değerlendirildiğini bildirdi.
Kavak, Silivri, Çatalca, İkitelli, Kadıköy gibi İstanbul'un her yerinden ihbarlar geldiğini, ancak hiçbir yerde olağanüstü bir durum olmadığını vurgulayarak, arayanlar arasında tavuk besleyen insanların olduğunu ve bunların “Tavuklarımı ne yapayım?” diye sorduklarını anlattı.

İlgili herkesin görevinin başında olduğuna işaret eden Kavak, ”Son iki gündür kuş gribiyle ilgili bir kısmı çok yersiz çok sayıda ihbar alıyoruz” dedi.

En küçük şüphe görülen durumlarda bile belediyelerin de yardımlarıyla örnekler alınarak, bunların Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildiğini belirten Kavak, burada test ve analizlerinin yapıldığını söyledi.

İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, “Şu ana kadar teyidi alınmış kuş gribi vakası olmadı. İstanbul'da şu ana kadar kuş gribi vakasına rastlanmadı” diye konuştu.

İZMİR

İzmir Valiliği, yazılı açıklamayla kentte şu ana kadar kuş gribi hastalığıyla ilgili herhangi bir şüpheli duruma rastlanılmadığını bildirdi. İzmir Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü kanalıyla yapılan yazılı açıklamada, “Valilik kriz merkezinin yanısıra ilgili bakanlıkların talimatları doğrultusunda planlama çalışmaları yapılarak, gerekli önlemler alınmış olup vatandaşlarımızın paniğe kapılmadan korunma önlemlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda kanatlı hayvan ölümleriyle ilgili vatandaşlarımızdan gelen ihbarlar değerlendirilip ilgili sağlık kurumlarına yönlendirilirken gerekli muayene ve tetkikleri yapılmaktadır. Yaklaşan Kurban Bayramı tatili nedeniyle hizmette herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için gerekli personel planlama ve görevlendirilmesi yapılmıştır. İlimizde hayvanlarda ve insanlarda şu ana kadar kuş gribi ile ilgili herhangi bir şüpheli duruma rastlanılmamıştır” denildi.

Yapılan açıklamanın ardından gelen haberlere göre İzmir'in Buca İlçesi'nde, Dursun ve Kılıç ailelerinin bahçelerindeki kümeslerde ölen 17 tavuk, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince toplandı. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, tavukların beslendiği ve dolaştığı bölgelerde ilaçlama yaparak, ölü tavukları, Bornova'daki Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildi. İzmir'deki birçok semtten “kanatlı hayvan ölümü”yle ilgili ihbarlar aldıklarını, ekiplerin aralıksız olarak bu ihbarları değerlendirdiğini belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri,  ihbarların çoğunun sokaklarda bulunan ölü kuşlarla ilgili olduğunu, bazılarının da asılsız çıktığını bildirdi.

YOZGAT AKDAĞMADENİ'NDE KARANTİNA KARARI

Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesi’nde kuş gribi şüphesiyle 4 köyde 2 bin 500 kanatlı hayvan itlaf edilirken, ilçeye kanatlı hayvan giriş- çıkışları yasaklandı. Altılı Zaimgeçidi, Uzakçay, Çardak ve Kuşkaçağı köylerinde bütün kümesler ilaçlandı. Bu köylerde, en ufak rahatsızlığı bulunanlar tedbir amacıyla ambulanslarla hastaneye götürülüyor.

BURSA

Bursa'nın Keles İlçesi'ne bağlı Avdan Köyü'nde hasta tavuklardan alınan örnekler, analiz için Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Laboratuvarı'na gönderildi. Alınan bilgiye göre, Avdan Köyü'nde bazı tavukların durumlarından şüphelenen vatandaşlar durumu Tarım İlçe Müdürlüğü yetkilerine bildirdiler. İhbar üzerine köye giden yetkililer, itlaf ettikleri 3 tavuktan aldıkları örnekleri İzmir'in Bornova İlçesi'nde bulunan Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Laboratuvarı'na gönderdiler.

Kuş gribinin ilk olarak Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde görülmesinin ardından oluşturulan acil eylem planının yürürlüğe girdiğini anlatan Koçkaya, vatandaşlardan şüpheli bulunan kanatlı ölümlerini “444 02 23” numaralı telefona bildirmelerini istedi.

Koçkaya, her kanatlı ölümünün kuş gribinden kaynaklanmadığını, kanatlılarda kuş gribine benzer belirtiler görülmesi halinde hayvanlardan alınan örneklerin İzmir'e gönderildiğini bildirdi.

Bu arada, Keles'teki tavukların rahatsızlığının bakteriyel nedenlerden kaynaklandığının sanıldığı, ancak tedbir amacıyla numunelerin İzmir'e gönderildiği kaydedildi.

KONYA

Konya'nın Hüyük İlçesi'ne bağlı, göçmen kuşların uğrak yeri olarak bilinen Beyşehir Gölü'ne yakın Tolca Köyü'nde, Asım Karabulut'a ait 17 tavuğun ölmesi üzerine, inceleme başlatıldı.

Tolca Köyü Muhtarı Ömer Kılıç, köylülerden Asım Karabulut'a ait tavukların belirli aralıklarla ölmesi üzerine yetkililere haber verdi. Kılıç, “17 tavuğu ölen Asım Karabulut'un ölü hayvanları köyün dışına götürüp ormana attığını öğrenince, kuş gribi şüphesiyle yetkililere bilgi verdik. Sağlık Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü'nden ekipler köyümüze geldi. Karabulut'un ölen son tavuğunu tahlil için Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görevli veterinerler aldı. Ölen tavukların kaldığı kümeste ilaçlama yapıldı. Köyümüzde hasta kimse yok” dedi.
Muhtar Kılıç'ın sözlerini, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri de onayladı.

HASTANEYE BAŞVURDU

Bu arada, Erzurum'da oturan ve bayram tatili için Konya'nın Karatay İlçesi'ndeki ailesini ziyarete gelen Mehmet Selim Taşkıran, ateş, halsizlik ve solunum güçlüğü şikayetiyle Numune Hastanesi'ne başvurdu. Taşkıran'ın Konya'ya gelmeden önce ördek yediğini söylemesi üzerine kuş gribi şüphesiyle Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevkedildi. Konya Numune Hastanesi'nde de acil serviste görevli hastabakıcı, hemşire, sağlık memuru ve doktorlara maske ve eldivenle çalışmaları için talimat verildi.

Konya Tarım İl Müdür Yardımcısı Ali Ergin, Konya'da kuş gribine raslanmadığını, ekiplerin ilçe, belde ve köylerde denetimlerini sürdürdüklerini belirtti.

KIRIKKALE

Kırıkkale Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, vatandaşların hastalık şüphesiyle Tarım İl Müdürlüğü'ne getirdiği tavuklardan yaklaşık 600'ünün veteriner hekimler tarafından kontrol edildikten sonra itlaf edildiğini açıkladı.

Çebi, vatandaşların şüpheli bir durumla karşılaşmaları halinde mutlaka kendilerini durumdan haberdar etmelerini istedi. Öte yandan, Çallıöz Mahallesi'nde kurulan canlı tavuk pazarı da bugün kapatıldı. Kamyonlarla gelen tavukçular, belediye zabıtası tarafından pazara sokulmadı.

Kırıkkale Belediye Başkan Vekili Ali Danış, valiliğin talimatı doğrultusunda canlı tavuk satışlarının yasaklandığını söyledi. Kuş gribine önlem amacıyla tavuk pazarının da kapatıldığını belirten Danış, zabıta ve Tarım İl Müdürlüğü görevlilerinin, özellikle kenar semtlerde şikayet söz konusu olması durumunda kümes hayvanı besleyen evlerde inceleme yaptığını bildirdi.

VAN

Van'da Tarım İl Müdürlüğü'nce kuş gribiyle mücadele kapsamında 8 ekip oluşturuldu.
Oluşturulan ekipler, Van merkezdeki çeşitli mahallelerde 3 gündür, kanatlı hayvan besleyen vatandaşların evlerini teker teker gezerek hayvanları toplayarak itlaf ediyorlar.
Ekiplerin hayvanları toplamasının ardından kümeslerin dezenfekte edildiği, toplanan hayvanların şehir dışında açılan çukurlara üzerlerine kireç dökülerek itlaf edildiği öğrenildi. Yetkililer, bugün Vali Mithat Bey Mahallesi'nde yaklaşık 200 kanatlı hayvanın toplanarak itlaf edildiğini bildirdiler.

GAZİANTEP

Gaziantep'te tavuk pazarında kuş gribine karşı dezenfekte çalışmaları yapılıyor.
Karaoğlan Mahallesi'nde bulunan tavuk pazarında hayvan satışı yapan yaklaşık 20 esnaf, kuş gribi hastalığına karşı kafeslerin bulunduğu açık alanları kireçliyor. Tarım İl Müdürlüğü'nce ücretsiz olarak verilen ilaçla da kafeslerin içini, kendi giysileri ile ayakkabılarını dezenfekte esnaf, kuş gribine karşı tedbir alıyor.
Esnafın kuş gribine karşı önlemlerine rağmen, pazara son günlerde müşteri gelmediği de öğrenildi.

SAKARYA

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, vatandaşların kuş gribine karşı duyarlı olduklarını söyledi. İl genelinde gün içinde 12 kuş gribi şüphesi ihbarı aldıklarını ifade eden Çakar, ancak veteriner ekipler tarafından yapılan incelemelerde herhangi bir şüpheli durumun görülmediğini kaydetti. Sakarya İl Sağlık Müdürü Sedat Aydın ise devlet hastanesinde olası kuş gribi vakasına karşı özel oda hazırlandığını söyledi. Bu arada, Türkiye'deki kanatlı hayvan miktarının yüzde 18'inin bulunduğu Sakarya'da, 1570 kümeste yılda yaklaşık 70 milyon kanatlı hayvan yetiştiriliyor.

SAMSUN

Samsun'da kuş gribi şüphesiyle gelen ihbarları değerlendiren ekipler, ölmüş ya da hasta olan kanatlı hayvanları topluyor, ardından da ilaçlama yapıyor.
Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim İbrahim Yonca, kendilerine gelen ihbarları değerlendirdiklerini ifade etti.
Şu ana kadar Samsun'da herhangi bir şüpheli vakanın çıkmadığını belirten Yonca, “İhbarlar üzerine olay yerine gidiyor vatandaşın bilgisine başvurarak klinik örnekleri alıyoruz. Laboratuvar incelemesine gönderiyoruz” dedi.

ADANA

Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde dün 6 tavuğun ölümünün ardından bugün de 5 güvercin leşi bulundu. Özdemir Sabancı Bulvarı’nda vatandaşların ihbarı üzerine bulunan güvercinler, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından kuş gribi şüphesi üzerine Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Biyolojik Tahlil Merkezi’ne gönderildi. Yetkililer, dün ölen tavukların incelendiğini henüz bir sonuç alınamadığını söyledi. Bu arada ilçede ölü tavuk ve güvercin bulunması üzerine açıkta kanatlı hayvanların satışı yasaklanırken,  kilosunu 2.7 YTL’ye satılan tavuk etinin kilosunu ise 1 YTL’ye kadar düştü.

MARDİN

Mardin’in Savur İlçesi'ne bağlı Yeşilalan Beldesi'nde, çöplüğe 4 ölü tavuk atılması yetkilileri alarma geçirdi. Beldeye gelen sağlık ekipleri, ölen tavukları toplarken, tavuk eti yediklerini belirterek, kendilerine başvuran Saydut ailesinin 7 ferdinden kan örneği aldı.

Yeşilalan Beldesi'nde tavukların telef olduğu ihbarını alan Mardin Tarım Müdürü Mehmet Veysi Abdülsametoğlu, veteriner Hacı Ölmez ile doktorlar gece geç saatlerde beldeye geldi. Çöplüğe atılan 4 ölü tavuk ile çevrede dolaşan 3 tavuk poşetlere kondu.

Bu arada, tavuk eti yediklerini söyleyerek, kendilerine başvuran Güley (39) ve Sadık Saydut (41) ile çocukları Tahsin (6), Sezgin (8), Tuncay (14), Aydın (13) ve Turgay'dan (17) kan örnekleri alındı. Doktor Adem Yavuz, muayene ettiği Saydut ailesinin fertlerinde herhangi bir hastalık görülmediğini ancak, tavuk eti yediklerini söylemeleri üzerine kontrol için kan örneği aldıklarını söyledi.
 
BATMAN

Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Değirmendere mahallesinde, kuş gribi şüphesiyle 2 kişi Devlet hastanesinde tedavi altına alındı. Kozluk İlçesi'nin Yeşiltepe ve Değirmendere mahalleleri ile Kumlupınar köyünde son iki günde 400'e yakın kümes tavuğunun telef olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Hikmet Bahşi, durumu İl Sağlık ile Tarım Müdürlüğü'ne bildirdiklerini belirtti. Kozluk'un Değirmendere Mahallesinde 31 yaşındaki Hakan Acet ile 8 yaşındaki Neslihan Acar, yedikleri tavuk etinden fenalaştılar. Saat 20.30 sıralarında Kozluk Devlet hastanesinde tedavi altına alınan Hakan ve Neslihan Acar'ın tahlillerin Ankara'ya gönderileceği bildirildi.

KIRŞEHİR
 
Kuş gribi nedeniyle Kırşehir’in Hirfanlı baraj gölü çevresinde çok sayıda tavuk öldüğü yolundaki söylentiler, Tarım İl Müdürlüğünce yalanlandı. Yetkililer, baraj gölü çevresindeki köylerde ölen tek tek tavuklardan alınan örneklerin Ankara’ya gönderildiğini açıkladı.

MUŞ

Muş'un merkeze bağlı Harman ve Kır köyleriyle Malazgirt İlçesi'nde, bazı kanatlı hayvanların ölümlerinin şüpheli görülmesi üzerine inceleme başlatıldı. Bölgeye giden ve kümeslerde incelemelerde bulunan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, itlaf edilmek üzere kanatlı hayvanları topladı. Telef olan hayvanlardan alınan numuneler de incelenmek üzere Fırat Üniversitesi'ne gönderildi.

KARS

Kars'ta, Sultan Mahallesi'nde kanatlı hayvanların yakılarak öldürüldükten sonra çöpe bidonuna atıldığı duyumunu alan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri mahallede inceleme yaptı.
Çöp bidonundaki yanan hayvanlardan örnekler alan ekipler, ayrıca mahalledeki kümesleri kontrol ederek, itlaf edilmek üzere kanatlı hayvanları topladı. Aynı bölgede telef olan bir köpek ve bir küçükbaş hayvan yavrusu da bulan yetkililer, bölgenin temizlenmesinin ardından çevrede dezenfekte çalışmaları yaptı.

IĞDIR

Iğdır'da 9 çocuk, kuş gribi şüphesiyle Iğdır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne getirildi.
Yapılan ilk incelemelerde bir bulguya rastlanmadığı bildirilen, çocukların 6'sının taburcu edildiği, 3'ününse gözlem altında tutulduğu belirtildi.
Erzurum Tekman İlçesi'nde de bazı kanatlı hayvanların şüpheli ölümü üzerine, ilçede itlaf çalışmaları başlatıldı.

BEYŞEHİR

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde, bir kümeste 17 tavuğun ölmesi üzerine sağ kalan son tavuk İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince incelenmek üzere alındı.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Beyşehir'e bağlı Tolca Köyü'nde yaşayan Asım Karakurt, aynı kümeste bir hafta içinde ölen 17 tavuğu, bir çuvalın içine koyarak bir kanala attı.
Karakurt, ülke genelindeki kuş gribi vakaları üzerine tavuklarının ölümünü jandarmaya bildirdi. Jandarmayla birlikte ihbar üzerine köye gelen Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, kümeste kalan ve ölmek üzere olan son tavuğu incelemek üzere aldı.
Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, içinde tavuk kalmayan kümes, evin çevresi ve ölen tavukların atıldığı söylenen kanalda dezenfeksiyon çalışması yaptı.
Hüyük'ten çağrılan sağlık ekipleriyse tavukların sahibi Asım Karakurt ve eşini sağlık kontrolünden geçirdi.
Yetkililer, Hüyük İlçesi'ne bağlı İlmen Beldesi'ndeyse Habibe Harmankaya'nın 3 tavuğunun öldüğünün tespit edildiği, her 2 vakadan alınan örneklerin, kuş gribi olup olmadığının anlaşılması için Konya'ya gönderildiğini kaydettiler.

MERSİN

Mersin Tarım İl Müdürü Mehmet Kara, il genelinde vatandaşlar tarafından yapılan tüm tavuk ölümü ihbarlarını değerlendirdiklerini söyledi.
Kara, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde ortaya çıkan kuş gribi vakalarından sonra vatandaşların ihbarlarını değerlendirdiklerini, alınan numuneleri Adana ve Bornova Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiklerini ifade ederek, bugüne kadar “kuş gribi” vakasına rastlanmadığını kaydetti.
Kara, vatandaşların panik yapmak yerine, yetkililerin açıkladığı önerileri dikkate almalarını da istedi.
Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Orhan Özbaba da kuş gribinin önüne geçilebilmesi için entegre tesisleri dışında kanatlı hayvan beslenmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.
Hastalığın temas ve solunum yoluyla geçtiğini anımsatan Özbaba, ”Bu nedenle hastalık, entegre tesislerin dışında, her evin önünde üç-beş tavuk olan yerlerde insan sağlığını tehdit etmeyi sürdürecektir. Vatandaşlarımız, bir an evvel bu tür kanatlı hayvan besleme işinden vazgeçmelidir. Devlet de bu hastalığı, tazminatlı hastalıklar arasına alarak, itlaf sistemine geçmelidir. Aksi takdirde ileride daha büyük sıkıntılar yaşanabilir” dedi.

KEŞAN

Edirne'nin Keşan İlçesi'nde, bir hindi sürüsünden ölen 14 hindinin dereye atılması üzerine, hasta bir hindi kuş gribi şüphesi üzerine İstanbul'daki Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Keşan'da hindilerin telef olduğunun bildirilmesi üzerine, olay yerine uzmanların gönderildiğini söyledi.
Hindi üreticisinin yılbaşında satmak üzere hindileri İstanbul'a götürdüğünü ve satamadıklarını getirirken yolda birkaç hindinin telef olduğunun kendisine iletildiğini anlatan Miroğlu, “Uzmanlarımız olay yerinde incelemelerini sürdürüyor. Bu olayla ilgili ne yapılması gerekiyorsa yapılacak” dedi.
Keşan Mera Komisyonu Başkanı Adnan Karlıdağ da Ali Çakır'a ait hindi sürüsünden telef olan 14 hindinin Keşan Ovası'nın yanından geçen Cevizli Deresi yatağına atıldığını tespit ettiğini bildirdi.
Keşan İlçe Tarım Müdürü Lütfü Açar ise hindi sürüsünden aldıkları
hasta bir hindiyi kuş gribi tehlikesine karşı İstanbul'daki Pendik
Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiklerini, diğer sürüdeki hayvanların gözetim altında tutulduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!